Výborné recepty na oblíbené perníčky z Norimberka! Vyberte si ten, kterým letos ohromíte.

Jsou kořeněné, lahodné a putují k nám z daleké historie.

Všichni milovníci Vánoc je jezdí ochutnat v jejich tradiční podobě do Norimberku na krásné trhy.

Vy si dnes voňavé recepty na norimberské perníčky můžete připravit sami doma.

Pojďte je s námi vyzkoušet!

Lebkuchen – pravý norimberský perníček

Jestli si chcete o letošních Vánocích vychutnat pravé norimberské perníčky, nebo-li Lebkuchen, přinášíme vám originální recept plný chutí a vůní, který vás dostane do kolen. Vyzkoušejte ho s námi hned teď!

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 PL medu
  • 2 ČL skořice
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 200 g čerstvě mletých mandlí
  • 200 g čerstvě namletých lískových oříšků
  • 100 g čerstvě mletých vlašských ořechů
  • 150 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry
  • 150 g jemně nasekané kandované citronové kůry
  • podle potřeby trochu pomerančové kůry
  • oplatky o průměru 9 cm
  • čokoládová poleva
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr

Postup práce:

  • Vejce, cukr a med šlehejte 3 až 4 minuty do pěny.
  • Rozemelte čerstvé ořechy. 
  • Kandovanou citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru nakrájejte velkým nožem velmi najemno. 
  • Všechny zbývající přísady vmíchejte do vaječno-cukrové směsi a nechte 1 hodinu chladit. 
  • Poté těsto nalijte na oplatky (dobře se pracuje například s naběračkou na zmrzlinu), trochu zploštěte a položte na plech vyložený pergamenem na pečení (asi 25 – 30 kusů na 9 cm oplatky). 
  • Mezitím předehřejte troubu na 160 °C (140 °C s ventilátorem). 
  • Perníčky pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. 
  • Nechte vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí potřete čokoládovou polevou (tmavou nebo světlou, podle chuti) nebo citronovou cukrovou polevou. 
  • Skladujte ve vzduchotěsné formě s pečícím papírem mezi jednotlivými vrstvami.
Pravé norimberské perníčky s cukrovou polevou na tácku.
zdroj: www.einfachmalene.de

Pokud hledáte nejlepší recepty na perníčky, připravili jsme pro vás podrobného průvodce. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Norimberský perník na plech

Jejich skvělá chuť se krásně propíše i do následujícího receptu, ve kterém nebudete muset nic zdlouhavě vykrajovat. Norimberský perník si totiž připravíme na plechu a bude stejně vynikající!

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g mandlí
  • 300 g třtinového cukru
  • 3 ČL perníkového koření
  • 2 ČL kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 150 g kandovaného ovoce
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 3 PL medu
  • 100 g cukru moučka
  • 2 PL citronové šťávy
  • 2 PL horké vody
  • loupané mandle vcelku

Postup práce:

  • Do větší misky dejte mouku a také kakao. Dobře promíchejte.
  • Přidejte cukr, mleté mandle, perníkové koření a prášek do pečiva a znovu dobře zamíchejte. 
  • Do připravené směsi přidejte nadrobno nakrájené kandované ovoce a znovu dobře zapracujte. 
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • K rozpuštěnému máslu přidejte mléko, med a vajíčka a vyšlejte do pěny. 
  • Vlejte k moučné směsi a promíchejte. 
  • Těsto pečlivě rozetřete na plech a ozdobte mandlemi. 
  • Pečte v předehřáté troubě 25 minut.
  • Jako poslední krok si připravte polevu.
  • Prosetý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a řádně utřete. 
  • Po lžících přidávejte horkou vodu tak, aby vznikla hladká poleva.
  • Perník nechte vychladnout a potřete jej rovnoměrně citronovou polevou.
  • Jakmile poleva zatuhne, můžete krájet na kousky a podávat.
Nakrájený norimberský perník na plech s citrónovou polevou.
zdroj: www.chefkoch.de

Hledáte-li inspiraci na zdobené vánoční cukroví, vším vás rádi provedeme a ukážeme vám, jak na to!


Bezlepkové norimberské perníčky

Občas se stane, že nemáte na vše snášenlivost nastavenou na 100%, nebo jednoduše dbáte na své zdraví a chcete top fit recepty. Proto vám přinášíme recept na norimberské perníčky, který vám přinese fantastické, přitom zdravé mlsání do vaší kuchyně.

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 220 g cukru
  • 4 větší vejce
  • 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
  • 3 ČL koření do perníčků
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra z jednoho citrónu
  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g mletých ořechů
  • 75 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandované citrónové kůry
  • 100 g marcipánu

Postup práce:

  • Vajíčka s cukrem utřete do pěny.
  • Do té nastrouhejte marcipán, přidejte perníkové koření, kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru, směs dobře promíchejte.
  • Následně přidejte vlašské ořechy, mandle a kypřící prášek.
  • Mouku prosejte do směsi v posledním kroku a vše dobře promíchejte.
  • Nachystejte si plech vyložený pečícím papírem.
  • Tvarujte na něj pomocí naběračky na zmrzlinu směs v malých kuličkách.
  • Nechte každému perníčku dostatek prostoru, při pečení se budou rozpínat.
  • Troubu předehřejte na 190°C.
  • Pečte 25-30 minut.
  • Upečené perníčky ozdobte dle chuti čokoládovou polevou, nebo citronovou či cukrovou polevou.
Zdravé norimberské perníčky na hromádce, střídá se čokoládová a citrónová poleva.
zdroj: theveganmonster.de

Historie norimberských perníčků

Co dělá z norimberského perníčku vyhlášenou pochoutku? Perník získává svou intenzivní chuť díky jemnému koření z celého světa: anýz z Egypta, hřebíček z Madagaskaru, zázvor a kardamon z Indie, muškátový květ ze Sumatry, nové koření z Mexika a skořice zjemňují jemné pečivo do podoby speciality.

V historii byly suroviny, jako med a koření, velmi drahé. Perníky proto patřily pouze na stoly prominentů. Kuchaře především zaujala fermentace, která probíhala v těstě slazeném medem a vytvářela v něm bubliny. Věhlasné se Lebkuchen staly poté, co je císař Friedrich III. věnoval několika tisícům dětí, dokonce zdobené vlastním portrétem. Nejznámější Lebkuchen jsou z Norimberku, který dodnes tuto pochoutku prodává, jako své historické dědictví.

Pokud chcete ochutnat pravé Lebkuchen, vyrazte na vánoční trhy v Norimberku, přinášíme vám o nich všechny informace.

Norimberské perníčky jsou oblíbenou pochoutkou v celé Evropě, minimálně se na ně sjíždí lidé na norimberské vánoční trhy, aby je aspoň jednou ochutnali v běžné podobě. Díky nám si dnes můžete připravit tuto skvostnou dobrotu u sebe doma, dejte se do pečení, přejeme dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X