Recepty na nepečené cukroví šohajky, které si okamžitě zamilujte! Kterou z 5 variant vyzkoušíte jako první?

Máte rádi čokoládu s oříšky nebo nejrůznější pralinky?

V tom případě musíte vyzkoušet naše recepty na šohajky.

Že jste o nich nikdy neslyšeli?

Tyto čokoládové košíčky plněné lahodnou oříškovou náplní jsou nejen chutné, ale i velmi rychle hotové.

Naplnit je můžete i mnoha dalšími rozmanitými způsoby.

Inspirujte se!

Klasické šohajky z vlašských ořechů  

Lahodné čokoládové košíčky plněné ořechovým krémem, kdo by odolal. V případě, že se vám náplň zdá příliš tekutá, přidejte více ořechů.

Ingredience:

Čokoláda

  • 200 g čokolády na vaření
  • 70 g ztuženého rostlinného tuku

Náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g ztuženého rostlinného tuku
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml espressa
  • 50 ml rumu
  • půlky vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni zahřejte mléko a přidejte moučkový cukr.
  2. Když se cukr rozpustí, odstavte a přidejte mleté ořechy, tuk a vejce.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Směs následně lehce několik málo minut povařte a za stálého míchání přidejte espresso a rum.
  5. Připravenou ořechovou náplň nechte zchladnout, můžete ji vložit též do ledničky.
  6. Čokoládu na vaření a tuk rozpusťte ve vodní lázni.
  7. Připravte si papírové košíčky, které přibližně do jedné třetiny naplňte čokoládou.
  8. Nechte čokoládu chvilku ztuhnout a poté přidejte čajovou lžičku ořechové náplně.
  9. Na závěr přelijte opět čokoládovou polevou a ozdobte polovinou vlašského ořechu.
  10. Nechte ztuhnout a poté vložte do ledničky.
Čokoládové košíčky ozdobené vlašským ořechem.
zdroj: thelittleloaf.wordpress.com

Kávu, čokoládu a ořechy můžete společně využít i v mnoha receptech na mocca vánoční cukroví. Načerpejte inspiraci!

Čokoládové košíčky s mandlovým krémem

Tato sladká pochoutka se nejčastěji plní ořechovou náplní, zkuste ji ale nahradit náplní mandlovou. Košíčky budou ještě lahodnější a jemnější.

Ingredience:

Čokoláda

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 PL kokosového oleje

Náplň

  • 150 g přírodních neloupaných mandlí
  • 1-2 PL kokosového oleje

Postup:

  1. Nejprve si připravte mandlovou náplň.
  2. Mandle společně s kokosovým olejem vložte do kuchyňského robotu.
  3. Mixujte do krémové podoby.
  4. V průběhu mixování stěrkou seškrabujte krém ze stěn, aby měl jednolitou konzistenci.
  5. Mandlovou náplň dejte ztuhnout do ledničky nebo mrazáku, bude se vám s ní následně lépe pracovat.
  6. Kokosový olej zahřejte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
  7. V mezidobě si na malé kousky nakrájejte či nalámejte čokoládu.
  8. Čokoládu přidejte do teplého oleje a důkladně míchejte, dokud se nerozpustí.
  9. Do každého košíčku dejte přibližně jednu polévkovou lžíci rozpuštěné čokolády.
  10. Když jsou všechny košíčky plné, dejte je na 10 minut vychladit do lednice.
  11. Doprostřed každého košíčku dejte jednu až dvě čajové lžičky vychlazené mandlové náplně.
  12. Můžete ji prstem zarovnat, ale snažte se, aby náplň zůstala uprostřed a nebyla příliš blízko okraje.
  13. Mandlovou náplň přelijte polévkovou lžicí rozpuštěné čokolády.
  14. Hotové košíčky vložte na alespoň 10 minut vychladit do ledničky.

Před vložením do ledničky můžete šohajky posypat kokosovými vločkami.

Čokoládové cukroví plněné mandlovou náplní.
zdroj: downshiftology.com

Luxusní šohajky z Ledových kaštanů  

Na přípravu tohoto nepečeného cukroví můžete běžně použít čokoládu na vaření či hořkou čokoládu. Mnozí ale tvrdí, že nejlepší je rozpustit Ledové kaštany.

Ingredience:

Čokoláda

  • 200 g Ledových kaštanů
  • 80 g ztuženého rostlinného tuku
  • 1 PL moučkového cukru
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku

Náplň

  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g ztuženého rostlinného tuku
  • 50 ml rumu

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte tuk a smíchejte ho s rumem, cukrem a ořechy.
  2. Vše důkladně promíchejte.
  3. Když směs zhoustne, odstavte ji.
  4. Po vychlazení z ořechové náplně vytvořte ručně nebo s pomocí lžičky malé kuličky, které vložte na 5-10 minut do ledničky.
  5. Ledové kaštany, tuk, kakaový prášek a moučkový cukr rozpusťte ve vodní lázni.
  6. Následně nalijte malé množství rozpuštěné čokoládové směsi do papírových košíčků.
  7. Na čokoládu vložte ořechovou kuličku a opět zalijte čokoládou.
  8. Šohajky vložte do ledničky a nechte důkladně ztuhnout.
Šuhajky připravené z rozpuštěných ledových kaštanů.
zdroj: ghirardelli.com

Velmi chutnou kombinaci ořechové náplně a čokolády nabízejí také recepty na pařížské rohlíčky. Vyzkoušejte je!

Čokoládové pralinky plněné krémem z lískových oříšků

Vlašské ořechy můžete nahradit nejen mandlemi, ale také lískovými oříšky, nebo klidně i arašídovým máslem.

Ingredience:

Čokoláda

  • 150 g moučkového cukru  
  • 150 g másla
  • 70 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 PL vanilkového cukru

Náplň

  • 150 g přírodních lískových oříšků
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Lískové oříšky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte po dobu přibližně 10 minut.
  3. Opražené oříšky pomačkejte v čisté utěrce, abyste je zbavili slupky.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Následně oříšky vložte do kuchyňského robota, přidejte špetku soli a mixujte do požadované konzistence.
  6. Lískooříškový krém vložte na chvilku do ledničky.
  7. V mezidobě si ve vodní lázni připravte vaši domácí čokoládu.
  8. Rozpusťte máslo a po malých částech do něj důkladně přimíchávejte oba dva druhy cukru a kakaový prášek.
  9. Následně vložte, v závislosti na velikosti papírového košíčku, na dno přibližně jednu polévkovou lžíci čokolády přidejte lžičku oříškového krému a nakonec opět lžíci čokolády.
  10. Na závěr můžete šohajky ozdobit půlkou lískového oříšku a nechat ztuhnout v lednici či v mrazáku.
Košíčky z čokolády plněné lískooříškovým krémem.
zdroj: greensmoothiegourmet.com

Šuhajky s kokosovou náplní

Kombinace čokolády a kokosu je pro mnohé z nás neodolatelná. kromě Bounty tyčinek ji můžete ochutnat také v této podobě.

Ingredience:

Čokoláda

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 PL kokosového oleje

Náplň

  • 1 šálek neslazeného strouhaného kokosu
  • 2 PL javorového sirupu nebo medu
  • 1 PL kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpusťte a smíchejte kokosový olej a hořkou čokoládu.
  2. Jakmile se rozpustí, stáhněte směs z ohně.
  3. V kuchyňském robotu smíchejte kokosový olej, javorový sirup, strouhaný kokos a vanilkový extrakt.
  4. Zpracovávejte, dokud směs nezhoustne a nezíská podobu pasty.
  5. Do papírových košíčků nalijte malé množství čokoládové polevy.
  6. Následně přidejte přibližně polévkovou lžíci kokosové náplně a hřbetem lžíce ji jemně přitlačte, aby se zploštila.
  7. Vrchní část opět přelijte čokoládou a rozetřete ji tak, aby pokryla kokos.
  8. Takto připravené šohajky plněné kokosem vložte ztuhnout do mrazáku či ledničky.
Šuhajky plněné kokosem.
zdroj: lexiscleankitchen.com  

Recepty na šohajky nejsou jedinými, ve kterých můžete využít kokos. Použít ho lze i v lahodných receptech na kokosové rohlíčky.

Několik tipů na závěr

Kromě klasického vánočního cukroví v podobě vanilkových rohlíčků, lineckého či medvědích tlapek, mnoho z nás každý rok zkouší i nejrůznější nepečené druhy. Jednou z možností, kterou můžete letos vyzkoušet, jsou recepty na šohajky.

Jako šohajky nebo šuhajky se označují čokoládové košíčky plněné ořechovou náplní. Velikost košíčků záleží zcela na vašich osobních preferencích. Čím menší košíčky zvolíte, tím obtížněji se vám s nimi bude pracovat, ale výsledek bude více připomínat luxusní pralinky.

Pokud doma máte formu na muffiny, můžete si přípravu šohajek ulehčit tím, že papírové košíčky vložíte do důlků na muffiny, košíčky tak budou při plnění stabilnější. To, zda papírové košíčky na šohajkách ponecháte, nebo je před podáváním odstraníte, opět záleží jen na vašich preferencích.

Vánoční cukroví šohajky můžete skladovat buď ve vzduchotěsné nádobě v ledničce, nebo v mrazáku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X