Pečení cukroví patří již po staletí k typicky českým vánočním zvykům.
Jistě i vy si ze svého dětství pamatujete některé druhy, které pekla již vaše babička či prababička.
Ostatně recepty na ně se často předávají z generace na generaci jako rodinné poklady.
Nemůžete je už řadu let bohužel nikde najít?
Nezoufejte a inspirujte se našimi recepty na zapomenuté vánoční cukroví.
Mnoho z nich se peklo již za první republiky.
Masarykovo cukroví jako od babičky
První československý prezident měl slabost pro jedno velmi jednoduché cukroví, které po něm dnes nese i jeho jméno. Určitě si ho oblíbíte i vy!
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku lískových oříšků
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Před vlastní přípravou těsta namočte celé lískové oříšky alespoň na hodinu do studené vody.
- V míse vyšlehejte máslo, žloutek a moučkový cukr dohladka.
- Přidejte mouku a vanilkový cukr.
- Vypracujte do podoby těsta.
- Osušte lískové oříšky a přidejte je do těsta.
- Výsledné těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte do podoby válečku.
- Válečky zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Vyjměte váleček z fólie a nakrájejte ho ostrým nožem přibližně na 1 cm silné plátky.
- Přendejte Masarykovo cukroví na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C, v závislosti na tloušťce plátků přibližně 10-12 minut.
- Po vyjmutí z trouby obalte toto zapomenuté vánoční cukroví ještě teplé v moučkovém cukru.
Masarykovo cukroví existuje v mnoha variantách. Místo lískových oříšků můžete použít též vlašské, vodu můžete nahradit medovinou, vanilku zase kakaem.
![Talířek s Masarykovým vánočním cukrovím.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/masarykovo-cukrovi.jpg)
Sádlovky aneb důlkové koláčky s marmeládou
Jednoduché vánoční pečivo z pouhých několika málo ingrediencí, které nikdy nezklame. Vyzkoušejte zapomenuté vánoční cukroví se sádlem!
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g sádla pokojové teploty
- marmeláda dle vlastního výběru na ozdobu
Postup:
- Do mísy prosejte mouku a cukr.
- Promíchejte a přidejte sádlo.
- Důkladně zpracovávejte, dokud se ingredience nespojí do podoby hladkého těsta.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny odležet do ledničky.
- Následně z těsta odtrhávejte malé kousky, ze kterých vytvarujte kuličky.
- Kuličky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na závěr do každé kuličky prstem či obráceným koncem vařečky udělejte důlek.
- Do důlku vložte malé množství marmelády
- Sádlové cukroví pečte v troubě předehřáté na 150°C přibližně po dobu 15-20 minut.
Pokud chcete dvoubarevnou variantu sádlovek, můžete těsto rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat jednu až dvě polévkové lžíce kakaa.
![Sádlovky jako druh zapomenutého cukroví.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/sadlovky.jpg)
Naše babičky používaly při pečení sádlo namísto másla poměrně často, vyzkoušejte i další zapomenuté druhy sádlového cukroví.
Polozapomenuté košíčky opilý Izidor
Oblíbené cukroví všech dědečků a tatínků, proslulé košíčky s lahodnou náplní, které chutnají a voní po rumu.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru krystal
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem na potření
Krém
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g másla či hery
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte hladkou mouku, cukr, změklé máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru, šťávu a skořici.
- Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky.
- Předehřejte si troubu na 175°C a pečte dozlatova přibližně 10-15 minut.
- Po upečení nechte košíčky vychladnout.
- V mezidobě si připravte náplň z ořechů, cukru, vanilky a rumu.
- Stačí do sebe všechny ingredience dobře zamíchat.
- Vychladlé košíčky opilý Izidor potřete rybízovou marmeládou.
- Následně do nich pomocí lžičky nebo zdobítka naneste ořechovou náplň.
- Poté si připravte krém.
- Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem, na závěr přidejte též kakao.
- Pomocí zdobítka naneste krém a cukroví dejte alespoň na hodinu do ledničky.
- Na závěr vytvořte rozpuštěním čokolády v másle polevu a košíčky Izidor do ní namočte.
![Košíčky Izidor s čokoládovou polevou.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/kosicky-izidor.jpg)
Objevte další recepty
Staročeské zázvorky
Velmi lahodné zapomenuté vánoční cukroví se zázvorovou příchutí. Mělo by se péct podobně jako perníčky několik týdnů před Vánocemi, aby stačilo změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 sáček prášku do pečiva
Postup:
- Do větší mísy vložte všechny ingredience, tedy mouku, cukr, vejce, zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva.
- Důkladně promíchejte a zapracujte do podoby jednolitého hladkého těsta, nejlépe pomocí kuchyňského robotu.
- Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta různé tvary zázvorek.
- Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin nebo i přes noc do chladu.
- Předehřejte si troubu na 220 °C a pečte dorůžova přibližně 6-8 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a následně uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu.
Podle vašich preferencí můžete zázvorové cukroví několik dní před Štědrým dnem ozdobit například citronovou polevou.
![Zázvorové vánoční cukroví ve tvaru srdíček.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/zazvorky.jpg)
Zázvorové cukroví může mít mnoho podob, inspirujte se i dalšími recepty na vánoční pečivo se zázvorem.
Sněhové pusinky našich babiček
Jemné, křehké, nadýchané a velmi lahodné. Takové je sněhové cukroví, podle původních receptur na něj potřebujete pouze dvě suroviny – bílky a cukr.
Ingredience:
- 4 vaječné bílky
- 240 g cukru krupice
Postup:
- Vaječné bílky vložte společně s cukrem krupice do mísy.
- Mísu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, abyste mohli vše důkladně promíchat tak zvaně nad parou.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté ještě teplou směs vyšlehejte do podoby tuhého sněhu.
- Pomocí zdobítka a cukrářského sáčku vytvořte ze sněhu na plech s pečicím papírem pusinky.
- Pečte v troubě předehřáté na 100°C přibližně hodinu.
![Miska se sněhovými pusinkami.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/snehove-pusinky.jpg)
Pracny neboli medvědí tlapky
Tradiční vánoční cukroví, které dostalo svůj název podle tvaru formiček a chutná po oříšcích, skořici a kakau.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 2-3 PL kakaového prášku
- špetka pravé vanilky
- špetka skořice
- špetka citronové kůry
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte všechny ingredience a vypracujte je v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Připravte si formičky na pracny a do každé vložte malý kousek těsta a pečlivě ho prsty vytvarujte.
- Formičky není nutné nikterak vymazávat či vysypávat.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
- Formičky vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Poté pracny vyklopte a posypejte moučkovým cukrem.
Kromě moučkového cukru můžete na ozdobu tohoto zapomenutého vánočního cukroví použít též čokoládovou polevu.
![Medvědí tlapky posypané moučkovým cukrem.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/pracny.jpg)
Vánoční pečení podle našich babiček
Ve většině rodin se recepty na vánoční cukroví často předávají z generace na generaci jako součást rodinného tajemství. A i když v průběhu života vyzkoušíme rozmanité druhy vánočního pečiva, to, které máme spojené s naším dětstvím, nedokáže nic překonat.
Pokud i vy patříte k milovníkům klasicky, můžete vyzkoušet recepty na zapomenuté vánoční cukroví, které jsou inspirovány kuchařkami našich babiček a prababiček. Jde často o velmi jednoduché cukroví z několika základních ingrediencí, jejichž chuť vás vrátí o několik desítek let zpátky. Většinu ze surovin máme vždy doma, stačí jen vědět, jak je správně nakombinovat, a hlavně péct s láskou.