Vychutnejte si sladké recepty na košíčky s ovocem a oslaďte si Vánoce! Inspirujte se

Recepty na ovocné košíčky můžete jíst každý den, celý rok!

Ano, až tak jsou výborné. Ale zkuste je přidat i na vaši sváteční tabuli a oživte ji.

Jaké ovoce je typicky vánoční? To se dozvíte na konci článku.

Ovocné košíčky s vanilkovým krémem

Tento recept je tak jednoduchý na přípravu, jako je výborný. Užijte si chuť ovoce v tomto dokonale vyváženém cukroví. Upečte si ho doma a potěšte celou rodinu.

Co budeme potřebovat

Na košíček

  • 120 g másla
  • 2 g soli
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 200 g mouky

Na krém

  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk (podélně rozpůlený)
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 30 g mouky
  • 30 g kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)

Na ozdobu

  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky, červený rybíz, brusinky

Postup

  • Máslo smíchejte se solí.
  • Přidejte moučkový cukr, mleté mandle a vanilkový cukr.
  • Dobře promíchejte, přidejte vejce a rychle propracujte.
  • Vsypte mouku a promíchejte.
  • Těsto vyrovnejte a zabalte do plastové fólie. Dejte na 2 hodiny do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Těsto vyválejte na tloušťku 3 mm a vykrojte 6 koleček o průměru 10 cm a vyložte kulaté formičky na tartaletky.
  • Dejte na 20 minut do lednice.
  • Vyložte košíčky pečicím papírem o něco větším, než je obvod formy a navrch dejte vrstvu fazolí nebo rýže.
  • Pečte 10 minut dozlatova.
  • Odstraňte fazole, vraťte do trouby a nechte 2 minuty odpočinout.
  • Mléko a vanilku dejte do hrnce a přiveďte k varu.
  • Smíchejte žloutky a cukr a šlehejte do světle žluté a husté hmoty.
  • Vmíchejte mouku a kukuřičnou mouku.
  • Vyjměte vanilkový lusk z mléka a poté zašlehejte mléko do směsi vejce/cukr a vraťte do hrnce.
  • Přiveďte k varu a za stálého šlehání a vařte 1 minutu, aby se mouka úplně provařila.
  • Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
  • košíčky naplňte ze tří čtvrtin krémem, uhlaďte povrch a přidejte ovoce.
Křehké košíčky s ovocem a vanilkovým krémem s mátou.
Zdroj: chefsavvy.com

Košíčky s mletým ovocem a rumem

Tento recept na ovocné košíčky s jablky a kořením je ideálním cukrovím na vánoční stůl. Příprava zabere minimum času a je prostě perfektní! A pokud sladkého bylo víc než dost, pochutnejte si na tomto slaném cukroví.

Co budeme potřebovat

  • 250 g rozinek
  • 250 g rybízu
  • 250 g sultánek
  • 50 g sušených meruněk (nasekaných)
  • 50 g sušených švestek (nasekaných)
  • 85 g kůry z pomeranče a citronu (nasekané)
  • 50 g blanšírovaných mandlí (nasekaných)
  • 1 velké jablko (nastrouhané)
  • 330 g třtinového cukru
  • 75 g másla (rozpuštěného)
  • 60 ml brandy nebo rumu
  • ½ lžičky perníkového koření
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče

Na košíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 125 g másla
  • lžička kypřícího prášku
  • 1 vejce

Postup

  • Kůru a mandle rozdrťte v kuchyňském robotu a smíchejte se zbývajícími přísadami v misce.
  • Zakryjte a chlaďte dva dny za každodenního míchání.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu a vytvořte těsto.
  • Na pomoučené ploše hněteme těsto do hladka.
  • Zakryjte fólií a nechte 30 minut chladit.
  • Těsto rozválejte na tloušťku 3-5 mm. Vykrajovátkem 7,5 cm vyřízněte 24 koleček.
  • Kolečka dejte do formiček a do každé dejte 1 lžičku mletého ovoce.
  • Odřezky pečiva znovu vyválejte a vykrajovátkem vykrojte 24 hvězdiček.
  • Klademe na košíčky s ovocem a nakonec potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte 15 minut.
  • Vychlaďte a poprašte moučkovým cukrem.

Vršky ovocných košíčků můžete ozdobit hvězdičkami, ale i jinými vánočními tvary, ke kterým vám pomohou tato vykrajovátka! Jaká jsou ty nejlepší se dozvíte u nás na webu!

Pocukrované košíčky s mletým ovocem a ozdobené hvězdičkou.
Zdroj:biggerbolderbaking.com

Košíčky plněné ovocnou náplní z mandarinek a zázvoru

Tento recept na ovocné košíčky v sobě skrývá pikantnost zázvoru a sladkost mandarinek. Pochutnejte si na netradičním vánočním cukroví, které zachutná každému na první kousnutí! Stejně jako do těchto kokosových dobrot.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Kůra z 1 mandarinky
  • 1 špetka soli
  • 2 žloutky

Na náplň

  • 300 ml šťávy z mandarinek
  • Kůra ze 3 mandarinek
  • 100 g moučkového cukru plus 1 polévková lžíce
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný)
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 70 g másla

Postup

  • Mouku, máslo, moučkový cukr, kůru a sůl dejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
  • Přidejte žloutky a znovu promíchejte, aby se těsto spojilo, pokud se zdá příliš suché, přidejte jednu nebo dvě polévkové lžíce studené vody.
  • Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vytvarujte z něj tlustou placku.
  • Zabalte ji a nechte 30 minut v lednici, dokud neztuhne.
  • Mezitím zahřejte troubu na 180 stupňů.
  • Těsto rozválejte na tloušťku asi 2-3 mm.
  • Pomocí vykrajovátek vyřízněte šest koleček a každé kolečko těsta pevně vtlačte do formy na košíčky a dejte na 20 minut do lednice.
  • Po vychladnutí vyložte každý košíček kouskem zmačkaného pečicího papíru.
  • Naplňte fazolemi nebo rýží a pečte 15 minut, poté odstraňte rýži a pečicí papír a pečte dalších 10–12 minut, nebo dokud vnitřek nezezlátne.
  • Náplň připravíte tak, že šťávu, kůru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku skořice dáte do středního hrnce, přivedete k varu.
  • Sundejte z plotny a nechte vychladnout a louhovat 20-30 minut. Po vyluhování přeceďte přes jemné sítko a nalijte zpět do hrnce.
  • V samostatné misce ušlehejte vejce, žloutek, jednu lžíci cukru a kukuřičnou mouku do hladka.
  • Hrnec se směsí šťávy dejte zpět na plotnu a přiveďte k varu.
  • Nalijte polovinu šťávy k vejcím, šlehejte, aby se vše spojilo, poté přidejte druhou polovinu a důkladně prošlehejte.
  • Nalijte zpět do rendlíku, nastavte na střední teplotu a neustále míchejte, dokud tvaroh nezhoustne.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte máslo, dokud se úplně nerozpustí, poté tvaroh rovnoměrně nalijte do košíčků a dejte do lednice na dvě až tři hodiny, nebo dokud úplně neztuhne.
Košíčky naplněné krémem z mandarinek a ozdobené kouskem ovoce.
Zdroj: bakewithshivesh.com

Jaké ovoce je typické pro Vánoce?

Oblíbeným vánočním ovocem je pomeranč. Pomeranče jsou po staletí spojovány s Vánocemi a tradičně se používaly jako dekorace během svátečního období nebo se servírovaly jako sladkost. Symbolizují štěstí a prosperitu a často se dávají do punčoch.

Kromě pomerančů se během vánočních svátků běžně používají jablka, hrušky, hrozny a sušené ovoce, jako jsou datle, fíky a rozinky. Tyto plody se často používají v různých svátečních receptech, jako jsou ovocné saláty, koláče a košíčky.

Stojí za zmínku, že tradiční vánoční ovoce se může lišit v závislosti na zemi nebo regionu. Například v některých kulturách je specifickým vánočním ovocem granátová jablka nebo kaštany.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X