Vyzkoušejte naše recepty na vánoční oplatky ve slaných i sladkých variantách. Oblíbená slovenská tradice!

Mezi jedny z nejkrásnějších vánočních zvyků patří podávání oplatek – symbolu zdraví a hojnosti.

Inspirujte se našimi recepty na vánoční oplatky a to ve sladkých i slaných verzích.

Navíc se dozvíte i něco o historii a symbolice této křupavé dobrůtky.

Tak pojďme na to!

Slané vánoční oplatky bez lepku

I celiaci si u nás přijdou na své! Máme pro ně totiž připravený skvělý recept na křupavé bezlepkové vánoční oplatky, na kterých si pochutná celá rodina.

Co budete potřebovat

  • 150 g bezlepkové hladké mouky
  • 1 lžíce soli
  • 1 vaječný žloutek
  • 500 ml vody
  • trochu kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 5 lžic sójového mléka
  • 1/2 lžičky guarové gumy

Postup

  • Všechny suroviny smíchejte spolu s vodou a pomocí šlehače vypracujte jemné těsto.
  • Na předehřátou vymazanou pánev lejte po troše těsto a opékejte z obou stran.
  • Hotové slané oplatky nechte vychladnout a užijte si je!
Bezlepkové oplatky na talíři s vánoční výzdobou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Sladké domácí oplatky a trubičky

Na tento recept budete ideálně potřebovat oplatkovač, díky kterému si usnadníte práci a budete mít oplatky krásně tenké. 

Co budete potřebovat

  • 15 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 30 g krystalového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 300 g hladké mouky
  • včelí vosk podle potřeby

Postup

  • V misce smíchejte dohladka máslo, vejce, krystalový a vanilkový cukr, 450 ml vody, mléko a med. 
  • Za stálého míchání pak postupně přidávejte mouku. 
  • Hotové těsto nechte odstát v chladničce, ideálně 24 hodin.
  • Druhý den rozehřejte oplatkovač a potřete včelím voskem. 
  • Těsto nalijte do středu oplatkovače, zavřete ho a pečte přibližně 30-35 sekund.
  • Upečenou oplatku vyjměte na talíř a tento postup opakujte s polovinou těsta.
  • Z druhé poloviny těsta budeme tvořit trubičky. 
  • Postup je stejný, akorát upečenou oplatku ještě teplou srolujte do role za pomoci rukojeti vařečky. 
  • Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Hotové oplatky a trubičky podávejte s medem a česnekem.
Křehké oplatky a trubičky na talíři, vedle je vánoční výzdoba.
www.gastro-tipy.sk

Máme pro vás i vynikající recepty na vánoční trubičky z oříšků! Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Špaldové vánoční oplatky

Dobroučké vánoční oplatky si můžete připravit i ze špaldové mouky. Výsledek je velmi chutný a pozitivně vás překvapí.

Co budete potřebovat

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1/3 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • 100 ml mléka
  • 10 g másla
  • 10 g třtinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (ne vanilínového, ale cukru s obsahem vanilkového lusku)
  • 300 ml vlažné vody
  • 12 g vajec
  • 2 lžíce mandlové mouky

Postup

  • V misce smíchejte hladkou špaldovou mouku se skořicí a hřebíčkem. 
  • Na sporáku zahřejte mléko a když je teplé, stáhněte ho ze sporáku a přidejte do něj máslo, třtinový a vanilkový cukr. 
  • Promíchejte, aby se máslo a cukr dobře rozpustily. 
  • Pokud vám cukr zůstává na spodku hrnce, dejte hrnec opět na sporák a trošku mléko ohřejte, aby se cukr rozpustil. 
  • Do misky s moukou zatím přidejte vodu, vajíčko (to si dejte do skleničky, vyšlehejte vidličkou a část, tedy 12 g, přidejte do misky) a sladké mléko (ne úplně horké, ale spíše téměř vlažné).
  • Těsto na oplatky smíchejte dohladka mixérem, aby se všechny ingredience dobře propojily. 
  • Na závěr přidejte do těsta mandlovou mouku a opět mixérem promíchejte. 
  • Stěrkou přejeďte boky i spodek misky (usazují se tam kousky mouky, takže byste pak v těstu měli hrudky).
  • Naposledy promíchejte mixérem.
  • Zapněte oplatkovač,  aby se zahřál na požadovanou teplotu. 
  • Když je oplatkovač zahřátý, otevřete ho, lžící nebo vařečkou nalijte trochu těsta do středu pečící plochy a pomalu zavřete. 
  • Správný čas na vyjmutí oplatky je tehdy, když oplatkovač přestane syčet. 
  • Tehdy ho otevřete a opatrně oplatku vyjmete. 
  • Pokud oplatka ještě není, zavřete oplatkovač a počkejte pár vteřin. 
  • Jedna oplatka se peče cca 30 sekund. 
  • A takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Nechte si chutnat!
Oplatky ze špaldové mouky na talíři ozdobené vlašskými ořechy.
www.lenivakucharka.sk

Máme pro vás také recenzi adventních kalendářů pro děti, ze kterých je nebudou bolet zuby. Jsou plné hraček a skvěle jim tak ukrátí čas čekání na Štědrý večer.


Domácí sýrové oplatky

V předchozích receptech jsme vám představili již několik variant vánočních oplatek. Nyní se podíváme na další slanou verzi. Tentokrát s parmazánem. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 15 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 30 g krystalového cukru 
  • 150 ml mléka
  • 300 g hladké mouky 
  • 450 ml vody
  • 50 g jemně nastrouhaného parmazánu 
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce celého kmínu 

Postup

  • Ve smoothie mixéru smíchejte všechny ingredience.
  • Připravené těsto nechte ideálně 24 hodin odstát v chladničce.
  • Druhý den rozehřejte oplatkovač na 180 °C. 
  • Povrch potřete včelím voskem, aby se oplatky nelepily.
  • Těsto nalijte do středu (přibližně jednu zmrzlinovou naběračku nebo podle velikosti), zavřete a pečte přibližně 30 sekund.
  • Oplatka je hotová, když přestane syčet, je mírně nazlátlá a lze snadno odlepit.
  • Tímto způsobem zpracujte polovinu těsta.
  • Z druhé poloviny těsta můžete připravit trubičky. 
  • Ty pečte kratší dobu. 
  • Stroj otevřete a oplatku ještě teplou rychle rolujte na rukojeť vařečky.
  • Pokud těsto nebude dostatečně opečené, trubička nebude držet tvar. 
  • Pokud těsto propečete moc, nebude ohebné a bude se lámat.
  • Užijte si to!
Oplatky s parmazánem na talíři.
www.gastro-tipy.sk

Vánoční oplatky z vaflovače

Pokud doma nemáte oplatkovač, můžete si vánoční oplatky připravit i z vaflovače. Sice nejsou tak tenké jako ty tradiční, z oplatkovače, ale jsou výborné a jednoduché na přípravu.

Co budete potřebovat

  • 145 g másla
  • 145 g vajec (3 větší nebo 4 malé)
  • 145 g třtinového cukru
  • 145 g prosáté hladké mouky (pro bezlepkovou verzi můžete použít rýžovou mouku)
  • 1 lžička skořice

Postup

  • Máslo dejte do malého kastrůlku a na středním ohni ho rozpusťte. 
  • Nechte trochu vychladnout.
  • Vejce rozmíchejte metličkou spolu s třtinovým cukrem a mletou skořicí.
  • Do vaječné směsi prosejte mouku a metličkou nebo vařečkou ji dobře vmíchejte.
  • Na celou směs nalijte rozpuštěné máslo a opět metličkou nebo vařečkou promíchejte.
  • Těsto nechte trochu odstát při pokojové teplotě.
  • Rozehřejte si vaflovač. 
  • Před prvním použitím ho lehce potřete máslem.
  • Do středu vaflovače dejte lžičku směsi, zavřete a opékejte z obou stran asi 20-25 sekund. 
  • Správný čas je třeba vysledovat na prvních oplatkách.
  • Upečenou oplatku překlopte na rovnou mřížku a nechte vychladnout. 
  • Do dvou až tří minut ztuhne a zůstane křupavá.
  • Dobrou chuť!
Sladké oplatky naskládané na sobě.
www.sistersbakery.sk

Historie vánočních oplatek

Vánoční oplatky jsou jedním z neodmyslitelných symbolů Vánoc hlavně na Slovensku a nejenže skvěle chutnají, mají také bohatou historii a náboženský význam. Odkud vlastně pocházejí tato dobrota pochází?

Původ oplatek

Vánoční oplatky mají svůj původ v náboženských tradicích. Kdysi byly pečeny kněžími a mnichy, kteří je následně roznášeli po domech. V církevních školách se pečení oplatek stalo i součástí výuky a učitelé se mu věnovali společně s žáky. Samotné pečení oplatek začínalo pár dní po svátku Lucie, tedy po 13. prosinci. Když se začalo péct, hospodyňky učiteli přinesly potřebné ingredience: mléko, vejce, máslo a další. Mládenci se postarali o dřevo a oheň. Učitelé poté vyráběli oplatky, jejichž množství bylo přizpůsobeno počtu obyvatel v dané obci. 

Pečení oplatek nebylo tak jednoduché jako dnes. Používala se těžká železná forma a pro každého obyvatele vesnice bylo třeba upéct dvě až tři oplatky. 

Roznášení oplatek bylo považováno za důležitý úkol, na který učitelé své žáky pečlivě připravovali. Žáci během roznášení zároveň zavinšovali a za odměnu dostali nějaké drobné mince a potraviny pro pana učitele. 

Význam oplatek

Oplatky mají pro věřící hluboký náboženský význam. Připomínají „Tělo Kristovo“, tedy hostii nebo svaté přijímání. Česnek pak má zajistit zdraví pro celou rodinu a med má posilovat lásku a dobré vztahy v rodině. Tradičně se pečou z nekvašeného těsta, pšeničné mouky a vody. Navíc se jim připisovaly kouzelné účinky, jako například ochrana před požáry nebo použití v magických rituálech s cílem očistit nebo uzdravit. Při jejich rozlomení si lidé něco přáli a věřili, že se jim to splní v následujícím roce.

Víte, jak se slaví slovenské Vánoce? Jsou podobné našim, rozdíly ale najdete. Podívejte se, které tradice u nás vymizely, ale u našich sousedů stále žijí!

A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční oplatky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X