Luxusní recepty na vánoční pusinky tak, jak je neznáte. Inspirujte se!

Křehoučké pusinky patří mezi oblíbené druhy vánočního cukroví a to pro svou snadnou přípravu, nádherný vzhled a delikátní chuť.

Proto jsme pro vás vybrali 6 nejkrásnějších a nejlahodnějších receptů na sněhové pusinky z bílků, kterým nebudete moci odolat.

Nezapomněli jsme ani na vegany!

I ti si u nás přijdou na své.

Tak se na to pojďme společně podívat!

Peprmintové pusinky z bílků

Když vánoční sněhové pusinky dochutíte trochou mátového extraktu a ozdobíte proužky červeného barviva, vznikne vám tento skvost, který nejen že krásně vypadá, ale i skvěle chutná. 

Co budete potřebovat:

  • 3 bílky pokojové teploty
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • ¼ lžičky mátového extraktu
  • ⅛ lžičky soli
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • červené potravinářské barvivo bez chuti

Postup: 

  • Předehřejte troubu na 95 stupňů Celsia.
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • V misce stolního mixéru nebo ve velké míse šlehejte bílky, vinný kámen, mátový extrakt a sůl na střední rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Postupně přidávejte po jedné lžíci cukr a šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Na vnitřní stranu plastového zdobícího sáčku s kulatou špičkou naneste pomocí štětce pruhy červeného barviva. 
  • Sáček naplňte našlehanou směsí a na plech nanášejte pusinky.
  • Pečte 90 minut nebo dokud pusinky neztuhnou.
  • Vypněte troubu a nechte dvířka trouby mírně otevřená po dobu 60 minut.
  • Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a podávejte.
Červené pusinky na tácech.
www.organizedisland.com

Veganské vánoční pusinky

Luxusní sněhové pusinky lze připravit i bez bílků a to za pomoci aquafaby, což je nálev z vařené cizrny. Jejich příprava sice vyžaduje trochu cviku, ale s naším receptem si s tím hravě poradíte. 

Co budete potřebovat:

  • 250 – 350 ml aquafaby (nesolené)
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vinného kamene
  • 2 kapky zeleného gelového potravinářského barviva
  • mátový extrakt (volitelně)
  • cukrové zdobení

Postup:

  • Nalijte aquafabu do hrnce a na mírném plameni ji přiveďte k varu. 
  • Redukujte cca 15 minut a během toho aquafabu občas promíchejte.
  • Cílem je zredukovat aquafabu o cca polovinu (na 150 ml)
  • Po zredukování nalijte aquafabu do odměrky, abyste se ujistili, že byla opravdu zredukována na 150 ml.
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 80 °C.
  • Vychladlou aquafabu vložte do mísy stolního mixéru spolu s vinným kamenem a šlehejte na středním stupni 10 minut.
  • Jakmile směs bude tvořit měkké vrcholy, po lžících do ní prosévejte krupicový cukr.
  • Poté ještě 3 minuty šlehejte.
  • Jakmile směs bude tvořit pevné vrcholy, pomalu přidávejte moučkový cukr.
  • Přidejte 2 kapky zeleného potravinářského barviva a trochu mátového extraktu, pokud používáte.
  • Do zdobícího sáčku s 10 mm hvězdicovou špičkou přidejte pusinky. 
  • Na plech tvořte pusinky ve tvaru vánočních stromečků.
  • Ozdobte cukrovým zdobením. 
  • Pusinky dejte do trouby na 2 hodiny vysušit. 
  • Nechte přes noc vychladnout. 
  • Pokud jsou pusinky stále příliš měkké, pečte dalších 30 minut.
  • Nechte si chutnat!
Pusinky ve tvaru vánočních stomečků.
www.projectveganbaking.com

Vánoční pusinky s lískovými ořechy

Sněhové pusinky z bílků jsou samy o sobě dost sladké. Pokud k nim však přidáte lískové ořechy, nejen že jim dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také o něco sníží jejich sladkost. Navíc jsou božsky křupavé!

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 šálek lehce opražených lískových ořechů, nahrubo nasekaných + 1/4 šálku lehce opražených nasekaných lískových oříšků (na posypání každé pusinky)

Postup:

  • Zadní stranu plechu o rozměrech 30 x 45 cm vyložte pečícím papírem. 
  • Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia a rošt dejte doprostřed.
  • Do důkladně vyčištěné misky dejte vaječné bílky a ujistěte se, že se do nich nedostalo ani trochu žloutku.
  • Do tekutého bílku přidejte 1 šálek cukru a špetku soli a šlehejte na vysoké otáčky asi 15 minut. 
  • Pokud používáte ruční mixér, může to trvat o 5-10 minut déle. 
  • Jakmile začnete bílky šlehat, budou velmi husté a tekuté, ale jak budete pokračovat ve šlehání, budou bílky pomalu nabývat na objemu a začnou být lesklé a perleťové.
  • Nasekejte nahrubo 1 šálek lískových ořechů.
  • Pokud plánujete pusinky dávat do zdobícího sáčku se špičkou, budete muset ořechy nasekat velmi jemně, aby špičku neucpaly.
  • Do vyšlehaných bílků přidejte nasekané kousky lískových oříšků.
  • Opatrně zapracujte lískové ořechy do bílků s minimálním počtem tahů.
  • Připravte si zdobící sáček s velkou špičkou ,,open star”. 
  • Sáček naplňte lískooříškovými pusinkami.
  • Na pečící papír nanášejte pusinky ve vzdálenosti od sebe cca 2,5 – 4 cm, případně místo zdobícího sáčku můžete použít dvě lžíce.
  • Volitelně můžete pusinky posypat dalšími nasekanými lískovými oříšky.
  • Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. 
  • Chcete-li zkontrolovat, zda jsou pusinky hotové, vyjměte jednu pusinku a rozlomte ji napůl. 
  • Nechte vychladnout a zkontrolujte střed. 
  • Pokud je střed suchý, jsou pusinky hotové.
  • Vypněte troubu a nechte dvířka trouby pootevřená vložením vařečky do škvíry. 
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Dobrou chuť!
Dvě lískooříškové pusinky, které drží ruka.
www.letthebakingbegin.com

Inspirujte se i našimi recepty na vánoční pusinky z mandlí. Určitě si pochutnáte!


Kokosové pusinky z bílků

Na tento český vánoční recept potřebujete pouhé 3 suroviny a přitom chutná tak lahodně! Pusinky s kokosem jsou uvnitř nádherně vzdušné a zvenku křupavé. Pravděpodobně je znáte pod názvem ,,kokosky”.

Co budete potřebovat:

  • 2 bílky
  • 100 g krystalového cukru 
  • 80 g strouhaného kokosu (neslazeného)

Postup: 

  • Připravte si dva nerezové hrnce, jeden o něco větší než druhý. 
  • Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody. 
  • Umístěte menší hrnec do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny. 
  • Umístěte oba hrnce na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu. 
  • Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřeje horní hrnec. 
  • Až bude hrnec horký, stáhněte plamen na minimum a nechte vodu jen vařit.
  • Do horního hrnce nalijte bílky a začněte šlehat ručním elektrickým šlehačem. 
  • Šlehejte nejprve pomalu, poté zvyšujte rychlost. 
  • Současně přidejte cukr. 
  • Sledujte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. 
  • Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich vložíte prst, bude příjemně teplý.
  • Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a hmota z bílků není ztuhlá a krásně lesklá.
  • Sundejte horní hrnec s bílky a vmíchejte strouhaný kokos. 
  • Směs ručně promíchejte.
  • Povrch plechu, zejména po obvodu, lehce potřete tukem. 
  • Na plech dejte pečící papír a zatlačte jej dolů. 
  • Tukový základ zajistí, že se papír dobře přilepí. 
  • Poté papír na povrchu potřete tukem a poprašte moukou. 
  • Pusinky se nepřichytí ke dnu a po upečení se dají bez problému sundat z papíru.
  • Dvěma lžícemi tvarujte ze směsi našlehaných bílků malé kopečky kopečky o průměru asi 4 cm.
  • Pečte v troubě předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 minut. 
  • Poté snižte teplotu trouby na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou pusinky navrchu lehce zlaté.
  • Užijte si to!
Pusinky s kokosem na talíři.
www.cooklikeczechs.com

Máme pro vás i další originální recepty na vánoční pusinky s kokosem. Vyzkoušejte je všechny!

Skořicové pusinky bez cukru

I pusinky si můžete připravit v nízkosacharidové variantě. Stačí místo cukru použít stévii! A rázem máte cukroví, které je keto, nízkokalorické, bezlepkové a ještě ke všemu skvěle chutná.

Co budete potřebovat:

  • 2 vaječné bílky 
  • ⅛ lžičky vinného kamene 
  • ½ šálku stévie
  • ½ lžičky vanilky 
  • 1 lžička mleté ​​skořice 
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup: 

  • Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia a vyložte velký plech pečícím papírem. 
  • Ve stolním mixéru šlehejte na střední rychlosti bílky s vinným kamenem, dokud směs nezačne pěnit.
  • Do zpěněné směsi  po jedné lžíci přidávejte stévii a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Přidejte vanilku, skořici a muškátový oříšek a promíchejte, aby se vše spojilo. 
  • Přeneste směs do zdobícího sáčku se špičkou a na plech tvořte cca 2,5 cm pusinky ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe. 
  • Pusinky pečte jednu hodinu. 
  • Poté nechte dvířka trouby zavřená, vypněte troubu a nechte pusinky ztuhnout. 
  • To může trvat jednu až osm hodin v závislosti na tom, jak křupavé pusinky máte rádi.
  • Nechte si chutnat!
Pusinky se skořicí v mističce, a ruka, které si je nabírá.
www.thesugarfreediva.com

Je libo i další recepty na křehké vánoční pusinky se skořicí? Vyberte si třeba variantu plněnou jablečným sněhem nebo s praženými lískovými oříšky!

Vánoční sněhové pusinky s čokoládou

Pusinky z bílků jsou samy o sobě dokonalým cukrovím, které je těžké nemilovat. Zkuste do nich navíc přidat hořkou čokoládu, která je povýší ještě o další level výše! Pusinky totiž budou lehoučké a vzdušné, ale čokoláda jim dodá tu správnou dekadenci.

Co budete potřebovat:

  • 3 bílky 
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 lžičky vinného kamene
  • 1 lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku hořké čokolády

Postup: 

  • Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia. 
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • Ve stolním mixéru s nástavcem na šlehání (můžete použít i ruční mixér) šlehejte bílky na střední rychlost, dokud nezpění. 
  • Přidejte vinný kámen a zvyšte rychlost na vysokou. 
  • Postupně po 1-2 polévkových lžících přidávejte cukr a z bílků ušlehejte tuhý sníh lesklého vzhledu. 
  • Přidejte extrakt a šlehejte ještě jednu minutu, aby byl všechen cukr a extrakt zapracován.
  • Nabírejte vyšlehané bílky po plných polévkových lžících na plech ve vzdálenosti cca 2,5 cm od sebe.
  • Čokoládu ohřívejte v mikrovlnné troubě ve 30 sekundových intervalech, dokud se úplně nerozpustí.
  • Na každou pusinku naneste malý kopeček čokolády a pomocí párátka čokoládu do pusinky vmíchejte.
  • Pečeme při 100 stupních Celsia 1 hodinu. 
  • Nechte zcela vychladnout na plechu a poté pusinky opatrně sloupněte z pečícího papíru.
  • Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 – 4 dny.
Pusinky s čokoládovými víry na talířku.
www.casualfoodist.com

Tak to by bylo vánoční cukroví. A jak jste na tom letos s dárky? Máme pro vás recenze nejlepších dárkových boxů, které rozjasní každé Vánoce!

A jak se vám naše dnešní recepty na sněhové pusinky z bílků líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X