Originální recepty na vánoční pusinky s kokosem. Tohle musíte vyzkoušet!

Vytvořit perfektní pusinky z bílků je hotové kulinářské umění.

Tyto lehké, vzdušné a sladké kousky jsou oblíbené po celém světě a u nás často nechybí ani na vánoční tabuli.

My jsme si pro vás tentokrát připravili luxusní recepty na kokosové pusinky 6x jinak, které si zamilují malí i velcí strávníci pro jejich úžasnou vůni, chuť i texturu.

Dovolte nám ukázat vám, jak na to!

Vánoční kokosové pusinky

Dokonalé sněhové pusinky s kokosem jsou nádherným a lahodným cukrovím na každý vánoční stůl. Můžete si je ozdobit dle své volby. Krásně vypadají například posypané bílými, stříbrnými a měděnými perličkami, které jim dodávají šik a elegantní vzhled.

Budete potřebovat:

  • 300 g moučkového cukru 
  • 150 g vaječných bílků (zhruba 5 středních vajec)
  • 6 lžic strouhaného kokosu
  • posypky na ozdobu (volitelně)

Postup:

  • Moučkový cukr dejte do zapékací misky a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů Celsia zhruba na 5 minut, dokud nebude cukr horký, ale ne úplně rozpuštěný.
  • Vyndejte cukr z trouby a okamžitě začněte šlehat bílky ve velké míse.
  • Jakmile bílky vytvoří tuhé špičky, zvyšte rychlost šlehače na maximum a po lžících přidávejte teplý cukr.
  • Vždy než přidáte další lžíci cukru, ujistěte se, že bílky opět tvoří tuhé vrcholy.
  • Jakmile do směsi přidáte všechen cukr, přidejte strouhaný kokos a ještě 5 minut šlehejte na nejvyšší stupeň, aby byly bílky husté, pevné a lesklé.
  • Směsí naplňte cukrářský sáček a ve spodní části sáčku vyřízněte velký otvor.
  • Na velký plech pomocí malého množství pusinek přilepte pečící papír.
  • Na pečící papír opatrně tvořte malé pusinky.
  • Volitelně posypte posypkami vhodnými do trouby (tj. takové, které se v troubě nerozpustí).
  • Pusinky pečte ve středu trouby po dobu 30 – 45 minut při 100 stupních Celsia nebo dokud se pusinky nedají odlepit z pečícího papíru, aniž by na něm zůstala jejich spodní část.
  • Před konzumací nechte zcela vychladnout.
  • Užijte si to!
Sněhové pusinky s kokosem ozdobené perličkami a servírované na servírovacím podnose.
www.supperinthesuburbs.com

Santovy pusinkové čepičky

Tímto cukrovím ohromíte nejednoho hosta! Nejenže nádherně vypadá, ale ještě lépe chutná. A přitom je tak jednoduché na přípravu. Přesvědčte se sami.

Budete potřebovat:

  • 4 velké vaječné bílky
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky vinného kamene
  • 1 šálek moučkového cukru
  • červené gelové potravinářské barvivo
  • 280 g bílé čokolády, jemně nasekané
  • 1 a ½ šálku strouhaného kokosu

Postup:

  • Rozehřejte troubu na 110°C a vyložte 2 velké plechy pečicím papírem. 
  • Pomocí elektrického šlehače šlehejte bílky a sůl ve velké míse při středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, 5 až 7 minut.
  • Přidejte vinný kámen, zvyšte rychlost na vysokou a postupně přidávejte po 1 lžíci cukr.
  • Mezi každým přidáním cukru počkejte 4 až 5 sekund, dokud pusinky nevytvoří tuhé lesklé vrcholy.
  • Přendejte 1/3 šálku pusinek do malého cukrářského sáčku s kulatou špičkou. 
  • Nechte šlehač zapnutý a do zbylých pusinek přidejte potravinářské barvivo.
  • Přeneste červenou směs do velkého zdobícího sáčku s velkou hvězdicovou špičkou. 
  • Na připravené plechy nanášejte čepičky ve vzdálenosti cca 4 cm od sebe. 
  • Na vrchol každé čepičky naneste trochu bílých pusinek (viz foto níže).
  • Pečte v předehřáté troubě (v polovině pečení otočte) cca 60 až 65 minut. 
  • Nechte úplně vychladnout na plechu. 
  • Jakmile pusinky vychladnout, rozpusťte bílou čokoládu v mikrovlnné troubě. 
  • Ponořte spodní centrimetr každé čepičky do rozpuštěné čokolády, setřeste přebytek a poté okamžitě obalte kokosem. 
  • To samé udělejte s bílým vrškem čepice.
  • Přeneste zpět na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ztuhnout.
  • Nechte si chutnat!
Vánoční pusinky ve tvaru čepiček Santa Clause na talířku.
www.today.com

Vánoce patří mezi nejkouzelnější období v roce. Tu pravou vánoční atmosféru často dotváří i maličkosti. Rozmanité svítící dekorace patří mezi nejoblíbenější vánoční výzdobu. Přemýšlíte, jaké si letos pořídíte? Načerpejte inspiraci v naší recenzi vánočních světelných dekorací!

Keto pusinky s kokosem

I dietáři si u nás přijdou na své. Tento recept na sněhové kokosové pusinky je totiž nízkosacharidový a tak si ho můžete užít naprosto bez výčitek. 

Budete potřebovat:

  • 3 bílky, pokojové teploty
  • ½ šálku moučkového erythritolu
  • ⅓ šálku strouhaného kokosu (bez přidaného cukru)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky kokosového extraktu
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • špetka soli

Postup:

  • Předehřejte troubu na 110°C. 
  • Do čisté a suché mísy stolního mixéru přidejte bílky a šlehejte, dokud nebudou mít měkké vrcholky. 
  • Přidejte vinný kámen a pomalu šlehejte, dokud nebudete mít tuhé špičky.
  • Přidejte sůl a vanilkový a kokosový extrakt. 
  • Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. 
  • Vmíchejte strouhaný kokos.
  • Těsto nabírejte dvěma lžícemi a nanášejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte 30-40 minut nebo do mírně zlatavé barvy. 
  • Troubu vypněte a nechte pusinky ještě hodinu v troubě odležet.
  • Skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2 – 5 dnů.
Sněhové pusinky v mističce.
www.ketocookingchristian.com

Slepované sněhové pusinky 

Tak tohle je naprostá delikatesa! Sněhové pusinky s kokosem plněné nadýchanou šlehačkou a brusinkami bude milovat celá vaše rodina. 

Budete potřebovat:

  • 3 velké vaječné bílky
  • 120 g cukru krupice
  • 75 g moučkového cukru, prosátého
  • ½ lžičky kukuřičné mouky
  • ½ lžičky bílého vinného octa
  • 1 vanilkový lusk (rozpulte ho podélně a semínka vyškrábejte)
  • 45 g strouhaného kokosu
  • 200 g čerstvých brusinek
  • 75 ml pomerančové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup:

  • Předehřejte troubu na 120˚C.
  • 2 velké plechy vyložte pečicím papírem. 
  • V čisté míse šlehejte pomocí elektrického šlehače bílky, špetku soli a 75 g moučkového cukru, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidejte krupicový cukr a šlehejte při vysoké rychlosti 3-4 minuty, dokud se nevytvoří velmi hustá, lesklá pusinka. 
  • Přidejte kukuřičnou mouku, ocet a vanilková semínka. 
  • Krátce prošlehejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
  • Lžící nalijte polovinu pusinek do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (případně můžete použít na tvorbu pusinek 2 čajové lžičky). 
  • Na plechy naneste asi 60 mini pusinek (30 na plech). 
  • 30 g sušeného kokosu rovnoměrně rozetřete na vršky pusinek.
  • Pečte 50 – 60 minut, plechy v polovině vyměňte, dokud nebudou pusinky pevné na dotek. 
  • Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte pusinky uvnitř, dokud nevychladnou.
  • Mezitím vložte brusinky do hrnce spolu s pomerančovou šťávou, vanilkovým luskem a zbývajícími 45 g krupicového cukru. 
  • Za častého míchání přiveďte k varu a vařte 15 minut, dokud směs nezhoustne. 
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Ze směsi vyjměte vanilkový lusk. 
  • Jemně ušlehejte smetanu a vmíchejte do ní zbývajících 15 g kokosu. 
  • Pusinky k sobě přilepte smetanou a brusinkovou směsí.
  • Pusinky obložíme spolu se smetanou a brusinkami. 
  • Podávejte, dokud pusinky nezměknou.
  • Neslepované pusinky vydrží ve vzduchotěsné nádobě 1 týden.
Sněhové pusinky s kokosem plněné nadýchanou šlehačkou a brusinkami .
www.waitrose.com

Vánoční otevírací doba se výrazně liší od běžných dnů. Proto jsme si pro vás připravili přehledné informace o otevírací době obchodů o Vánocích. Nakupte s předstihem a vyhněte se zbytečnému stresu a přeplněným obchodům!

Vánoční pusinky s kokosem, mandlemi a bílou čokoládou

Úžasné pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem mají naprosto dokonalou texturu i chuť. To prostě musíte vyzkoušet!

Budete potřebovat:

  • 4 bílky, pokojové teploty
  • 240 g prosátého moučkového cukru
  • 80 g mandlí natural
  • 350 g kvalitní bílé čokolády na vaření 
  • 250 g strouhaného kokosu

Postup:

Příprava mandlí a cukru:

  • Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C.
  • Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte mandle v troubě cca 5 minut, dokud nebudou zlatohnědé a lehce aromatické. 
  • Dávejte na ně dobrý pozor, protože se snadno spálí. 
  • Po vychladnutí velmi jemně nasekejte nebo rozdrťte v kuchyňském robotu.
  • Hluboký pekáč vyložte pečicím papírem a nasypte do něj cukr. 
  • Pečte 5 minut, dokud se okraje nezačnou rozpouštět. 
  • Vyjměte cukr z trouby a snižte teplotu na 100°C.

Příprava sněhových pusinek:

  • Vytřete misku mixéru. 
  • Vlijte bílky a šlehejte na nízkou rychlost 2 minuty, dokud se nevytvoří malé bublinky. 
  • Zapněte šlehač na střední/vysokou rychlost a šlehejte 5–8 minut, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky. 
  • Nechte šlehač zapnutí a postupně po lžících přidávejte cukr.
  • Mezi každým přidáním dobře prošlehejte, aby se cukr rozpustil.
  • Jakmile je všechen cukr zapracován, pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut, dokud se cukr nerozpustí. 
  • To zjistíte tak, že zkusíte vzít trochu pusinek mezi palec a ukazováček a promnete.
  • Pokud cítíte cukr, pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs hladká a lesklá.
  • Pomocí velké špachtle velmi jemně vmíchejte rozdrcené mandle do pusinek.
  • Jemně lžící nabírejte pusinky do velkého zdobícího sáčku s kulatou tryskou o průměru 1 cm a nanášejte pusinky na vyložený plech. 
  • Chcete-li mít přibližně 40 pusinek, průměr základny pusinky by měl být asi 4-5 cm. 
  • Při nanášení pusinek držte trysku blízko plechu a při stlačení ji mírně zvedněte, aby pusinka mohla vytvořit vrchol.
  • Pusinky pečte 45 minut až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vaší troubě, dokud se nezdají být křupavé a lehce zlaté.
  • Zkuste jednou pusinkou jemně poklepat o plech.
  • Pokud zní dutě, vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte v troubě pomalu vychladnout.

Příprava čokolády:

  • Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Neustále seškrabujte čokoládu ze stěn misky, aby se nepřipálila. 
  • Jakmile je téměř všechna čokoláda rozpuštěna, stáhněte ji z ohně a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozpustí.
  • Čokoládu nechte mírně vychladnout, asi 5 minut. 
  • Základ vychladlých pusinek ponořte do čokolády a jemně jimi protřepejte.
  • Můžete je ponořit tak hluboko, jak chcete. 
  • Pak jemně ponořte každou pusinku do kokosu tak, aby přilnul k bílé čokoládě.
  • Obalené pusinky vraťte na čerstvě vyložené plechy a nechte vychladnout, dokud čokoláda neztuhne.
  • Dobrou chuť!
Pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem.
www.oneperfectmess.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na vánoční pusinky z mandlí. Určitě si pochutnáte!

Pusinky s čokoládovým krémem a kandovaným kokosem

Těmito nádhernými pusinkami uděláte před svou rodinou i hosty velkou parádu. Křehoučké pusinky jsou slepeny lahodným čokoládovým krémem a obalené domácím kandovaným kokosem, který si zvládne připravit úplně každý. 

Budete potřebovat:

Na pusinky:

  • 2 bílky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 lžička kakaového prášku, prosátého

Na čokoládový krém:

  • 60 g 70% čokolády
  • 2 lžíce smetany
  • 275 ml šlehačky

Na ozdobu:

  • 225 g strouhaného kokosu
  • 10 lžic základního cukrového sirupu

Postup:

Kandovaný kokos:

  • Předehřejte troubu na 120°C.
  • Kokos promíchejte se sirupem, aby byl dobře obalený. 
  • Rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. 
  • Pečte, dokud kokos přestane být mokrý, občas vidličkou kokos promíchejte.
  • Nechte vychladnout.

Pusinky:

  • Předehřejte troubu na 150°C.
  • Vyložte dva plechy pečícím papírem. 
  • V čisté míse elektrického mixéru vyšlehejte všechen moučkový cukr s bílky.
  • Šlehejte na plnou rychlost, dokud směs nevytvoří tuhé špičky. 
  • Jemně přimíchejte kakaový prášek a přendejte do zdobícího sáčku s kulatou špičkou.
  • Tvarujte malé špičaté tvary a pečte 45 minut nebo dokud neztuhnou, nebudou křupavé a snadno se neodlepí od pečícího papíru. 
  • Nechte vychladnout.
  • Dále si připravte čokoládový krém. 
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Když je čokoláda rozpuštěná, stáhněte ji z ohně a vmíchejte 2 lžíce smetany a promíchejte, aby vznikla hladká lesklá ganache. 
  • Do ganache ve třech fázích opatrně vmíchejte šlehačku. 
  • Pokud to neuděláte opatrně, studená šlehačka způsobí, že ganache zhoustne a vytvoří pruhy v celém krému. 
  • Čokoládový krém nalijte do čistého zdobícího sáčku s kulatou špičkou. 
  • Na základ jedné sněhové pusinky naneste malé množství čokoládového krému a přiklopte další pusinkou. 
  • Okraj všech slepených pusinek obalte kandovaným kokosem tak, aby se přilepil na čokoládový krém, který se vytlačí ze středu. 
  • Pusinky naaranžujte na pěkný stojánek a podávejte s jemně ušlehanou smetanou.
Křehoučké pusinky slepené lahodným čokoládovým krémem a obalené domácím kandovaným kokosem.
www.ballymaloe.ie

Přinášíme vám také všechny potřebné informace o prodeji kaprů. Kde koupit toho nejlepšího? Za kolik kapra pořídit a jak vybrat správnou velikost? To vše a mnohem více se u nás dozvíte.

TIpy na ty nejlepší pusinky

Přínášíme vám několik tipů, jak si připravit ty nejvymazlenější pusinky a to naprosto jednoduše!

  • Používejte čerstvé bílky. Staré bílky se mohou srazit, když se k nim přidají další ingredience.
  • Používejte vejce pokojové teploty. Studené vaječné bílky mají tendenci zmenšovat objem pusinek.
  • Nikdy nedovolte, aby se žloutek dostal do bílků.
  • Vaječné bílky nepřešlehejte. Když chcete šlehat bílky, vždy nejprve zapněte šlehač na nízkou až střední rychlost. Šlehejte je do pěny a teprve poté zvyšte rychlost na středně vysokou a pak na vysokou. Pokud se na začátku bílky ušlehají příliš rychle, struktura pěny nebude tak pevná a později bílky nebudou vyšlehané tak, jak by měly.
  • Na začátku šlehání lze do směsi přidat malé množství vinného kamene nebo octa, což pomůže stabilizovat pěnu a sníží pravděpodobnost, že se bílky srazí.
  • Vždy nejprve vyšlehejte pěnu a až poté začněte pomalu přidávat cukr.
  • Nepoužívejte plastové misky.
  • Pusinky pečte při nízkých teplotách, protože mají tendenci rychle hnědnout. Doporučujeme 95°C po dobu 1 hodiny nebo do zaschnutí. Čas závisí na velikosti pusinky.
  • Upečené pusinky po upečení nechte v troubě, aby pomalu vychladly a nepopraskaly.
  • Upečené pusinky by měly být skladovány ve vzduchotěsných nádobách bez vlhkosti. Obvykle vydrží v mrazáku až měsíc.

A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční kokosové pusinky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X