Naše recepty na perníčky bez lepku (nejen) pro celiaky. Budou chutnat všem!

Recept na bezlepkové perníčky zachutná všem, a to i těm největším skeptikům.

Sladkosti a vánoční cukroví, které je gluten free neznamená, že se na něm nepochutnáte.

Naopak můžete mlsat o sto šest!

A jaké vlastně známe gluten free mouky? To se dozvíte na konci článku.

Bezlepkové perníčky s cukrovou polevou

Vychutnejte si naši verzi cukroví bez lepku. Můžete je vykrájet do tvaru hvězd a darovat, jako vánoční dárek, nebo je můžete použít k ozdobení vašeho stromečku.

Co budeme potřebovat

  • 100 g slaného másla
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 100 g tmavého cukru
  • ½ lžičky sody
  • 1½ lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 225 g bezlepkové hladké mouky

Na polevu

  • 50 g moučkového cukru

Postup

  • V malém hrnci rozehřejte máslo, sirup a cukr, dokud se nerozpustí.
  • Ve velké míse smíchejte sodu, zázvor, skořici a mouku.
  • Zalijte směsí rozpuštěného másla a promíchejte a rukama vypracujte těsto.
  • Těsto rozválejte na 1/2 cm tlusté a dejte na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
  • Troubu rozehřejte na 170 stupňů a velký plech vyložte papírem na pečení.
  • Vyválené těsto vyndejte z lednice a vykrajujte perníčky.
  • Dejte do trouby a pečte 10 – 15 minut, podle potřeby.
  • Mezitím si připravte polevu, smíchejte moučkový cukr s 1 – 2 lžícemi vody.
  • Vychladlé bezlepkové perníčky ozdobte.

Nevíte, jaké jsou ty správné vánoční tvary? Nebo nemáte více než jedno vykrajovátko a chcete své vánoční cukroví udělat pestřejší? Pořiďte si sadu vánočních vykrajovátek, které jsme pro vás zrecenzovali.

Perníkoví mužíci ozdobení cukrovou polevou.
Zdroj: apalateforpie.wordpress.com

Perníčky bez lepku z mandlové mouky

S tímto receptem na gluten free perníčky dodáte tradičnímu vánočnímu cukroví dokonalou texturu a chuť. Vychutnejte si tyto bezlepkové sušenky samostatně, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.

Co budeme potřebovat

  • 350 g bezlepkové hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 85 g másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 170 g melasy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  • Prvních 8 ingrediencí prošlehejte ve střední misce.
  • Ušlehejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané hmoty.
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Přidejte suché ingredience a mixujte.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny nebo přes noc vychladit.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jo.
  • Vykrajujte z těsta různé vánoční tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Plechy s vykrájeným těstem před pečením dejte asi na 10 minut chladit.
  • Poté pečte 15 minut.
  • Před zdobením polevou a posypkou nebo sušeným ovocem nechte úplně vychladnout.

Bezlepkovému těstu vždy prospěje odpočinek přes noc v lednici, takže pokud jste schopni připravit těsto den dopředu, doporučujeme tak učinit.

Různé tvary bezlepkový perníčků na tácu.
Zdroj: kulinaryadventuresofkath.com

Jaké jsou bezlepkové mouky?

Mandlová mouka je vyrobena z mletých mandlí a je jednou z nejoblíbenějších bezlepkových mouk. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

Kokosová mouka se získává ze sušeného a mletého kokosu. Je bohatá na vlákninu a má příjemnou chuť. Kokosová mouka je často kombinována s jinými bezlepkovými moukami, protože má tendenci být hustčí.

Tapioková mouka je vyrobena z kořene manioku. Má jemnou texturu a často se používá jako přísada ke zlepšení konzistence a elasticity pečiva, které je vyrobeno z dalších typů bezlepkových mouk.

Kukuřičná mouka je vyrobena z mletého sušeného kukuřičného zrna. Má lehce sladkou chuť a je vhodná pro pečení chleba, sušenek a koláčů.

Quinoová mouka je vyrobena z mletých quinoových zrn. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Má jemnou texturu a je velice dobrá pro všechny druhy pečení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X