Vynikající recepty na kapří pečenáče na jednom místě. Vyzkoušejte je všechny!

Hledáte recepty na pečenáče z kapra, které by oživily váš kulinářský “repertoár”? 

Chcete vyzkoušet nejen místní, ale také zahraniční návody na tuto rybí dobrotu? 

Pak neváhejte a pusťte se do zkoumání těch nejlepších receptů! 

Domácí kapří pečenáče

Odpočiňte si od klasické chuti kapra a vyzkoušejte něco nového. 

Máte rádi nakyslou chuť? Vyzkoušejte následující recept, který může být skvělým předkrmem například na silvestrovském večírku. 

Ingredience

  • filety z kapra 
  • sůl
  • vejce
  • strouhanka
  • tuk na smažení
  • 1 velká cibule

Nálev na pečenáče

  • 1 šálek 10% octa
  • 5 šálků vody
  • 1/2 – 1 šálek cukru (záleží na tom, jak sladké to máte rádi)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 4 – 5 bobkových listů
  • 10 zrnek černého pepře
  • 5 – 6 zrnek nového koření

Postup

  • Kapra osolte, obalte ve vejci a strouhance. Smažte na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Odložte stranou a nechte vychladnout. Pokud jste již kapra upekli, vynechejte opětovné smažení a rovnou ho dejte do sklenic.
  • Sklenice a víčka spařte vroucí vodou a důkladně osušte.
  • Všechny ingredience na nálev svařte.
  • Nakrájejte cibuli na kolečka a část z nich vložte do sklenic.
  • Do sklenic vložte kapra a přidejte cibuli. Zalijte horkou marinádou tak, aby bylo vše ponořeno.
  • Sklenice postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladničce.
  • Ryba potřebuje asi dva dny, aby „vyzrála“, pak bude s každým dnem chutnat víc a víc octově.
Pečenáče z kapra v octovém nálevu s cibulí
zdroj: smaker.pl

Pečenáče ze smaženého kapra

Zbyl vám smažený kapr ze Štědrého dne a vy nevíte, co s ním? 

Pak jej vložte do zavařovací sklenice, zalijte chutným nálevem a nechte odstát. Za nějakou dobu si na něm pochutnáte takovým způsobem, že si jej budete chtít připravovat pravidelně. 

Ingredience

  • 3 šálky vody
  • 1 sklenice octa
  • 1/4 šálku cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrnek pepře
  • 2 středně velké cibule
  • 2–3 lžíce oleje

Postup

  • Nakrájejte cibuli na plátky a osmažte ji na oleji. 
  • Na dno sklenice vložte osmaženou cibuli, na ni položte osmaženého kapra a vše zalijte připraveným nálevem ze zbytku surovin. 
  • Sklenici uzavřete a pasterujte asi 15 minut do okamžiku, kdy voda začne vřít. Máte hotovo!
  • Takto připraveného kapra lze skladovat asi šest měsíců. 
  • Pochoutku podávejte vychlazenou.
Smažené kapří pečenáče v nálevu
zdroj: przepisyjoli.com

Milujete kapra? Pak vyzkoušejte ty nejjemnější recepty na kapra na másle!


Nejlepší pečenáče z kapra v želé

Pokud pátráte po receptu, který vaše okolí pravděpodobně ještě nezkoušelo, jsou to kapří kousky v želé. 

Pokud rádi experimentujete, je tento návod pro vás to pravé. Nebojte se ho vyzkoušet!

Ingredience

  • kousky kapra
  • zelenina do vývaru – cibule, petržel, mrkev
  • 1 pórek 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sušená houba
  • bobkový list 
  • nové koření
  • citron
  • hrášek
  • vařené vejce
  • mrkev z vývaru na ozdobu
  • 3 lžíce želatiny na každých 0,5 l vývaru
  • petržel

Postup

  • Nejlepší způsob přípravy želé je použít celého kapra, pak můžete nejprve uvařit kosti a hlavu.
  • Zeleninu a ostatní ingredience dejte do hrnce s polovinou petržele, hlavou a kostmi a celé to vařte 25 minut.
  • Přidejte kapra a na mírném ohni vařte dalších 25 minut.
  • Na talíř naaranžujte přílohu a na ni dejte uvařeného kapra.
  • Do vývaru přidejte nasekanou petrželku, přiveďte k varu a poté vývar přeceďte.
  • Do vývaru přidejte želatinu a nechte ji rozpustit.
  • Kapra přelijte hotovým želé a nechte přes noc odležet v chladničce.
Pečenáče z kapřích kousků v želé
zdroj: smaker.pl

Pokud máte rádi experimentování, doporučujeme vám vyzkoušet recepty na kapří jikry, kterými své hosty dozajista překvapíte!

Pečenáče po židovsku

Pokud vás už nebaví klasické recepty na kapra, máme pro vás recept na židovskou rybu, kterou můžete podávat ve všední den, ale také na slavnostech. 

Vyzkoušejte tento zajímavý a neobvyklý návod na přípravu ryby!

Ingredience 

  • 1,5 kg kapra 
  • 2–3 nakrájené cibule
  • 2 lžíce drceného židovského chleba, macesy
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 0,5 šálku vody

Vývar

  • rybí zbytky (hlava, kůže, páteř)
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Rybu očistěte, oškrábejte, odřízněte hlavu, odstraňte oči a žábry. Hlavu důkladně omyjte a uschovejte ji pro přípravu vývaru. 
  • Z ryby stáhněte kůži a odstraňte páteř. Důkladně ji omyjte a vložte do hrnce. Přidejte rybí hlavu, zalijte dvěma litry vody, vhoďte oloupanou a nakrájenou mrkev a cibuli, osolte a opepřete. 
  • Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni. 
  • Mezitím připravte pečenáče.
  • Rybí maso nakrájejte, přidejte k němu cibuli, macesy, vejce a vodu, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a vytvořte malé rybí pečenáče. 
  • Do vroucího rybího vývaru nalijte 3 lžíce velmi studené vody a vložte maso. Přikryjte a vařte 1 hodinu na mírném ohni. Odstraňte pokličku a vařte další půl hodiny. 
  • Vychlaďte, vyjměte rybí kousky a vložte je do zavařovací sklenice. 
  • Vývar přeceďte přes síto. Vyjměte mrkev a přidejte ji k rybě. 
  • Zalijte vývarem, nádobu uzavřete a dejte přes noc do lednice.
Kapří pečenáče po židovsku
zdroj: haps.pl

Vyzkoušejte top recepty na vánočního kapra, které můžete připravovat nejen o svátcích, ale během celého roku!

Recepty na pečenáče z kapra mohou být skvělou změnou o vánočních svátcích. 

Máte-li už klasické chuti kapra dost, ale neradi byste vyhazovali to, co máte doma, můžete si tuto rybku připravit podle uvedených receptů, tak trochu jinak. 

Pečenáče jsou také skvělou pochoutkou na večírcích, jako je třeba silvestrovská oslava.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X