Tradiční i netradiční recepty na jikry z kapra na jednom místě. Jaký vyzkoušíte jako první?

Kapr patří mezi tradiční vánoční ryby, které nesmí chybět na štědrovečerním stole. 

Je ale pravdou, že lidé se stále více nakupují spíše ryby bez kostí a také méně tučné. I tak byste si kapra měli vychutnat. 

A nejen jeho maso, ale také další části, jako jsou například jikry. 

Že jste je ještě nezkoušeli? To je chyba!

Z našich receptů si jistě vyberete. 

Kapří jikry jsou skutečnou lahůdkou. Už se vám sbíhají sliny? 

Smažené kapří jikry si okořeňte podle chuti 

První recept bude na smažené kapří jikry. Tento recept je tradiční, a jikry se jako pochoutka hodí nejen k vánočnímu stolu. Okořeňte si je podle své chuti, oblíbená je cibule, česnek nebo šalotka. Skvělou chuť jim dodá také citron.

A co budete na tento recept potřebovat? 

  • 220 g kapřích jiker
  • 59 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 20 g kukuřičné mouky
  • 16 g mouky
  • 44 ml oleje
  • velkou cibuli
  • 9 g česneku
  • 15 ml citronové šťávy

Jaký bude postup vaření?

  • A jak v tomto receptu postupovat? Nejdříve si kapří jikry opláchněte ve sladké vodě.
  • Pomozte si vlastními prsty, jikry musí být očištěné důkladně. Nezapomeňte si před i potom umýt ruce. Čisté jikry pak dejte na talíř.
  • V misce smíchejte mléko, sůl a pepř. Do misky vám stačí nalít 12é ml mléka, sůl a pepř dejte podle své chuti. Vždycky můžete přidat, takže dejte nejdříve menší množství. 
  • V jiné misce nebo hlubším talíři smíchejte kukuřičnou mouku s obyčejnou. Dejte do ní 20 g kukuřičné mouky a 16 g té obyčejné. Promíchejte lžící nebo vidličkou.
  • Teď budete jikry obalovat. Nejdříve je položte do mléčné směsi a následně do směsi z mouky. Obalte je důkladně, protože právě kukuřičná mouka dodá jikrám skvělou chuť. Aby se dobře lepila, je nutné v mléčné směsi jikry namočit ze všech stran.
  • Připravte si pánev. Dejte do ní trochu oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu. 
  • Použijte nejlépe olivový olej, a počkejte, až bude zahřátý. Až poté do něj vkládejte jikry.
  • JIkry smažte z každé strany asi 2-3 minuty – musí být dozlatova. Jestliže má k pánvi pokličku, použijte ji ke smažení, protože kapří jikry mohou prskat olej. 
  • Pomocí děrované lžíce pak jikry otočte. Kapří jikry musí být křupavé a mít zlatavě hnědou barvu. JIkry musí být usmažené rovnoměrně!
  • Kapří jikry hotové dejte na papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný olej. Než usmažíte zbytek jiker, budou ty hotové krásně usušené a bez zbytečného oleje. Nakonec jikry přikryjte, aby zůstaly teplé.
  • Pánev nechte zapnutou. Do výpeku dejte ještě trochu oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Míchejte asi osm minut, než cibule zhnědne a změkne. Musíte míchat neustále, aby se cibule nepřilepila ke dnu pánve.
  • K cibuli do pánve přidejte nastrouhaný česnek a smažte asi minutu – česnek nesmí zhořknout. Následně přilijte i citronovou šťávu. 
  • Míchejte dřevěnou vařečkou, protože tím zajistíte, že se česnek dobře a rovnoměrně opeče. Až citronovou šťávu důkladně vmícháte do směsi, máte hotovo. 
  • Jikry už budou vychladnuté natolik, že je budete moci polít hotovou omáčkou. Podávejte je horké.
  • Pokud nevíte, jestli bude cibulová směs rodině chutnat, dejte ji pouze malé množství přímo na jikry. 
Smažené kapří jikry na talíři s cibulovou směsí.
Zdroj: wikihow.com

Kapří jikry na pytlácký způsob

Na tento recept potřebujete jen málo ingrediencí, ale uvaříte si pochoutku, po které se budete olizovat. Jak postupovat, najdete v následujících řádcích. 

Jaké suroviny budou potřeba?

  • 680 g vaků s jikrami 
  • rozpuštěné máslo 
  • omáčku na jikry

Jaký je postup vaření?

  • Nejdříve oddělte jikry od vaků. Dejte je od sebe, abyste je snadno oddělili a dělejte tak pomocí prstů. Postupovat musíte pomalu, abyste vaky nepropíchli.
  • Tímto způsobem můžete připravit i jikry jiných druhů ryb. 
  • I tentokrát nejdříve jikry opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Stačí je dát do cedníku, pustit vodu na několik vteřin a poté nechat uschnout na papírové utěrce. 
  • Další utěrku můžete položit na jikry. 
  • Připravte si pánev, dejte do ní jikry a přilijte dostatečné množství vody. Musí se vejít do jedné vrstvy, aby se upekly rovnoměrně. Voda by měla dosahovat do středu jiker. 
  • Vodu slijte do hrnečku, abyste mohli odměřit množství másla. Kapří jikry vyndejte z pánve. Podle množství slité vody pak odměřte stejné množství rozpuštěného másla. 
  • Pánev otřete papírovou utěrkou do sucha. 
  • Do suché pánve nalijte máslo a zahřejte, dokud nezačne bublat. Následně do něj můžete přidat kapří jikry. 
  • Kapří jikry pečte postupně. Nejdříve si pánev nahřejte na středním plameni a pečte je minutu. Poté plamen snižte a pečte je dvě minuty. Nakonec je obraťte a pečte dalších 5-8 minut, aby se dobře propekly. 
  • A jak poznáte, že jsou hotové? Změní barvu a nebudou průhledné. Dejte pozor, ať se vám jikry nepřilepí na pánev, neustále je obracejte, aby se opekly rovnoměrně. 
  • Uvařené jikry můžete podávat s omáčkou podle vaší chuti. Můžete zvolit máslovou omáčku nebo si udělat omáčku z paprik. Na rybu se budou hodí i jiné omáčky. Ještě před podáváním tak kapří jikry vyjměte z pánve a nalijte na ně omáčku. 
Kapří jikry na pytlácký způsob s omáčkou.
Zdroj: wikihow.com

Nechcete nic smaženého? Vyzkoušejte dušené kapří jikry

Pokud nejste fanoušky smažení, můžete si kapří jikry také udusit. Do receptu patří také trocha zeleně, připravte si bylinky, které máte nejraději.

A co ještě potřebujete na tento recept?

  • 450 g kapřích jiker
  • 55 g másla
  • sůl a pepř
  • 10 ml citronové šťávy
  • lžíci nasekané petrželky
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • 2 lžičky nasekaného tymiánu

Jak postupovat při vaření?

  • Nejdříve si v pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Stačí jeden nebo dva plátky. Dno pánve by mělo být pokryté, ale jinak záleží na vás, kolik másla zvolíte. 
  • Až bude máslo rozpuštěné, dejte do něj jikry a rozložte je tak, aby se opékaly rovnoměrně. Dochuťte je solí i pepřem podle vlastní chuti. 
  • Kromě kapřích můžete použít i jikry z jiných druhů ryb. Pokrm si tak můžete připravit nejen během vánočních svátků. 
  • Jikry dejte péct na 5 minut, poté je otočte kuchyňským náčiním a poté je obraťte a stejnou dobu je smažte i na druhé straně. Dejte si ale pozor, abyste jikry v půlce nezlomili. 
  • Jikry jsou hotové v okamžiku, kdy budou mít hnědou barvu a budou rovnoměrně propečené. Po deseti minutách jsou jikry připravené ke konzumaci.
  • Propíchejte je vidličkou, abyste zjistili, jestli jsou hotové. Poté kapří jikry přendejte na talíř. Pánev si nechte na sporáku.
  • Do pánve si nyní dejte všechny ostatní suroviny – citronovou šťávu a bylinky. Smíchejte je důkladně, ale teplotu mějte na nízkém stupni. Zahřejte je tak, aby byly vhodné ke konzumaci. 
  • Takto připravenou směs pak nalijte na kapří jikry a můžete podávat. Jídlo by mělo být teplé. Zvolte k jikrám také vhodnou přílohu, nemusíte se omezovat pouze na bramborový salát, ale klidně si k nim dejte i krajíc čerstvého chleba. 
Dušené kapří jikry s bylinkami.
Zdroj: wikihow.com

Kapří jikry jsou často opomíjenou části této ryby

Pokud si každoročně dopřáváte jako vánoční rybu kapra, rozhodně byste z něj měli využít i jiné části, jen samotné maso. I kapří jikry se dají nejen osmažit. Připravte si je na mnoho způsobů, které si oblíbíte. Zároveň jsou skvělé pro nečekanou návštěvu, protože je budete mít rychle hotové.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X