Vynikající recepty na hranolky z kapra ocení na Vánoce naprosto všichni! Připravte raději hned dvojitou dávku

Naše recepty na kapří hranolky jsou křupavá vánoční dobrota, kterou musíte na Štědrý den servírovat.

Budete překvapeni, jak výborné mohou být.

A jak vybrat čerstvé a kvalitní kapří maso? Tipy najdete na konci našeho článku!

Smažené kapří hranolky

Vychutnejte si je například s lehčím bramborovým salátkem, který si můžete připravit podle nás. Tak jako tak, je to skvělá vánoční pochoutka, hlavně pokud nelpíte na tradiční Štědrovečerní večeři.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg kapra (nakrájeného na proužky)
  • 200 g zakysané smetany
  • bylinky (kopr, šalvěj, petržel…)
  • 1 rajče
  • 7-8 černých oliv
  • 1 šalotka
  • čili omáčka
  • citrón
  • olivový olej
  • červená paprika
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka

Postup

  • Proužky kapra osolte, opepřete, obalte v mouce, namáčejte do rozšlehaných vajec a poté do strouhanky. Smažte do křupava.
  • Zakysanou smetanu dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, nasekanými bylinkami a olivovým olejem. Posypte paprikou.
  • Rajče nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou šalotku a olivy.
  • Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, olivovým olejem, chilli omáčkou a nasekanou petrželkou.

A pokud nelpíte na tradicích a nechcete si pod talíř dávat rybí šupinu, dejte tam třeba vánoční stírací los a na peníze nemusíte čekat celý rok! Jaké jsou ty nejoblíbenější se dozvíte v naší recenzi.

Křupavé hranolky z ryby naservírované na ozdobném talířku
Zdroj: simply-delicious-food.com

Obalované hranolky z kapra pečené v troubě

Pro ty, kteří rádi jedí na Vánoce ryby, je tu tento recept na kapří hranolky, který si během chvilky snadno připravíte a můžete ho servírovat ke Štědrovečerní večeři. Nejlepší je, že k přípravě tohoto chutného pokrmu můžete použít jakoukoli rybu a jako předkrm servírovat jednu z těchto lahodných rybích polévek. Inspirujte se u nás!

Co budeme potřebovat

  • 500 g kapra (nakrájeného na proužky)
  • 180 g panko strouhanky
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 kolečka citronu (k podávání)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 vejce

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Strouhanku rozprostřete na pekáč s nastříkaným kuchyňským olejem. Opékejte je dozlatova 3–4 minuty.
  • Strouhanku přendejte do misky a podle chuti přidejte parmazán, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte.
  • Zvyšte teplotu trouby na 220 stupňů.
  • Smíchejte vejce, majonézu, mouku a sůl a pepř.
  • Kapří filety namáčejte do těstíčka a obalujte je ve strouhance.
  • Přendejte na vymazaný plech a postříkejte trochou oleje.
  • Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 12 minut do křupava.
V troubě pečené křehké kapří hranolky v pekáčku.
Zdroj: momsdish.com

Pikantní rybí prsty z kapřího masa

Pokud vás smažené kousky nenadchly, podívejte se na naše další recepty s kaprem.

Co budeme potřebovat

  • 30 g balení pikantního koření
  • 50 g hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • 100 g strouhanky
  • 500 g kapra (nakrájený na velké rybí prsty)
  • olej

Postup

  • V míse smíchejte koření s moukou a trochou soli a pepře.
  • Rozšlehaná vejce a strouhanku dejte do dvou samostatných misek.
  • Obalte rybu v ochucené mouce, poté ve vejci a poté ve strouhance.
  • Do velké pánve nalijte tolik oleje, aby pokrýval dno. Rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, poté kapří hranolky opékejte dozlatova (cca 3 minuty).
Dozlatova vypečené hranolky z kapřího masa.
Zdroj: thecandidappetite.com

Tipy jak vybrat dobrého kapra

Kapří maso by mělo mít světle růžovou až červenou barvu, průsvitné šupiny a mírně nasládlou vůni. Vyhněte se masu s tmavou barvou, hnědými skvrnami nebo nepříjemným zápachem.

Kapr by měl mít pevné a lesklé šupiny, které jsou dobře přichycené k tělu ryby. Vyhněte se rybě s odchlíplými nebo vybledlými šupinami.

Maso by být na dotyk pevné a pružné. Pokud je měkké nebo se rozpadá, naznačuje to, že je maso staré.

Zkontrolujte i oči, ty musí být jasné, průsvitné a plné lesku.

Správné skladování po zakoupení kapra také hraje klíčovou roli proto, aby maso zůstalo co nejdéle čerstvé. Uložte ho do chladničky při teplotě pod 4 °C a co nejdříve ho spotřebujte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X