Svatý Martin nepřijíždí jen na bílém koni, ale také s recepty na martinské rohlíčky. Upéct si je ale můžete kdykoli

11. listopad není jen Dnem válečných veteránů, ale také svátkem svatého Martina.

V minulosti se jednalo o velmi významný den, se kterým byla spojena řada tradic i typických pochutin.

Ostatně i dnes ho spousta z nás „oslavuje“ husou a vínem.

Že by to chtělo nějakou sladkou tečku?

Inspirujte se našimi recepty na svatomartinské rohlíčky.

Kynuté i nekynuté, s ořechovou či makovou náplní, možností je spoustu.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Svatomartinské rohlíčky z kynutého těsta s ořechovou náplní

Podle tradice by rohlíčky měly být kynuté a plněné ořechy. Kromě této varianty ale dnes existuje i mnoho dalších podob této pochoutky, která svým tvarem odkazuje na podkovy koně svatého Martina.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka
  • 1 PL medu
  • 2 PL rumu
  • 3 PL mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička citronové kůry

Postup:

  1. V míse si z malého množství mléka, cukru a droždí připravte kvásek.
  2. Než kvásek vzejde, prosejte do jiné mísy mouku s cukrem a solí.
  3. Poté do směsi udělejte důlk, do kterého přidejte kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo.
  4. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte do podoby hladkého jednolitého těsta.
  5. Pokud se vám těsto příliš lepí, přidejte více mouky.
  6. Zpracované těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout, přibližně na 45 minut.
  7. V mezidobě si připravte ořechovou nádivku.
  8. Vložte všechny ingredience na náplň do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni povařte několik málo minut do zhoustnutí.
  9. Následně vykynuté těsto rozdělte na tři nebo čtyři stejně velké části.
  10. Vezměte první část a pomocí válečku ji rozválejte do kruhu o tloušťce přibližně 3-4 mm.
  11. Nožem rozdělte na šest trojúhelníků.
  12. Vložte lžičku ořechové náplně a srolujte do tvaru rohlíčku.
  13. Stejným způsobem postupujte i se zbytkem těsta.
  14. Martinské rohlíčky s ořechovou náplní odložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
  15. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  16. Svatomartinské rohlíčky pečte přibližně 15-18 minut dozlatova.
  17. Ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.
Talíř s martinskými rohlíčky sypanými moučkovým cukrem.
zdroj: mykitchenarea.com

Ořechy jsou důležitou ingrediencí též při vánočním pečení. Vyzkoušejte naše recepty na ořechové cukroví.

Křehké svatomartinské rohlíčky s makovou nádivkou

Hned po ořechové náplni je druhou nejoblíbenější náplní ta maková. Těsto můžete použít kynuté i nekynuté, záleží na vašich preferencích. My jsme dali přednost tomu bez kynutí.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli

Maková náplň

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 PL másla
  • 1 PL strouhaného perníku
  • 1 PL rumu
  • 1 PL medu
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr a sůl.
  2. Poté přidejte máslo a smetanu ke šlehání.
  3. Ručně nebo s pomocí robota vypracujte do podoby jednolitého těsta.
  4. Vypracované těsto rozdělte na 5-6 částí a vložte v potravinové fólii do lednice.
  5. V mezidobě si připravte makovou náplň.
  6. Vložte mák, mléko, máslo a cukr do hrnce a směs vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  7. Pak ji odstavte a přidejte ostatní ingredience.
  8. Poté vyjměte těsto z ledničky a každou část vyválejte do tvaru kruhu o tloušťce přibližně 4 mm
  9. Vyválený kruh rozdělte nožem na trojúhelníčky, která následně potřete makovou nádivkou.
  10. Trojúhelníček od delší strany směrem k cípu srolujte a zahněte do podoby rohlíčku.
  11. Stejný postup opakujte i s dalším těstem.
  12. Předehřejte si troubu na 180°C a rohlíčky pečte dozlatova přibližně 20-25 minut.

Po vyjmutí z trouby můžete martinské rohlíčky potřít směsí másla a rumu a posypat moučkovým cukrem.

Pečivo svatého Martina plněné mákem.
zdroj: sweetandspicy.de

Máte pro mák slabost? Inspirujte se netradičními recepty na makové cukroví.


Svatomartinské rohlíčky ze šlehačky

Pokud toužíte po lehké verzi martinských rohlíčků, stačí přidat do těsta šlehačku. Jak si můžete všimnout, v samotném těstě není cukr, ten je až součástí náplně.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 1 PL rumu
  • skořice

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, máslo, šlehačku a špetku soli.
  2. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu následně vypracujte do podoby hladkého těsta.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky.
  4. V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
  5. V míse důkladně promíchejte mleté ořechy a moučkový cukr, poté přidejte bílek, rum a špetku skořice.
  6. Následně vyjměte těsto z lednice a rozdělte hona 5-6 stejně velkých částí.
  7. Z těsta vyválejte kruh o průměru přibližně 15-16 cm a tloušťce 3-4 mm.
  8. Pomocí nože rozdělte kruh na šest stejně velkých výsečí.
  9. Do každé výseče, směrem k delší straně, vložte lžičku ořechové náplně.
  10. Výseč srolujte od delší strany do středu a poté lehce zahněte, aby vznikl typický tvar rohlíčku.
  11. Svatomartinské rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20-25 minut dozlatova.
  13. Ještě teplé rohlíčky můžete potřít máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Nekynuté rohlíčky svatého Martina s ořechy.
zdroj: gutekueche.de

Svatomartinské rohlíčky nekynuté s tvarohem a ořechy

Kromě šlehačky nebo zakysané smetany můžete pro odlehčení a zvláčnění přidat do těsta také tvaroh. V tom případě vás jistě potěší tento hrníčkový recept.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 60 g cukru
  • 1 vejce + 1 bílek
  • 4 PL rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Ořechová náplň

  • 220 g mletých vlašských ořechů
  • 130 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 1-2 PL rumu
  • 1 čajová lžička skořice

Postup:

  1. Nejprve si připravte ořechovou nádivku.
  2. V míse smíchejte mleté ořechy a moučkový cukr, poté přidejte bílek, rum a skořici.
  3. Následně v jiné míse smíchejte prosetou mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  4. Přidejte tvaroh, vejce a olej.
  5. Důkladně promíchejte a vypracujte do podoby těsta.
  6. Následně těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
  7. Každou část poté rozválejte na kruh o tloušťce asi 4 mm a rozdělte na osm výsečí.
  8. Do každého trojúhelníku vložte lžíci nebo dvě ořechové náplně.
  9. Zaviňte do podoby rohlíčku.
  10. Martinské rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Předehřejte si troubu na 170°C.
  12. Rohlíčky potřete bílkem a pečte dozlatova 25-30 minut.
  13. Ještě teplé posypejte moučkovým cukrem.
Svatomartinské rohlíky z tvarohu.
zdroj: thespruceeats.com

Tvaroh nemusíte přidávat jen do těsta na rohlíčky, ale i na cukroví. Jak si připravit tvarohové vánoční pečivo?

Tradice svatomartinských rohlíčků

Když se řekne svátek svatého Martina, většině z nás se kromě pořekadla Svatý Martin přijíždí na bílém koni vybaví také typické pochutiny. Kromě svatomartinské husy a vína to jsou právě martinské rohlíčky, které svým tvarem odkazují na podkovy Martinova koně.

V minulosti býval svátek Svatého Martina velmi důležitou tradicí, se kterou byly spojené poutě, posvícení i trhy. Kromě toho to byl důležitý den též pro hospodáře, čeledíny i další „povolání“.

V ten den totiž obvykle končila sjednaná služba a hospodář jim vyplácel mzdu a případně též prodloužil smlouvu, pokud ne, museli si najít nového hospodáře.

A hospodyně při této příležitosti dávala čeledi na odchodnou právě svatomartinské rohlíčky, kterým se přezdívalo též vandrovnice, roháče, martiny nebo zahýbáky.

Původní recepty na svatomartinské rohlíčky byly z kynutého těsta a byly plněné makovou či ořechovou náplní. Kromě toho toto pečivo sloužilo jako odměna pro koledníky, kteří přišli na martinskou koledu.

V současné době existuje mnoho variant receptů na svatomartinské rohlíčky, kromě již uvedených náplní se mohou plnit též tvarohem či povidly, oblíbená je i nekynutá varianta těsta.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X