Vánoční cukroví z tatranek dokážete připravit i na poslední chvíli (recepty)

Věděli jste, že receptura na tatranky je dodnes tajná?

Proto je spousta lidí zahrnuje do svých receptů.

Využijte toho a připravte si lahodné vánoční tatrankové cukroví.

Tatranky můžete použít jak na těsta, tak i na krémy.

Tatrankové Ferrero Rocher

Kdo by nemiloval vynikající kuličky Ferrero Rocher – připravte si jejich vánoční tatrankovou alternativu.

Tento recept je i velmi jednoduchý a rychlý – patří mezi oblíbené nepečené vánoční cukroví z tatranek.

Budete potřebovat:

  • 2 kusy čokoládové tatranky
  • 50 g arašídů – nesolených
  • 2 ks lískooříškové 3D tatranky
  • 6 lžic čokoládového krému například Nutella

Postup přípravy:

  • Všechny tatranky nastrouhejte, přidejte k nim čokoládový krém a jemně nasekané arašídy.
  • Ze směsi tvořte kuličky, které namáčejte v rozpuštěné čokoládě.
  • Před zatuhnutím kuličky obalujte v nasekaných arašídech.
  • Kuličky nechte ztuhnout a uchovávejte v lednici.
tatrankové ferrero rocher na talíři
Zdroj foto: https://keeprecipes.com

Medvědí tlapky z tatranek

Medvědí tlapky nebo taky medvědí pracny patří mezi staročeské recepty na vánoční cukroví s ořechy.

Ovšem, už jste zkoušeli medvědí pracny z tatranek?

Budete potřebovat:

  • 3 kusy oříškových tatranek
  • půl šálku kokosu
  • půl šálku mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 100 g cukru moučka
  • 250 g másla – pokojové teploty
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte ořechy a najemno je umelte.
  • Nastrouhejte tatranky na jemném struhadle.
  • Mouku společně s cukrem a kakaem prosijte.
  • Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hutné těsto, které vložte na noc do lednice.
  • Další den těsto naplňte do formiček a pečte při teplotě 170 stupňů asi 8 minut – doba závisí na troubě, je třeba cukroví sledovat.
  • Nechte je chvilku vychladnout a poté tlapky z formiček opatrně vyndejte.
  • Tlapky obalujte ještě teplé v moučkovém cukru.
  • Skladujte v chladném a tmavém místě.
medvědí tlapky z tatranek posypané moučkovým cukrem
Zdroj foto: pinterest.com

Slepované cukroví z tatranek

Budete potřebovat:

  • 250 g 100 procentního ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 3 ks tatranek – oříšková příchuť
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 60 g moučkového cukru

Postup přípravy:

  • Nejdříve si najemno nastrouhejte tatranky.
  • Aby se vám dobře s těstem pracovalo, nastrouhejte i celý tuk.
  • Všechny ingredience spolu smíchejte a vytvořte vláčné těsto.
  • Těsto vložte přes noc do lednice.
  • Další den si připravte masový mlýnek se speciálním zdobícím nástavcem, přes který těsto protlačte a tvořte tak malé tyčinky.
  • Ty skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 10-12 minut.
  • Tatrankové cukroví nechte vychladnout.
  • Nutelou k sobě přilepujte vždy dvě tyčinky.
  • Nakonec je můžete dozdobit dle libosti – například konce namočit do tmavé či bílé čokolády.
  • Skladujte v tmavém, chladném místě.
vánoční slepované cukroví máčené čokoládou se světlým krémem
Zdroj foto: pinterest.com

Tatrankové kuličky s rumem

Tatrankové kuličky patří mezi další nepečené vánoční cukroví, které můžete dělat na poslední chvíli.

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru moučka
  • 5 ks tatranek
  • 150 g Hery – pokojové teploty
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • kokos na obalování

Postup přípravy:

  • Připravte si tatranky a najemno je nastrouhejte.
  • Nastrouhané tatranky smíchejte s cukrem, Herou, rumem a kakaem.
  • Hotovou hmotu vložte na 20 minut do lednice.
  • Poté začněte tvarovat kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu.
  • Skladujte v lednici.
spousta tatrankových kuliček s rumem
Zdroj foto: pinterest.ru

Tento oblíbený vánoční recept  můžete obměnit například tak, že dovnitř tatrankové kuličky vložíte višně naložené v rumu.

Tatrankové válečky

Budete potřebovat:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 4 kusy tatranek
  • 2 balení miňonek
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce 100 procentního rostlinného ztuženého tuku
  • 200 g čokolády na vaření
  • 4 lžíce rumu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si nachystejte tatranky, které spolu s miňonkami nakrájejte na malé kousky.
  • Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
  • Poté přidejte žloutek a rum a ze směsi vytvořte hladkou hmotu. 
  • Připravené těsto vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Mezitím si nachystejte vodní lázeň, ve které nechte rozpustit tuk a čokoládu.
  • Z těsta tvarujte malé válečky, které obalujte ihned v kokosu – místo kokosu můžete použít nasekané arašídy.
  • Skladujte v lednici.
tatrankové válečky na špejli
Zdroj foto: pinterest.com

Krém z tatranek

Jestli chcete své hosty o vánočním čase zaujmout, připravte jim recept na plněné vánoční cukroví (není hotovo), na které díky tatrankovému krému nezapomenou.

Budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 200 g změklého másla
  • 2 polévkové lžíce nutelly
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka
  • 2 Tatranky s lískooříškovou příchutí

Postup přípravy:

  • Mléko nalijte do hrnce, přisypte mouku a dobře rozmíchejte.
  • Ze směsi uvařte hustou kaši – dávejte pozor na připálení.
  • Jakmile je kaše hotová, nechte ji zcela vychladnout.
  • Mezitím si vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem dohladka – nesmí být žádné hrudky.
  • Poté začněte postupně přidávat nutellu a připravenou vychladlou kaši z mouky a mléka.
  • Tatranky najemno nastrouhejte – můžete je i rozmixovat pro lepší konzistenci krému.
  • Nakonec do krému nastrouhané tatranky opatrně vmíchejte.
  • Hotový krém skladujte v lednici.

Jak se vám líbí tyto recepty na vánoční cukroví z tatranek? Nechte se jimi inspirovat, pokud zrovna opravdu nestíháte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X