Kde probíhá prodej vánočních kaprů za nejlepší cenu a na co si dát při koupi pozor?

Prodej kaprů probíhá každoročně na spoustě míst. Kde ale koupit tu nejlepší rybu?

Za kolik kapra pořídit, jak vybrat správnou velikost a jak zajistit, aby vám neprodali nekvalitní maso?

Přinášíme vám všechny potřebné informace, které vám usnadní výběr a pomohou vám s následným zpracováním ryby!

Kde zakoupit kapra

Kapra můžete pořídit:

  • živého
  • mrtvého
  • v celku
  • nebo si ho můžete nechat naporcovat na místě

Místa prodeje bývají různá. Ryby můžete kupovat přímo na sádkách konkrétních rybářství, ve specializovaných prodejnách, ale také na náměstích nebo před obchodními domy.

Kapra můžete najít také baleného v prodejnách obchodních řetězců, jejichž přehled i s cenami najdete níže v tabulce.

Cena této ryby se pohybuje mezi 100 – 300 Kč za kilogram, či kus, v závislosti na tom, na jakém místě kapra kupujete.

Název obchoduLogo obchoduOtevírací doba v prosinci (po celé ČR)Přibližná cena za 1 kg kapra
Kauflandlogo kaufland24. 12. otevřeno do 11:45

 25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč
Lidllogo lidl24. 12. otevřeno do 11:30

25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč
Albertlogo albert24. 12. otevřeno do 11:45

25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč
Tescologo tesco24. 12. otevřeno do 11:00

25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč
Globuslogo globus24. 12. otevřeno do 11:45

25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč
Pennylogo penny24. 12. – 26. 12. zavřeno100 – 150 Kč
Billalogo billa24. 12. otevřeno do 12:00
 25. – 26. 12. zavřeno
100 – 150 Kč

Vybraní prodejci kaprů v jednotlivých krajích

Název krajeMísto prodeje
Hlavní město PrahaSádky Lahovice; Chrpa 2021 (Praha 11); Rybárny Praha (Holešovice); Rybí Ráj Prodej Živých Ryb (ul. Sokolovská)
Středočeský krajLadislav Černý Chov ryb (Chýně); Sádky Lahovice (Praha 5)
Jihočeský krajLesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o. (ul. Jaroslava Haška); Prodejna ryb (ul. Husova)
Plzeňský krajSádky Zbiroh (ul. Sládkova); Sádky Plzeň (ul. Malostranská)
Karlovarský krajKVryby – prodej živých ryb (Karlovy Vary); Pstruhařství Petrák (Aš); Chov a prodej ryb (Valy)
Ústecký krajRybářské Centrum Trousil (ul. U červeného kostela); Rybářské Centrum Trousil Pavel (ul. Fučíkova stezka); Sádky Chabařovice (ul. Smetanova); MAKRO Cash & Carry Ústí nad Labem (ul. Žižkova); Sádky Pavel (Litvínov)
Liberecký krajRybárna pod Ještědem (Světlá pod Ještědem); Prodej ryb (Jablonné v Podještědí)
Královéhradecký krajProdej Ryb (ul. Přímská – HK); Hájovna Zelený sloupek; Sádky Datlík; Radnice; Trhy u Atria; obchodní centrum Orlice park
Pardubický krajStar-fish-jezírka s.r.o.; Rybniční hospodářství s.r.o. (Lázně Bohdaneč); Český Rybářský Svaz, MO Pardubice
Kraj VysočinaRybí Líheň, Spol. s.r.o. (Poušov), Moravský Rybářský Svaz MO (Poušov)
Jihomoravský krajRybárna Šopík (ul. Božetěchova); Rybena Orlí (ul. Orlí); Prodej ryb Kadaňka (Brno – Starý Lískovec); Rybníkářství Pohořelice (ul. Vídeňská)
Zlínský krajRybí Krám, s.r.o. (Prštné, Zlín); Prodej živých ryb Lukov; Pstruhařství Halamíček (Rožnov pod Radhoštěm)
Olomoucký krajEastfish s.r.o. (ul. Na Střelnici); Ryby, drůbež zvěřina (ul. 1. máje); Rybářské centrum Olomouc (ul. Rejskova); Rybářství Tovačov (Záhlinice); Rybářství Horák s.r.o. (Šumvald); Rybářství Přerov a.s. (ul. Gen. Štefánika)
Moravskoslezský krajRyby Šenov; Sádky Žabeň (Ostrava-Hrabová); Paskovské rybníky (Ostrava-Hrabová); Vladimír Michalec – prodej ryb Šenov; Prodejna Dolní Benešov – Rybářství Hodonín, spol. s.r.o. (ul. Hájecká); Chov ryb Jistebník s.r.o.; Rybí Farmář (Baška); Rybník ToJo (Frýdlant nad Ostravicí), Rostislav Juřica – prodej živých ryb (Frýdek-Místek)

* nejžádanější celoroční prodejny živých ryb (prodej kaprů probíhá také na jiných místech v daných krajích, která bývají každoročně zveřejněna na webech konkrétních obcí, měst a obecně na internetu v období Vánoc)

Pokud dáváte přednost známému třeboňskému kapru a chcete si být jistí tím, odkud vaše ryba pochází a zda byla chována ve vhodných podmínkách, podívejte se na seznam certifikovaných prodejců Třeboňského kapra.

mapa prodejních míst třeboňského kapra v České republice
zdroj: trebonskykapr.cz

S kaprem je neodmyslitelně spojena Třeboň. Vydejte se do tohoto města na výlet o svátcích a navštivte rozmanité třeboňské vánoční trhy.

Jak si při koupi kapra nenechat ošidit

V první řadě je důležité vybrat čerstvou rybu. Tu poznáte podle toho, že má lesklou a pružnou kůži s červenými žábrami a vypoulené oči. 

Doporučujeme vybrat kapra, který není příliš malý, ani příliš velký a má přirozený pach. Nejlepší hmotnost kapra se pohybuje mezi 1,5 až 2,5 kilogramy. 

Dále by kapr neměl mít kůži pokrytou příliš velkým množstvím hlenu, měl by mít kulaté břicho a přirozenou barvu. 

Zdravého kapra poznáte také podle toho, že není potlučený a nemá na kůži žádné skvrny, konkávy a jiná poškození. Ve vodě by měl plavat hřbetem vzhůru. 

Pokud je to možné, zjistěte si, odkud ryby pocházejí, kde byly do doby prodeje chovány. 

Dobrý prodejce se pozná podle toho, že kaprům dopřeje do poslední chvíle dostatek pohybu v kádi, aby se mohli volně pohybovat.

Ve stáncích nebo prodejnách si můžete koupit nejen kapří maso, ale také kapří vnitřnosti, jikry, mlíčí a kapří hlavy, které jsou používány například při vaření rybí polévky.


Kdy je nejlepší kapra koupit?

Většinou bývá prodej kaprů zahájen už kolem 19. prosince. Někteří stánkaři prodávají kapry až do 24. 12., kdy už má většina prodejen zavřeno. 

Kapra je nejvhodnější koupit čerstvého 24. 12., nebo 1–2 dny před Štědrým dnem. Bohužel to však není často možné, a to z důvodu nedostupnosti prodejce ve vašem okolí, nebo kvůli vyprodání masa.

V případě, že si koupíte kapra s předstihem, můžete jej zamrazit a v den zpracování jej opět rozmrazit. Někteří lidé dokonce tvrdí, že je maso po zmrazení lepší.

Poté, co kapra zpracujete, doporučuje se jeho následné skladování v lednici po dobu maximálně tří dní. 

Jak humánně přepravit živého kapra domů

Kdysi bylo kupování živých kaprů častější. Dnes drtivá většina lidí kupuje už mrtvé, vykuchané a někdy i naporcované ryby. Najdou se ale stále takoví, kteří chtějí vidět kapra plavat ve vaně. 

Jak tedy přepravit živého kapra domů tak, abyste zvířeti neublížili? 

  • Převoz v tašce: Kapra lze převážet bez vody, ale pouze v tašce, která obsahuje speciální síť, zajišťující, že se kůže kapra nepřilepí k plastové tašce. Díky tomu mohou ryby volně dýchat.
  • Převoz ve kbelíku: Druhou možností je přenést rybu ve kbelíku s vodou. Tady je klíčová velikost nádoby, která musí zajistit, že se ryba bude moci volně pohybovat a nebude v nepřirozené, ohnuté poloze. 

V případě, že se rozhodnete nechat kapra zabít na místě, mělo by k tomu dojít rychlým omráčením a následným odříznutím hlavy ve speciálně vymezeném prostoru. V žádném případě by to nemělo být prováděno před dětmi!

Máte rádi klasiku? Připravte si výborný recept na kapra na másle – už nebudete chtít kapra připravovat jinak!

Druhy kaprů k vánočnímu prodeji

Kapr není jen jeden – existuje několik druhů, které se hodí jako jídlo na sváteční stůl. 

Mezi jakými druhy této ryby si můžete vybrat? 

Kapr královský 

Tento druh kapra má málo šupin umístěných hlavně kolem hlavy. 

Kapr královský je považován za nejušlechtilejší odrůdu kapra. Má snadno odstranitelné kosti, bílé a jemné maso a hodně tuku. 

Stává se, že maso této ryby je cítit po bahně – tuto pachuť jednoduše odstraníte opláchnutím ryby.


Kapr plno šupinatý (šupináč)

Tato ryba je po celé své délce pokrytá vrstvou šupin. Maso je libovější než u kapra královského, ale podle mnoha gurmánů je právě to výhodou. 

Kapr plno šupinatý se vyznačuje tenkou kůží.


Kapr bezšupinatý (lysec)

Jedná se o kapra se silnější kůží a vysokým obsahem tuku. 

Gurmáni oceňují spíše menší kousky tohoto druhu, které ještě nestihly nabrat příliš mnoho tuku.

Tři různé druhy kaprů v akváriu
zdroj: gdybyryby.pl

Stejně, jako jsou různé druhy kaprů, také příprava této ryby může být rozmanitá. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na kapra na černo, na kterých si pochutná skutečně každý!

Tipy pro přípravu kapra

Nevíte si rady s výběrem správné ryby? 

Jakou hmotnost kapra vybrat a jak jej připravit, abyste se nemuseli při jídle trápit s obrovským množstvím kostí? 

Odpovědi přinášíme na níže uvedených řádcích.

Hmotnost

Při výběru kapra dbejte na jeho hmotnost. Ta by se měla pohybovat mezi 1–2 kilogramy. 

Příliš malí kapři mívají hodně kostí a málo masa. Naopak příliš velcí kapři zase mají tlustou kůži, více tuku a blátivou pachuť.

Pokud si přeci jen vyberete většího kapra, doporučujeme vám jej naložit do citronové šťávy s cibulí, která maso zbaví bahnité chuti.

Kosti

Nikdo nemá rád, když při jídle nedělá nic jiného, než, že hledá v mase kosti. 

Části kapra, ve kterých je kostí nejméně, jsou část přímo za hlavou, před hřbetem, za hřbetem a před ocasem.

Nejvíce silných mezisvalových kostí najdete rozmístěných kolem hřbetní ploutve a v oblasti ocasu. A právě v hřbetní oblasti najdete nejvíce kostí. 

Nevíte si rady s usmrcením a přípravou živého kapra, ale přeci jen byste to rádi vyzkoušeli sami? Postupujte podle jednoduchého video návodu.

KAPR - usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy

Milujete kapra, ale klasická příprava vás už nebaví? Vyzkoušejte vynikající recepty na kapří hranolky na několik způsobů!

Vánoční prodej kaprů je každoroční tradicí, na kterou se všichni těší. Existují ale také ti, kteří si s nákupem kapra a jeho následným zpracováním a přípravou nevědí rady. 

V článku jste se mohli dovědět, kde můžete tuto rybu koupit, jak vybrat ten nejlepší kousek, jakým způsobem jej přepravit k sobě domů a jak jej připravit tak, aby bylo maso na svátečním stole chutné a Vánoce se staly nezapomenutelnými.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X