Vynikající recepty na černého kapra nejen pro letošní Vánoce. Jakou variantu vyzkoušíte?

Chcete vyzkoušet recepty na kapra na černo a obohatit své obvyklé menu? 

Toužíte ochutnat zajímavé chutě ingrediencí, které by vás možná ani nenapadlo zkombinovat?

Inspirujte se následujícími místními i zahraničními recepty na toho nejlepšího kapra v černém sosu!

Kapří filé ve švestkovo-višňové omáčce 

Tomuto receptu se někdy také říká “černý kapr”. 

Jedná se o zajímavou sladkou pochoutku, jejíž chuť tvoří kombinace lahodných švestek, třešňové šťávy a medu. Trocha balzamikového octa dodává dokonalou rovnováhu kyselosti a vytváří nezapomenutelnou hostinu ve staropolském stylu.

Pusťte se do přípravy! 

Ingredience 

  • 2 kapři, vykuchaní (každý zhruba 1 kg) a nakrájení na 4 filety nebo steaky
  • špetka soli
  • 2 lžíce švestkové zavařeniny
  • 0,5 šálku (100–110 ml) třešňové šťávy
  • 1 lžička medu, nejlépe medovicového
  • 1–2 lžíce balzamikového octa
  • 5 g zázvoru (2,5 strouhaného / mletého zázvoru)
  • mletý černý pepř
  • sůl 

Postup

  • Rybu zbavte šupin, odřízněte hlavu, ocas a ploutve. Nakrájejte na steaky nebo porce filé.
  • Filety z kapra přesuňte do hrnce a zalijte je osolenou vodou – jen tolik, aby byla ryba ponořená.
  • Přiveďte k varu a snižte teplotu na nejnižší stupeň. Vařte 8–10 minut, nejlépe na mírném ohni, při teplotě zhruba 80–90 °C.
  • Opatrně přesuňte všechny kousky kapřího filé do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Odložte stranou.
  • Dvě lžíce švestkové zavařeniny propasírujte přes síto do mísy. Přidejte třešňovou šťávu, med, balzamikový ocet, čerstvě mletý černý pepř, zázvor a hřebíček. Smíchejte vidličkou nebo metličkou.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Kousky kapřího filé potřete ovocnou omáčkou a přikryjte alobalem nebo pokličkou. Společně pečte 5 minut.
  • Podávejte horké a filety přelijte trochou omáčky. Kombinujte s bramborovým pyré, pečenou kořenovou zeleninou nebo s květákem vařeným v páře.
černý kapr na švestkách a květákovou oblohou
zdroj: polonist.com

Milujete švestky? Pak je můžete použít také při přípravě cukroví. Vyzkoušejte recepty na ovocné košíčky, které můžete servírovat nejen o Vánocích!

Kapr na černém pivu

Pokud jste milovníky chuti piva, pak je tento recept pro vás jako dělaný. 

Zkombinujte úžasnou chuť ryby se zajímavou chutí černého hořkosladkého piva a vychutnejte si společné chvíle s rodinou, která vás za tuto dobrotu bude na rukou nosit! 

Ingredience

  • 1 kg kapřích filetů
  • 5 stroužků česneku
  • 5 polévkových lžic mouky
  • 2 lžičky uzené sladké papriky
  • 15 dag másla
  • 300 ml světlého piva
  • sůl, mletý černý pepř
  • 2 cibule

Postup

  • Filety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pokud používáte mražené filety, nechte je pomalu rozmrazit v pokojové teplotě. 
  • Oloupejte a nakrájejte cibuli. Následně ji položte na připravené filety a nechte přes noc v chladničce. 
  • Česnek oloupejte, nakrájejte a posypte solí. Poté česnekem potřete rybu a vložte ji zpět do lednice na 1 hodinu. 
  • Na talíři smíchejte mouku a sladkou papriku. 
  • Marinovaného kapra nakrájejte na porce, posypte solí, pepřem a obalte v mouce a paprice. 
  • Část másla vetřete do nádoby vhodné do trouby. 
  • Kapra vložte do misky a zalijte oblíbeným černým pivem. 
  • Zbylé máslo nakrájejte na kousky a přidejte do mísy s rybou. 
  • Vložte do trouby a pečte do  zlatova, cca 20 minut, na 180 °C. 
  • Podávejte s grilovanou zeleninou nebo brambory.
Kapr na černém pivu v červené zapékací míse
zdroj: przyslijprzepis.pl

Inspirujte se také receptem na kapra na modro!


Kapr v černém sosu

Vánoce jsou za dveřmi a vy nevíte, jaký recept na rybu zvolit? 

Dopřejte svým hostům opravdové hody a připravte jim kapříka, kterého ještě nejedli! 

Nechte si chutnat!

Ingredience

  • 1 kapr
  • 0,5 mrkve
  • 0,5 petržele
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 0,5 sklenice červeného vína
  • 0,5 sklenice tmavého piva
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce starého perníku
  • 2 lžíce švestkového džemu
  • špetka tymiánu
  • bobkový list
  • nové koření
  • hrst sultánek
  • několik oloupaných mandlí
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř a cukr podle chuti

Postup

Ryba

  • Nejprve je třeba uvařit čerstvého kapra a krev nalít do misky.
  • Rybu uvnitř opláchněte octem a ocet přidejte i do krve v misce. Poté kapra omyjte, rozdělte na „podkovy“ a osolte.
  • Všechnu zeleninu je pak třeba oloupat a nakrájet na kostičky. V dalším kroku ji vložte do rozpáleného másla a osmažte ze všech stran.
  • Poté přidejte citronovou šťávu, nové koření, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a vše zalijte půllitrem vroucí vody.
  • Poté do nádoby s připravenou směsí vložte rybu a vše vařte asi 10 minut. 
  • Na konci rybu jednoduše vyjměte z hrnce a očistěte od kostí, poté ji přendejte do jiné teplé nádoby.

Omáčka

  • Dalším krokem je příprava omáčky. Do hrnce přidejte nastrouhaný perník, pivo, džem a krev s octem a přiveďte k varu. 
  • Následně kapra servírujte, omáčku přelijte přes sítko a máte hotovo!
Kapr v černém sosu
zdroj: rmf.fm

Kapr po židovsku

Tento recept potěší všechny, kteří mají rádi jídlo, které uklidňuje a navodí příjemný pocit v těle. 

Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se po připraveném jídle jen “zapráší”! 

Ingredience

Kapr

  • 1 kapr (cca 1 kg)
  • 1 citron
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Omáčka

  • 3 cibule
  • 70 g rozinek
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice
  • 2–3 sušené karafiáty
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky papriky
  • 250 ml bílého suchého vína

Postup

  • Připravte si všechny ingredience na přípravu kapra po židovsku.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte rybu od vnitřností a šupin, dobře ji omyjte. 
  • Na každé straně ryby udělejte několik řezů. Kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut marinovat.
  • Mezitím připravte omáčku. K tomu oloupejte 3 cibule a nakrájejte je na plátky.
  • Rozehřejte pánev s 50 g másla a osmahněte cibuli, dokud nezměkne. Přilijte 250 ml bílého suchého vína.
  • K cibuli s vínem přidejte 70 g rozinek.
  • Přidejte 1 lžíci cukru, ½ lžičky soli, ½ lžičky skořice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lžičky mletého zázvoru a ½ lžičky papriky. Vše společně povařte asi 5 minut na mírném ohni.
  • Rozpalte další pánev se 2 lžícemi oleje. Vložte kapra a smažte ho z obou stran dozlatova.
  • Rybu vložte do zapékací misky a přidejte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelně kapra polévejte omáčkou.
Kapr po židovsku s cibulí a rozinkami v zapékací míse
zdroj: klopotenko.com

Chcete si připravit kapra na přírodno? Pak se řiďte pokyny v receptech na kapra na másle, které jsou jemné, lehké a velmi chutné!

Recepty na kapra na černo jsou jednoduché a dokáže je připravit skutečně každý. 

Postupy, uvedené výše, vás krok po kroku povedou při přípravě těch nejchutnějších pochoutek, které vám vaši hosté budou chválit ještě dlouho po jejich ochutnání.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X