Vynikající recepty na vánoční cukroví s žitnou moukou 5x jinak. Inspirujte se!

Hledáte zdravější alternativu k tradiční pšeničné mouce?

Pak vyzkoušejte naše luxusní recepty na cukroví ze žitné mouky!

Má specifickou hlubokou chuť a je mnohem výživnější.

Ochutnejte perníčky, linecké cukroví nebo třeba důlkové koláčky.

Žitné důlkové koláčky

Tyto koláčky z mandlové a žitné mouky jsou skvěle zemité a sladký ovocný džem je perfektně doplňuje. Připravte si je letos i vy!

Co budete potřebovat

  • 100 g výražkové žitné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 95 g mandlové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 230 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 100 g krystalového krystalového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 75 g krystalového cukru k potažení sušenek (volitelně)
  • ⅓-1/2 šálku malinového džemu (případně jakéhokoli džemu dle vaší volby)

Postup

  • V míse prošlehejte mouku a sůl. 
  • Plech vyložte pečicím papírem. )
  • Vložte studené nakrájené máslo do stolního mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte při nízké střední rychlosti do hladka. 
  • Do hladkého másla zašlehávejte cukr nejprve na střední rychlosti a postupně přidejte na středně vysokou.
  • Šlehejte do hladka, asi 1 minutu.
  • Na nízké rychlosti zašlehejte žloutek a extrakty.
  • Při nejnižší rychlosti přidejte čtvrtinu suchých ingrediencí k mokrým. 
  • Když se těsto spojí, přidejte další čtvrtinu. 
  • Podle potřeby oškrábejte dno a boky mísy a opět přidejte další čtvrtinu a totéž opakujte i s poslední čtvrtinou.
  • Z těsta tvarujte kuličky, které pokládejte na plech.
  • Korkem od vína nebo palcem zatlačte do středu kuličky dolů, abyste vytvořili jamku. 
  • Dávejte pozor, abyste nezatlačili až na dno (ideálně asi do poloviny). 
  • Opakujte se všemi kuličkami. 
  • Cukroví dejte na 15-20 minut do mrazáku nebo na 30-45 minut do lednice.
  • Předehřejte si troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Větší plech vyložte pečicím papírem. 
  • Krystalový cukr nasypte na talíř.
  • Pokud váš džem nejde dobře nabírat, odměřte ho do jiné misky a ohřívejte ho v mikrovlnné troubě 10-15 sekund.
  • Vyjměte cukroví z mrazáku nebo lednice.
  • Ponořte vršky a strany cukroví do cukru a pokládejte jej na plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
  • Lžičkou nanášejte džem do důlků v cukroví.
  • Zbytek cukroví dejte do lednice, zatímco se peče první várka. 
  • Opakujte, dokud neupečete všechno cukroví.
  • Cukroví pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 12–16 minut. 
  • Když okraje začnou hnědnout, máte hotovo.
  • Vyjměte cukroví z trouby a nechte ho odpočinout 3–4 minuty na horkém plechu umístěném na mřížce.
  • Opatrně přesuňte cukroví z plechu na chladící mřížku, aby vychladlo na pokojovou teplotu.
  • Volitelně poprašte moučkovým cukrem.
Koláčky z mandlové a žitné mouky plněné džemem.
www.olivesnthyme.com

Máme pro vás i další nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí. Inspirujte se!

Linecké cukroví z žitné mouky

Vyzkoušejte tuto zajímavou alternativu tradičního lineckého cukroví z klasické hladké mouky, žitné mouky a mandlové mouky. Přidaná pomerančová kůra krásně zvýrazní chuť cukroví. 

Co budete potřebovat

  • 180 g másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku cukru
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 žloutek pokojové teploty
  • 1 lžička vanilky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/3 šálku žitné mouky
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • džem, na náplň
  • moučkový cukr, na posypání

Postup

  • Ve stolním mixéru s lopatkovým nástavcem šlehejte máslo spolu s cukrem a pomerančovou kůrou do světlé a nadýchané směsi.
  • Přidejte žloutek a vanilku a míchejte, dokud se nezapracují. 
  • Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, žitnou mouku, mandlovou mouku a sůl. 
  • Přidejte moučnou směs do máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte na 2 části a z každé části vytvarujte kotouč. 
  • Každý kotouč zabalte do potravinářské fólie a chlaďte asi jednu hodinu. 
  • Když jste připraveni začít péct vyjměte těsto z lednice a nechte ho 10 minut odležet, aby se dalo vyválet. 
  • Povrch lehce pomoučněte a vyválejte každý kotouč na tloušťku asi 0,3 cm. 
  • Pomocí 5 cm kulatého vykrajovátka na cukroví vykrajujte cukroví. 
  • Pomocí menšího vykrajovátka ve tvaru srdíčka vykrojte otvory ve středech poloviny cukroví.
  • Cukroví pečte na plechu vyloženém pečícím papírem 175 stupních Celsia 12–15 minut, dokud nebude lehce zlatavé. 
  • Upečené cukroví nechte zcela vychladnout.
  • Cukroví s vykrojeným srdíčkem poprašte moučkovým cukrem.
  • Do středu koleček bez srdíček naneste asi 1/2 lžičky džemu a přiklopte kolečky s vykrojenými srdíčky, které jsou poprášeny moučkovým cukrem.
  • Užijte si to!
Žitné linecké cukroví plněné marmeládou.
www.mgracecreative.com

Žitné perníčky plněné máslovým mascarpone krémem

Krásné a lahodné perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou bude obdivovat každá vaše návštěva. 

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 150 g krystalového cukru
  • 155 g slaného másla, změklého
  • 1 velké vejce
  • 3/4 lžičky pomerančového extraktu
  • 85 g třtinové melasy
  • 210 g tmavé žitné mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 110 g třtinového cukru
  • 85 g perlového cukru
  • moučkový cukr na závěrečné posypání (volitelně)

Na náplň:

  • 170 g mascarpone pokojové teploty
  • 55 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 55 g slaného másla pokojové teploty
  • 3/4 lžičky pomerančového extraktu
  • nastrouhaná kůra z jednoho středního pomeranče
  • 720 g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

Těsto:

  • V míse elektrického mixéru smíchejte cukr a máslo a 1 minutu šlehejte na středním stupni. 
  • Vyškrábejte misku, přidejte vejce, pomerančový extrakt a melasu a šlehejte cca 2 minuty. 
  • Ve střední míse smíchejte žitnou mouku, hladkou mouku, zázvor, jedlou sodu, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a sůl a šlehejte, dokud se vše dobře nepromísí. 
  • Přidejte suché ingredience do melasové směsi a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí, asi 90 sekund. 
  • Těsto chlaďte v lednici 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 175°C. 
  • 2 ploché plechy vyložte pečicím papírem.
  • Polévkovou lžíci vytvořte ze směsi 22 kuliček. 
  • Kuličky obalte v perlovém cukru.
  • Obalené kuličky položte na připravené plechy cca 5 cm od sebe.
  • Každý plech pečte 15-16 minut, dokud okraje cukroví neztuhnou. 
  • Zatímco se cukroví peče, připravte si náplň.
  • Vyjměte sušenky z trouby a nechte na plechu.

Náplň:

  • Pomocí elektrického mixéru smíchejte mascarpone, sýr Philadelphia a máslo a vyšlehejte do hladka. 
  • Přidejte pomerančový extrakt, pomerančovou kůru a 240 g moučkového cukru a opět vyšlehejte do hladka. 
  • Přidejte dalších 240 g moučkového cukru a 1 lžíci smetany ke šlehání.
  • Vyšlehejte do hladka.
  • Přidejte posledních 240 g moučkového cukru a podle potřeby další lžíci smetany a šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.

Příprava cukroví:

  • Když jsou upečené sušenky vychladlé, naplňte cukrářský sáček s velkou kulatou špičkou mascarpone náplní.
  • Sušenky rozložte ve dvojicích spodky vzhůru. Na jednu sušenku naneste mascarpone náplň a přiklopte druhou sušenkou.
  • Totéž udělejte se všemi sušenkami.
  • Cukroví uchovávejte dobře zabalené v lednici.
Perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou.
www.goboldwithbutter.com

Vánoční zázvorové sušenky s whisky polevou

Kombinace zemité žitné mouky, pikantního kandovaného zázvoru a hluboké chuti třtinové melasy rozhodně stojí za vyzkoušení! K tomu si přidejte polevu z žitné whisky, která cukroví dodá parádní šmrnc a máte cukroví, kterému nikdo neodolá. Pokud si chcete cukroví připravit bez alkoholu, jednoduše vyměňte whisky za mléko, citronovou šťávu, zázvorový sirup či obyčejnou vodu.

Co budete potřebovat

Na sušenky:

  • 1 a ¼ šálku hladké mouky
  • 1 a ¼ šálku žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 velký žloutek
  • ¼ šálku třtinové melasy
  • ½ šálku jemně nasekaného kandovaného zázvoru plus 25 malých kousků na ozdobu

Na polevu:

  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • ¼ šálku plus 1½ lžičky žitné whisky
  • špetka soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C. 
  • 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
  • V malé misce smíchejte hladkou a žitnou mouku, jedlou sodu, sušený zázvor, skořici, hřebíček a sůl. 
  • Ve středně velké míse prošlehejte rozpuštěné máslo spolu s třtinovým cukrem. 
  • Rozšlehejte vejce, následně žloutek a poté zašlehejte melasu. 
  • Pomocí silikonové stěrky vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi, dokud se téměř nespojí (mělo by zůstat několik suchých proužků). 
  • Přidejte kandovaný zázvor a pokračujte ve skládání, dokud se těsto zcela nespojí.
  • Velkou lžící rozdělte těsto na 25 částí. 
  • Jednotlivé části jemně vyválejte do kuliček a ty přeneste na připravené plechy ve vzdálenosti od sebe alespoň 5 cm.
  • Přeneste do trouby a pečte, dokud nejsou vršky sušenek popraskané a okraje zlaté, 12–14 minut. 
  • Nechte mírně vychladnout a pak sušenky přesuňte na mřížku, aby vychladly na pokojovou teplotu.
  • Mezitím si připravte polevu.
  • V malé misce vyšlehejte moučkový cukr, whisky a sůl do hladka. 
  • Vršky sušenek ponořte do polevy a setřeste přebytek. 
  • Do středu každé sušenky umístěte kousek kandovaného zázvoru, v případě potřeby použijte trochu více polevy, aby se zázvor přilepil. 
  • Před podáváním nechte odpočinout při pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne, asi 30 minut. 
  • Cukroví vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu nejméně 5 dnů.
Žitné sušenky s polevou a kouskem kandovaného zázvoru na talířku.
www.saveur.com

Hledáte tipy na zajímavou vánoční výzdobu? Inspirujte se v naší recenzi LED rampouchů, kde vám představíme ty nejlepší kousky!

Švédské žitné cukroví

Tyto jednoduché sušenky z žitné mouky a sýru Philadelphia nejsou přeslazené, takže potěší i ty, kteří dvakrát neholdují přeslazenému cukroví. Navíc na ně nepotřebujete moc ingrediencí. 

Co budete potřebovat

  • 1 šálek žitné mouky
  • 1 šálek pšeničné celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 šálku sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 1/2 šálku másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku jemného třtinového cukru, prosátého
  • perlový cukr na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Vyložte pár plechů pečícím papírem.
  • Ve středně velké míse smíchejte obě mouky a sůl.
  • Dejte stranou. 
  • V elektrickém mixéru (nebo ručně) šlehejte sýr Philadelphia, dokud nebude světlý a nadýchaný.
  • Přidejte máslo a šlehejte, dokud se obojí dobře nespojí. 
  • Vmíchejte třtinový cukr a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje. 
  • Přidejte moučnou směs do máslové směsi a šlehejte jen tak dlouho, aby vše spojilo. 
  • Těsto vyklopte na pult a jednou nebo dvakrát prohněťte.
  • Vytvarujte kouli, zploštěte, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice vychladit.
  • Zahřejte troubu na 175° C a umístěte rošty do horní a spodní třetiny. 
  • Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte tvary pomocí vykrajovátka na cukroví dle vašeho výběru. 
  • Tvary pokládejte na připravené plechya každý tvar posypte trochou perlového cukru. 
  • Pečte šest nebo sedm minut, dokud nebudou sušenky voňavé a na okrajích trochu zlatavé.
  • Nechte vychladnout a poprašte trochou moučkového cukru.
  • Dobrou chuť!
Pocukrovaná sušenka z žitné mouky a sýru Philadelphia.
www.food52.com

Inspirujte se našimi nejlepšími návody na výrobu vánočních ozdob z papíru. DIY dekorace pro celou rodinu!

Proč péct vánoční cukroví ze žitné mouky?

Cukroví se sice tradičně připravuje z pšeničné mouky, ale stále více lidí k ní hledá zdravější alternativy. Jednou z nich je právě žitná mouka, která má oproti pšeničné mouce několik výhody:

  • specifické a bohaté aroma
  • obsahuje méně lepku
  • vyšší obsah vlákniny, díky čemuž budete déle sytí
  • podporuje zdraví trávicího systému
  • obsahuje vitamíny a minerály, jako je draslík, fosfor, železo a vitamíny skupiny B
  • má nižší glykemický index

A jak se vám naše dnešní recepty na cukroví ze žitné mouky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X