Silvestrovské recepty na jednohubky z listového těsta, které váš mejdan pozvednou na novou úroveň!

Neumíte si bez nich své vysněné jídlo na párty vůbec představit? Jsou to právě jednohubky z listového těsta, které všichni milují a mizí z vašich talířů, jako první?

Letos můžete kromě stálic vašeho prostřeného stolu vyzkoušet něco nového a my vám přinášíme bezvadnou inspiraci na nejlepší recepty z listového těsta!

Pojďte s námi ochutnat!

Rolky s párečkem a sýrovým dipem

Pokud jste už někdy takový recept vyzkoušeli, jistě vám neuniklo, že rychlost, jakou ze stolu zmizí by se dala zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Letos můžete recept pozměnit a připravit jej s božským sýrovým dipem, zaručujeme, že rychlost konzumace se ještě dvojnásobně zrychlí!

Ingredience:

  • 400 g párků nakrájených na menší, rovnoměrné kousky
  • 400 g listového těsta
  • 100 g sýru čedar
  • ¾ hrnku mléka
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • máslo
  • sůl a pepř

Postup práce:

  •   Vymažte si máslem koláčovou formu (průměr cca 20 cm),
  • Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na obdélničky, do kterých půjdou párky přesně zabalit, špička může čouhat.
  • Zabalené párky skládejte do formy na stojato, nechávejte kolem nich malý prostor, při pečení se ještě “rozrostou”.
  • Vršek pomažte trochou másla.
  • Přikryjte alobalem nebo pečícím papírem, dejte péct na 180 °C na 15 min.
  • Po této době odkryjte a nechte dopéct cca 5 min dozlatova.

Nyní si připravíme sýrový dip:

  • Připravte si máslovou jíšku – mouku opečte na másle dozlatova.
  • Přidejte mléko a dobře rozmíchejte.
  • Nechte vařit 5 min, osolte, opepřete.
  • Vmíchejte sýr a hořčici, nechte vše rozpustit a spojit v hladký dip. 
zdroj: nationaltoday.com

Párečky opatrně vyklopte z plechu vcelku a nechte hosty, aby si každý odloupl svůj kousek a podle libosti nabral sýrový dip.

Chcete mít na Silvestra skutečně pestrou krmi, vyzkoušejte nejlepší chlebíčkové pomazánky a dopřejte si všeho, co hrdlo ráčí!

Pizza šneci z listového těsta

Kdo by tuto pochoutku nemilovat! Připomíná sovu chutí pizzu, přitom je nesmírně snadná na přípravu a můžete tyto šneky plnit dle libosti. My vám dnes přinášíme recept na základní pizza šneky, které nadchnou malé i velké strávníky.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g anglické slaniny nebo šunky
  • 100 g sýr – gouda, mozzarella
  • 1 vejce
  • hrst baby špenátu nebo rukoly
  • sušené oregano
  • sůl
  • dle chuti chilli vločky

Postup práce:

  • Smíchejte si v misce rajčatový protlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný česnek, špetku soli a oregano.
  • Směs naneste na rozválené listové těsto, tak aby jen okraje zůstaly volné.
  • Rovnoměrně na těsto rozložte plátky uzeniny, na to sýr a navrch dejte ještě lístky baby špenátu nebo rukoly.
  • Těsto odspodu pevně srolujte, volný okraj lze potřít vajíčkem, aby vše lépe drželo.
  • Připravenou roládu nakrájejte na 18 – 21 kusů, rozložte v mírných rozestupech na plech s pečícím papírem.
  • Každý kousek na plechu ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Vršek můžete posypat drcenými chilli vločkami.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C, cca 15 minut dozlatova. Poté nechte šneky mírně vychladnout.
zdroj: bubbapie.com

Jednohubky z listového těsta se slaninou

Oblíbená kombinace listového těsta a slaniny nesmí chybět ani v našich receptech. Tento skvělý recept ovšem snadno proměníte v pochoutku hned několika chutí, stačí si jen vybrat, co byste si právě dali!

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce piva (nebo mléka)
  • koření dle chuti – grilovací, sladká paprika, bylinky, chilli
  • pro základní recept – slanina
  • pro sýrovou variantu – niva, čedar
  • pro sladkou variantu – vanilkový cukr, skořice, oříšky

Postup práce:

  • Těsto vyválejte na pomoučeném válu, aby jej šlo krájet radýlkem na cca 2,5 mm široké čtverečky.
  • Těsto potřete vejcem, které jste předtím rozšlehali s pivem pro slanou variantu, (pro sladkou s mlékem).
  • Následně posypte vybraným kořením, (sladkou variantu skořicí a cukrem).
  • Na každý čtvereček položte hrubší kousek slaniny, sýra nebo v případě sladké varianty oříšky.
  • Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte dozlatova.
zdroj: food-images.files.bbci.co.uk

Cuketovo-ricottová hnízdečka

Může se dost dobře stát, že mezi vašimi hosty bude i někdo, kdo si zrovna na mase nepochutná. Ať už čekáte kohokoliv, bezmasá varianta se hodí vždy, v této ideální odlehčené formě s cuketou a ricottou bude baladou pro vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 středně velkou cuketu
  • 100 g ricotty
  • sušená rajčata
  • vajíčko
  • sůl a pepř

Postup práce:

  • Nejdříve si omyjte cuketu a škrabkou na brambory z ní nakrájejte podélné proužky.
  • Nyní si na pomoučeném vále vyválejte listové těsto a radýlkem nakrájejte na obdobné plátky, jako cuketu.
  • Rozšlehejte vajíčko a smíchejte ho s ricottou, dochuťte solí a pepřem.
  • Sušená rajčata si nakrájejte na drobné kousky.
  • Následně potřete vždy proužek listového těsta ricottovou směsí, položte cuketu tak, aby maličko přesahovala okraj těsta a rozmístěte několik kousků sušených rajčat.
  • Celé plátky potom stočte do růžičky, aby prostředek byl malinko výš, než kraje – lze si také pomoci párátkem, pokud by to nedrželo.
  • Růžičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při 210 °C dozlatova asi 15 – 20 minut.
zdroj: dinnerfornone.files.wordpress.com

Taky milujete tu jedinečnou chuť a vůni? Nevíte, o čem mluvíme? Tak se rychle podívejte na nejlepší recepty na sladké i slané cukroví ze škvarků!

Závin z listového těsta s lososem

Netradiční, přesto úžasná chuť, kterou zaručí spojení listového těsta a uzeného lososa vám učaruje natolik, že ho směle zařadíte mezi stálice svého silvestrovského pohoštění!

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • uzený losos
  • 1 cibule
  • 1 balení mraženého špenátu (lze použít i spařený baby špenát nebo mangold)
  • 130 g sýr
  • 50 ml smetana
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • máslo, olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • (sezamová semínka)

Postup práce:

  • Listové těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát. 
  • V hrnci si rozpalte hoblinku másla s trochou olivového oleje.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, k ní hned špenát.
  • Nechte směs úplně povolit, stále míchejte, trvá to 15 – 20 min.
  • Potom přidejte česnek, osolte a opepřete, nechte opět 5 minut vařit.
  • Nakonec přidejte smetanu a sýr.
  • Připravenou špenátovou směs nechte dobře vychladnout.
  • Následně na listové těsto poklaďte kousky uzeného lososa a na něj přidejte špenátovou směs.
  • Závin pevně zabalte, potřete vejcem (můžete ještě posypat sezamovým semínkem).
  • V troubě rozpálené na 200 stupňů pečte dozlatova.
zdroj: food-images.files.bbci.co.uk

Skvělé tipy na jednohubky z listového těsta se budou na vaši silvestrovskou párty hodit, vyzkoušejte je třeba všechny, protože ručíme za to, že vám talíře zůstanou zcela prázdné! Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X