4 voňavé recepty na vánoční cukroví s anýzem. Inspirujte se!

Už jste někdy zkoušeli anýzové vánoční cukroví? Pokud ne, nyní nadešel ten čas.

Anýz nádherně voní a pro Vánoce je jako dělaný. Bohužel je ale dosti opomíjený, i když dokáže dodat cukroví delikátní a jedinečnou chuť.

A proto vám přinášíme hned 4 recepty na anýzové cukroví, které do vaší sladké vánoční kolekce přinesou nový rozměr.

Co třeba italské anýzové bochánky nebo skořicové kuličky plněné jemnou anýzovou náplní?

Dejte prostor voňavé inspiraci!

Anýzové hvězdičky s medem

Tohle cukroví nejen vánočně chutná, ale také vypadá. Hvězdičky s medem a anýzem jsou voňavé, nadýchané a jednoznačně originální.

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 9 g suchého droždí
  • 1 lžička drceného anýzu
  • Špetka soli
  • 200 ml tučného mléka
  • 2 vejce
  • 60 g tekutého medu
  • 50 g másla

Dále budete potřebovat:

  • Slunečnicový olej
  • Kreditní kartu (nebo něco podobného)
  • Pečící papír
  • Cukr krystal na posypání

Postup:

  • Smíchejte mouku, droždí, anýz a sůl dohromady a poté přidejte mléko, máslo a med a vytvořte hladké těsto (ručně nebo mixérem).
  • Uhnětené těsto lehce potřete slunečnicovým olejem a dejte do misky. Misku přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout 60 minut na teplém místě.
  • Vykynuté těsto prohněťte a tvořte v dlaních menší kuličky. Kuličky dlaněmi splácněte a uvnitř utvořte prstem nebo druhým koncem vařečky dírku.
  • Vezměte kreditní kartu a jejím hrotem krájejte do okrajů tak, aby vzniklo několik cípů. Cípy zmáčkněte mezi prsty, aby vznikl tvar hvězdy.
  • Takto připravené hvězdičky (mělo by jich být zhruba 12) dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 60 minut nakynout.
  • Vykynuté hvězdičky posypte krystalovým cukrem (v případě potřeby znovu promáčkněte díru uprostřed) a dejte péct do trouby předehřáté na 180 ℃. Pečte po dobu 10-15 minut dozlatova.
Anýzové hvězdičky s medem
Zdroj: insimoneskitchen.com

Vyzkoušeje i naše další recepty na cukroví s medem.

Italské anýzové cukroví

Přinést do českých Vánoc trochu Itálie? Proč ne. Rozhodně tím nemyslíme žádné rodinné hádky, ale lahodné anýzové cukroví s citronovou polevou. Tyto malé bochánky jsou jednoduché na přípravu a v klidu je můžete upéct i dva týdny před Vánocemi.

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 60 ml mléka
  • 1 lžička drceného anýzu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva

Na polevu:

  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • Barevné sypání

Postup:

  • Smíchejte všechny suché ingredience dohromady, poté postupně vmíchejte mléko, máslo a vejce. Nakonec do těsta přilijte vanilkový extrakt.
  • Vytvořte těsto a tvořte z něj v dlaních kuličky (zhruba o něco menší než golfový míček).
  • Kuličky vložte na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečte v předehřáté troubě na 180 ℃ po dobu 10-12 minut.
  • Z cukru moučka, vody a citronové šťávy mezitím vytvořte polevu.
  • Jakmile upečené cukroví vychladne, potřete jej polevou a posypte barevným sypáním (nebo jinou ozdobou na cukroví) a dejte na chladné místo.
Italské anýzové cukroví s citronovou polevou
Zdroj: mysequinedlife.com

Polské anýzové perníčky

Nyní se přesuneme z Itálie do Polska prostřednictvím voňavých perníčků. Recept na ty klasické české už jste asi vyzkoušeli, ale co takhle vyzkoušet něco nového a přesto klasického? Tenhle recept na cukroví s anýzem si určitě zařadíte mezi své oblíbené.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g cukru krystal
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička rovná lžička drceného anýzu

Poleva:

  • 240 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 3-4 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Barevné sypání

Postup:

  • V mixéru nebo ručně rozmixujte máslo s vaječným žloutkem a cukrem.
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a anýz a z obou směsí za přilévání mléka připravte těsto.
  • Těsto přikryjte a nechte alespoň hodinu odstát v lednici (čím déle, tím lépe, může to být až 24 hodin).
  • Až bude těsto uleželé, vyndejte jej z lednice, prohněťte a vyválejte na pomoučeném vále. Vykrajujte tvary a vložte je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech s pečícím papírem.
  • Perníčky dejte do trouby předehřáté na 180 ℃ a pečte po dobu 7-10 minut.
  • Mezitím si připravte cukrovou polevu. Cukr, máslo, mléko a vanilkový extrakt smíchejte dohromady, aby vznikla hladká hmota.
  • Jakmile upečené perníčky vychladnou, potřete je máslovým krémem a posypte barevným sypáním.

Na anýzové perníčky můžete použít i klasickou bílkovou polevu.

Anýzové perníčky s cukrovou polevou, zdobené sypáním
Zdroj: thecrumbykitchen.com

Anýzové kuličky se skořicí

Tenhle vánoční recept na anýzové cukroví zaručeně provoní celý dům. Raději si připravte dvojité těsto, protože se po nich rychle zapráší. Křupavý skořicový cukr na povrchu a jemná anýzová náplň uvnitř jsou zárukou úspěchu.

Ingredience:

Na těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 240 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 větší vejce
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 100 g krupicového cukru
  • 480 ml mléka
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 4 vejce (1 celé a 3 žloutky)
  • 1 lžička drceného anýzu
  • 1 lžíce šťávy z pomeranče
  • Vanilkový lusk

Na skořicový cukr:

  • 60 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice

Postup:

  • Nejprve vyšlehejte mléko s vejcem.
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Mléko s vejcem přimíchejte do této suché směsi, přidejte změklé máslo a vypracujte těsto.
  • Připravte si buďto plech na mini muffiny nebo pevné papírové či silikonové košíčky, aby se těsto nerozlilo a vytvořily se pevné kuličky. Do plechu či košíčků dávejte těsto po lžičkách tak, aby si zachovalo kulatý tvar.
  • Plech vložte do trouby předehřáté na 180 ℃ a pečte po dobu 15-17 minut dozlatova.
  • Mezitím si připravte náplň. Mléko nechte lehce povařit a přidejte do něj anýz a obsah vanilkového lusku. Poté zakápněte šťávou z pomeranče.
  • V misce smíchejte cukr, škrob, vejce a vaječné žloutky. Pomalu do směsi přilévejte vlažné mléko a promíchejte.
  • Poté dejte směs zpět na plotnu a jakmile se začne vařit, sundejte ji. Nechte vychladnout, vyšlehejte a dejte odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny.
  • Jakmile bude směs vychlazená a upečené koule chladné, dejte náplň do zdobící pistole s úzkým hrdlem (nebo do širší injekční stříkačky) a koule naplňte.
  • Poté je lehce potřete rozpuštěným máslem a obalte ve směsi krystalového cukru a skořice.

Anýzové kuličky si můžete připravit už dříve před podáváním, pak stačí už jen udělat náplň a naplnit, náplň by měla být čerstvá.

Anýzové kuličky s náplní obalované ve skořici
Zdroj: bakedbyanintrovert.com

Jak se vám líbí anýzové vánoční cukroví? Recepty nabízejí hned několik možností, jak si vonný anýz vyzkoušet. Rozhodně je to vůně, která k Vánocům patří a navíc – nové a neotřelé nápady se vždy hodí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X