TOP 3 recepty na žloutkové vánoční cukroví

Přemýšleli jste někdy nad tím, jakých ingrediencí použijete při vánočním pečení nejvíce? Vedle mouky a cukru to jsou dozajista vajíčka, v tomto případě žloutky.

Žloutkové vánoční cukroví je často hledaným pojmem a rozhodně patří k oblíbeným vánočním variantám.

Při pečení cukroví jsou vejce obvykle téměř nepostradatelná, ovšem někdy je využita jen jedna část. Když použijete bílky k vyšlehání sněhu, co potom se žloutky?

V následujícím inspirativním článku se dozvíte, k čemu všemu jsou žloutky vhodné a že mohou být i hlavní ingrediencí.

Vánoční cukroví ze žloutků, žloutkové krémy, náplně, výtečné polevy – to vše lze s touto surovinou vykouzlit – pojďme se podívat na ty správné vánoční recepty!

Pojďme se podívat na několik receptů, které představují klasickou i originální inspiraci na vánoční pečení.

1. Křehké žloutkové cukroví

Také milujete rakvičky se šlehačkou? Klasika českých cukráren se řadí po bok laskonek, indiánek a větrníků a má mnoho svých fanoušků.

Na Vánoce se rakvičky sice příliš nehodí, ale stačí jim dát trochu jinou formu a skvělé vánoční cukroví a rovněž i námět na nový vánoční zvyk ve vaší domácnosti je na světě.

Toto jednoduché vykrajované žloutkové cukroví je výborné samo o sobě!

Křehké žloutkové cukroví

Foto: https://img.aws.livestrongcdn.com

Ingredience:

  • 5 žloutků
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička cukrářského droždí (amonium)
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Žloutky vymíchejte do hladka s 250 g cukru, lžičkou amonia a moukou.
  2. Na válu nebo pracovní desce si připravte zbytek moučkového cukru, udělejte v něm důlek a do něj dejte žloutkovou směs. Vypracujte těsto.
  3. Těsto rozválejte na tloušťku zhruba ½ centimetru a vykrájejte tvary dle libosti (aby se těsto nelepilo, posypte vál moučkovým cukrem).
  4. Vykrájené těsto dejte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby o teplotě 140°C.
  5. Pečte do té doby, než těsto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
  6. Křehké cukroví můžete podívat samostatně nebo se šlehačkou či čokoládovou polevou.

Takzvané křehulky můžete napéct už zhruba dva týdny před Štědrým dnem, bez problémů do Vánoc vydrží. Pokud tedy nemáte doma příliš netrpělivé strávníky.

2. Slepované cukroví se žloutkovou polevou

Žloutky se dají skvěle využít nejen do těsta, ale i do náplní, krémů či na polevy. A to je i následující případ.

Lahodná žloutková poleva dodá těstu ten pravý šmrnc a navíc ji můžete dozdobit dle libosti.

Slepované cukroví se žloutkovou poilevou

Foto: https://i.pinimg.com

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 130 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Marmeláda

Postup:

  1. Veškerou hladkou mouku smíchejte se 100 g moučkového cukru, 130 g mletých ořechů a s máslem.
  2. Vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice (ideální je přes noc).
  3. Odleželé těsto rozválejte na necelých ½ centimetru a vykrajujte libovolné tvary.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a na plechu s pečícím papírem pečte 8 minut.
  5. Mezitím si připravte žloutkovou polevu. Žloutky smíchejte s dobře prosátým moučkovým cukrem a přidejte rum s citronovou šťávou tak, aby poleva nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.
  6. Upečené cukroví nechte vychladnout, slepte za pomoci libovolné marmelády a polijte polevou.
  7. Polevu můžete dozdobit barevným nebo čokoládovým sypáním, kandovaným ovocem či oříšky. Dejte ztuhnout na chladné místo.

Oříškové těsto ve spojení s jemnou polevou s chutí rumu a citronu je ideální vánoční inspirací na něco dobrého!

Navíc jej můžete krásně nazdobit dle fantazie a zařadit si tak další oblíbený recept na vánoční cukroví do své sbírky.

3. Žloutkové cookies s čokoládou

Oblíbené americké cookies už v našich končinách peče nejedna hospodyňka. Jsou skvělé jak ke kávě, tak i jako vánoční cukroví.

Pokud jste zvědaví, jak na ně, tady je recept.

Žloutkové cookies s čokoládou

Foto: https://www.savvysavingcouple.net

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 120 gramů másla (ideálně v pokojové teplotě)
  • 200 g cukru krystal
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 60 g vlašských nebo lískových oříšků
  • 60 g čokoládových vloček nebo nadrobno nasekané čokolády na vaření

Postup:

  1. Žloutky smíchejte s vanilkovým extraktem a nechte chvíli odležet.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem a přidejte žloutkovou směs.
  3. Do směsi pomalu přimíchejte mouku, jedlou sodu, nasekané oříšky a čokoládové vločky.
  4. Z těsta tvořte malé kuličky o průměru zhruba 3 cm a dejte je na plech s pečícím papírem. Pozor na to, aby měly kuličky kolem sebe dost místa, během pečení se totiž roztečou.
  5. Pečte po dobu 8-10 minut na 180 °C.

Toto cukroví krásně provoní dům vanilkou a čokoládou a o vánočních svátcích může posloužit i jako milá pozornost v hezké vánoční krabičce.

Cookies vydrží v uzavřené nádobě zhruba necelý týden.

Žloutky jsou skvělé i do krémů a náplní

Někdy se stane, že používáte žloutky a pak vymýšlíte, co s bílky a naopak. Pro obojí je však o Vánocích velká spousta využití a cukroví z těchto ingrediencí chutná skvěle.

Jak by se tedy daly žloutky při vánočním pečení ještě využít, aby zbytečně neskončily v koši?

I když se nejedná o cukroví, k Vánocům patří určitě. Víte, co máme na mysli? Domácí vaječný likér!

Žloutky v krému

Foto: https://cdn.pixabay.com

Žloutkový krém do cukroví nebo žloutková náplň mohou být také tou pravou volbou.

Pokud máte dobrý recept na slepované cukroví, můžete místo marmelády použít právě žloutkový krém. Je jemný, lahodný a univerzální.

Určitě také znáte vosí hnízda, která obvykle nechybí na žádném vánočním stole. No a čím jsou vosí hnízda plněny? Opět zde hraje hlavní roli žloutková náplň.

Chcete další inspiraci? V následujícím videu najdete recept na vánoční žloutkové řezy.

 

Jak je vidno, žloutky mají při pečení vánočního cukroví široké využití a určitě na ně mnohokrát narazíte.

V tomto článku jsme si představili žloutkové křehulky, vánoční žloutkové cookies i ořechové cukroví se žloutkovou polevou.

Máte další tip na to, jak žloutky při pečení cukroví využít? A který z našich receptů byste vyzkoušeli a zahrnuli ho k přípravě na vánoční atmosféru stejně tak, jako třeba přípravu vánočních přání?

TOP 3 recepty na žloutkové vánoční cukroví
1 (20%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *