Nejlepší recepty na chlebíčkové pomazánky nejen na Silvestra 6x jinak! Jakou z nich vyzkoušíte?

Vánoční svátky neznamenají jen klasické sladkosti v podobě cukroví a vánočky.

Silvestrovské návštěvy ocení i obložené mísy, chlebíčky či chuťovky.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na pomazánky na chlebíčky!

Uvidíte, že zachutnají každému a navíc na ně upotřebíte i spoustu věcí z ledničky.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Koupili jste na štědrovečerní bramborový salát více brambor, než bylo potřeba? Žádný problém, můžete je využít i na přípravu této jednoduché pomazánky.

Ingredience

  • 500 g syrových brambor
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 menší cibule
  • 1 PL másla
  • 1-2 PL čerstvé petrželky
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Následně je vložte do hrnce s vodou a uvařte doměkka.
  3. Uvařené brambory slijte a nechte vychladnout v míse.
  4. V mezidobě si najemno nakrájejte cibuli.
  5. Poté je důkladně promíchejte s máslem, nakrájenou cibulí a šlehačkou
  6. Vmíchejte nasekanou petrželku, kmín a osolte.

Tato pomazánka na chlebíčky z brambor skvěle chutná též na čerstvém celozrnném pečivu či chlebu z domácí pekárny.

Miska s pomazánkou z brambor na chlebíčky.
zdroj: onegreenplanet.org

Sýrová pomazánka na chlebíčky

Tato pomazánky ze dvou druhů sýrů se skvěle hodí i ke slaným krekrům či tyčinkám. Oceníte ji například na silvestrovském večírku.

Ingredience

  • 200 g čedaru
  • 100 g eidamu
  • 50 g smetanového sýra nebo tvarohu
  • 50 ml smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Čedar a eidam nastrouhejte na struhadle.
  2. Společně se smetanovým sýrem a kořením je vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru.
  3. Mixujte přibližně minutu.
  4. Poté sundejte víko a pomocí stěrky seškrábněte stěny.
  5. Do sýrové směsi vlijte smetanu.
  6. Mixujte, dokud nebude pomazánka hladká.
  7. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte více smetany.
  8. Před podáváním dejte na 30 minut vychladit do ledničky.

Tuto pomazánku můžete podávat nejen s pečivem, ale i rovněž s kousky zeleniny.

Sýrová pomazánka v misce s krekry.
zdroj: cheeseknees.com

Jako další občerstvení můžete návštěvě nabídnout též netradiční vánoční pečivo. Inspirujte se našimi recepty na slané cukroví.

Nejlepší chlebíčková pomazánka z tvrdého salámu

Velmi jednoduchá a chutná pomazánka, pokud ji chcete více obohatit, můžete přidat též vejce natvrdo.

Ingredience

  • 150 g tvrdého salámu nakrájeného na plátky
  • 150 g pomazánkového másla nebo smetanového sýru
  • 2 PL majonézy
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

  1. Pomocí kuchyňského robotu nakrájejte plátky salámu na malé kousky.
  2. Přendejte do mísy a přidejte pomazánkové máslo.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Přidejte majonézu a opět promíchejte.
  5. Ochutnejte a v případě potřeby osolte a opepřete.
Dřevěné prkýnko s pečivem a salámovou pomazánkou.
zdroj: cravatteaifornelli.net

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou

Také si vzpomínáte z dětství na lahodnou chuť klasické vajíčkové pomazánky? Dnes se často vajíčka v pomazánkách kombinují s avokádem či šunkou, není to ale nutné. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu.

Ingredience

  • 6 vajec
  • 60 g majonézy
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 2 PL nasekané petrželky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Vajíčka uvařte natvrdo.
  2. Propláchněte je pod studenou vodou a oloupejte.
  3. Následně je nakrájejte nadrobno a dejte do misky.
  4. Vmíchejte majonézu, citronovou šťávu, kari a nasekanou čerstvou petrželku.
  5. Důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete

Tato pomazánka na chlebíčky může být ozdobena i dalšími bylinkami, které máte například doma na parapetu.

Chlebíčky s pomazánkou z vajíček.
zdroj: myfoodbook.com.au

Silvestrovská pomazánka z celeru

Chutná, zdravá a výživná. Těmito přídavnými jmény lze charakterizovat tuto lahodnou pomazánku, která se může snadno stát součástí vašeho silvestrovského občerstvení.

Ingredience

  • 1 malý celer
  • 300 g artyčokových srdcí z konzervy
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 150 g hermelínu 
  • 100 g mozzarelly
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 1 PL extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Celer oloupejte a nakrájejte na kousky.
  3. Vložte ho na plech pokrytý pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, zlehka osolte a opepřete.
  4. Promíchejte a nakrájený celer rovnoměrně rozprostřete po plechu.
  5. Pečte přibližně 20 minut, dokud celer nezačne hnědnout.
  6. Upečený celer vložte i s ostatními přísadami do pomalého hrnce a vařte na nízký výkon přibližně 2 hodiny, dokud se sýr zcela neroztaví.

Tato lahodná pomazánka na chlebíčky chutná skvěle lehce teplá, ponechte ji tedy v hrnci až do podávání.

Miska s celerovou pomazánkou a petrželkou.
zdroj: emeraldpalate.com

Typickým svátečním nápojem je nejen svařené víno či vaječný koňak, ale také punč. Prozradíme vám, jak připravit pravý vánoční punč.

Česneková pomazánka na jednohubky

Kromě chlebíčků můžete pro svou návštěvu přichystat rovněž chuťovky. Potřít je můžete například touto lahodnou pomazánkou z pečeného česneku. Pražením česneku se jeho chuť kouzelně promění téměř v oříškovou. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 4-6 hlaviček česneku
  • 1 a 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 PL čerstvých tymiánových lístků (nepovinné)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.
  2. Do zapékací misky přidejte oloupané stroužky česneku a promíchejte je se solí.
  3. Rozložte stroužky do rovnoměrné vrstvy a přidejte olivový olej.
  4. Stroužky musí být olejem zcela zakryté.
  5. Zapékací misku překryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  6. Pečte přibližně 30-35 minut, dokud česnek nezíská světle zlatavou barvu a zcela nezměkne. 
  7. Nechte vychladnout.
  8. Olej přeceďte, ale nevylévejte. 
  9. Vychladlé stroužky česneku vložte do kuchyňského robotu.
  10. Přidejte dvě až čtyři polévkové lžíce vychladlého oleje a zpracujte do hladké a krémové konzistence. 
  11. Dle chuti případně dosolte a případně přidejte tymián.
Jednohubky s pomazánkou z pečeného česneku.
zdroj: savorthebest.com

Co namazat na chlebíčky?

Rozmanité druhy chlebíčků jsou typickým občerstvením na většině oslav a večírků. Připravit si je můžete z veky, bagety i jiných druhů pečiva, fantazii se meze nekladou. Kromě obložených chlebíčků jsou českou klasikou také varianty s pomazánkami, inspirací mohou být naše recepty na pomazánky na chlebíčky.

Pomazánek existuje celá řada, od klasických vajíčkových, sýrových či salámových přes ty vyrobené z ryb, jako je lososová či tuňáková, až po zdravější varianty v podobě pomazánek ze zeleniny.

Rovněž konzistence pomazánek závisí na vašich osobních preferencích. Hladkých a krémových pomazánek dosáhnete nejsnáze s pomocí kuchyňského robota.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X