Vánoční popraskané sušenky 6x jinak aneb ozvláštněte svou vánoční tabuli originálním moderním cukrovím.

Komu by se chtělo trávit sváteční časy náročným a zdlouhavým pečením?

Pokud si tentokrát chcete připravit něco jednoduchého, ale zároveň efektního, vyzkoušejte naše recepty na vánoční crinkles.

Tyto speciální sušenky vypadají i chutnají naprosto luxusně a z talířů zmizí mezi prvními.

Kterou variantu si letos upečete?

Mandlové crinkles se skořicí

Výborné mandlové cukroví s chutí skořice a javorového sirupu krásně voní a oblíbí si ho celá rodina. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 60 g třtinového cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1 velký žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 60 g moučkového cukru

Postup

  • Do mísy stolního mixéru s lopatkovým nástavcem dejte javorový sirup, třtinový cukr, olej, skořici, sůl a vaječný žloutek a mixujte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a jedlou sodu a míchejte, dokud nezískáte měkké těsto.
  • Těsto dejte chladit do lednice asi na hodinu.
  • Předehřejte troubu na 170 stupňů a plechy vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a obalujte je v moučkovém cukru.
  • Crinkles rozložte na plechy a pečte 10 – 14 minut, dokud nepopraskají.
  • Nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout a užijte si je!  
Mandlové sušenky s chutí skořice a javorového sirupu.
www.lilcookie.com

Máme pro vás i úžasné recepty na cukroví z mandlové mouky. Je měkké, vláčné a vlhké a předčí veškerá vaše očekávání!

Vánoční sušenky á la Grinch

Luxusní mandlové crinkles s úžasně měkoučkým máslovým vnitřkem si zamilují nejen vaše děti. A jejich příprava je přitom tak jednoduchá!

Co budete potřebovat

  • ½ šálku cukru
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • ½ šálku másla pokojové teploty 
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky mandlového extraktu
  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • zelené potravinářské barvivo
  • ¼ šálku krystalového cukru
  • ½ šálku moučkového cukru
  • červená poleva nebo červená cukrová srdíčka (volitelně)

Postup

  • Cukr, třtinový cukr a máslo šlehejte do krémova (asi 3 minuty na střední rychlost).
  • Po jednom přidejte vejce a mandlový extrakt.
  • Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v míse a postupně přidávejte do mixéru.
  • Postupně přidávejte potravinářské barvivo, dokud nezískáte požadovanou zelenou barvu.
  • Zakryjte a dejte těsto na 2 hodiny do chladu.
  • Až budete připraveni crinkles péct, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia,
  • Těsto vyndejte z lednice a z 1,5 lžíce těsta udělejte kuličku.
  • Kuličku obalte v krystalovém cukru a poté v moučkovém cukru.
  • Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Obalené kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem cca 5 cm od sebe. 
  • Pečte na horním roštu trouby 10–13 minut.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Ozdobte crinkles červenými cukrovými srdíčky nebo na ně pomocí červené polevy namalujte srdíčka (viz foto níže).
  • Nechte si chutnat!
Zelené sušenky ozdobené srdíčkem na talířku.
www.monicanedeff.com

Čokoládové crinkles

Dokonale čokoládové popraskané sušenky s kakaem a čokopecičkami mají úžasnou texturu, delikátní chuť a krásně vypadají. Budou se skvěle vyjímat na vaší sváteční tabuli!

Co budete potřebovat

  • 1 a ¼ šálku plus 2 lžíce hladké mouky
  • ⅔ šálku kakaa, prosátého
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku másla, rozpuštěného a chlazeného alespoň 20 minut
  • 1 šálek cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek čokopeciček

Na obalení:

  • ¼ šálku cukru
  • 1 šálek moučkového cukru

Postup

  • V mikrovlnné trouby rozpusťte máslo a nechte ho 20 minut vychladnout na lince.
  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vyložte dva plechy pečicím papírem. 
  • Dejte stranou.
  • Ve středně velké míse prošlehejte mouku, kakao, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. 
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse šlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo spolu s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem, dokud se vše zcela nespojí.
  • Přidejte moučnou směs a pomocí silikonové stěrky ji jemně vmíchejte do mokrých surovin.
  • Poté vmíchejte čokopecičky.
  • Cukr a moučkový cukr dejte do dvou samostatných malých misek.
  • Naberte vždy 1,5 lžíce těsta a tvořte kuličky.
  • Každou kuličku lehce obalte v cukru a poté bohatě v moučkovém cukru.
  • Položte na připravené plechy.
  • Pečte 9–11 minut, nebo dokud se sušenky nenafouknou a nepopraskají.
  • Sušenky nechte 10 minut chladnout na plechu, poté je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Nesnězené sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na pultu po dobu až 7 dnů.
Čokoládové sušenky obalené v cukru.
www.gingersnapsbakingaffairs.com

Chcete si letos pořídit umělý vánoční stromeček a netušíte, který si máte vybrat? Podívejte se naše recenze jednotlivých typů umělých vánočních stromečků. Třeba vám to pomůže v rozhodování.


Vánoční pomerančové popraskané sušenky

Tyto sváteční crinkles jsou plné chuti pomerančů a můžete si je jednoduše připravit naprosto kdykoli, nejen během vánočních svátků.

Co budete potřebovat

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 šálku moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Ve střední míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. 
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse stolního mixéru šlehejte máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 4–5 minut. 
  • Ztlumte mixér na minimum a přidejte vanilkový extrakt, vejce, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. 
  • Míchejte, dokud se vše nespojí, a poté na minutku zvyšte rychlost na středně vysokou. 
  • Oškrábejte stěny mísy a ztlumte opět mixér na minimum.
  • Pomalu přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se nezapracuje.
  • Do malé misky dejte moučkový cukr. 
  • Odměřte vrchovatou lžičku těsta a vyválejte ji do koule, kterou obalte v moučkovém cukru. 
  • Položte na plech a opakujte se zbývajícím těstem.
  • Pečte 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky sušenek lehce hnědnout a sušenky nejsou popraskané. 
  • Vyjměte z trouby a nechte několik minut chladit na plechu.
  • Poté přesuňte na chladící mřížku a nechte úplně vychladnout.
  • Dobrou chuť!
Pomerančové sušenky s cukrem.
www.amandascookin.com

Třešňové crinkles s čokoládou

Kombinace třešní a čokolády je jednoduše dokonalá! Tyto popraskané sušenky nejen že krásně vypadají, ale i luxusně chutnají. Skvělý tip na letošní originální vánoční cukroví.

Co budete potřebovat

  • ½ šálku másla
  • ¾ šálku krystalového cukru (do těsta)
  • 1 velké vejce
  • ⅓ C třešňového džemu nebo marmelády
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžička červeného potravinářského barviva
  • ¾ šálku nahrubo nasekané 35 – 60% tmavé čokolády
  • ½ šálku sušených třešní, nahrubo nasekaných
  • 1 + ¾ šálku hladké mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku krystalového cukru (na obalení)
  • ½ šálku moučkového cukru (na obalení)

Postup

  • Ve velké míse (nebo míse stolního mixéru) šlehejte máslo s krystalovým cukrem, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs. 
  • Všlehejte vejce, třešňový džem, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a červené potravinářské barvivo
  • Postupně přidávejte suché ingredience (mouku, prášek do pečiva a sůl), dokud se vše dobře nespojí a nevytvoříte těsto.    
  • Vmíchejte čokoládu a sušené třešně.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice vychladit alespoň na 30 minut.
  • Předehřejte troubu na 190° C a vyložte plechy pečícím papírem.
  • Těsto nabíráme na porce o velikosti 1 polévkové lžíce a tvořte koule. 
  • Každou kuličku nejprve ponořte do krystalového cukru, aby se obalila, a poté do moučkového cukru. 
  • Přebytečný moučkový cukr setřeste.
  • Na vyložené plechy pokládejte obalené kuličky cca 5 cm od sebe. 
  • Pečte 13–15 minut, dokud crinkles nepopraskají.
  • Crinkles nechte pár minut vychladnout na plechu a poté přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Vychlazené crinkles skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až 3–4 dnů.
Třešňové sušenky s cukrem na talíři.
www.ourlovelanguageisfood.com

Už vás nebaví stále stejné a okoukané venkovní vánoční dekorace, které může mít doma úplně každý?
Zkuste si vyrobit vlastní originální ozdoby pro váš dům i zahradu! Nevíte, jak začít? Máme pro vás hned několik nápadů, stačí se inspirovat.

Popraskané zázvorové sušenky

Milujete vůni Vánoc? Pak vyzkoušejte tyto vánoční crinkles se zázvorem, skořicí a novým kořením, které vám provoní celou domácnost. Navíc jsou úžasně měkké a křehké, s příjemně křupavým okrajem. 

Co budete potřebovat

  • 2 a ½ šálků hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky nového koření
  • ½ lžičky soli
  • 170 g změkčeného másla
  • ⅔ šálku třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku třtinové melasy
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 1 šálek moučkového cukru

Postup

  • Ve velké míse promíchejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, zázvor, nové koření a sůl.
  • V mixéru šlehejte máslo s cukrem po dobu 3 minut nebo do světlé a nadýchané hmoty.
  • Mixér ztlumte na nízký výkon, přidejte melasu, vanilkový extrakt a vejce a promíchejte.
  • Přidejte moučnou směs ve 3 přídavcích a míchejte, dokud se nezapracuje do směsi.
  • Nezapomeňte oškrábat dno a boky mísy, aby se všechny ingredience zapracovaly do měkkého těsta.
  • Z těsta tvořte cca 5 cm kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem 5 cm od sebe.
  • Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 2 hodiny chladit.
  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • Každou kuličku vyválejte v moučkovém cukru.
  • Pokládejte obalené kuličky zpět na plech 5 cm od sebe.
  • Pečte 10 – 12 minut do ztuhnutí.
  • Crinkles nechte na plechu chladit 5 až 7 minut, aby ztuhly, a poté je přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Užijte si to!
Sušenky se zázvorem, skořicí a novým kořením.
www.errenskitchen.com

Tipy na ty nejlepší crinkles

  • Těsto předem vychlaďte. Studené těsto se uvnitř bude déle péct, zatímco zevnějšek se upeče krásně dokřupava. 
  • Těsto nejprve obalte v krystalovém cukru a poté v moučkovém cukru. Cukr přitahuje vodu, takže nasává vlhkost zevnitř, díky tomu na vnější straně získáte ten krásný zvrásněný efekt. Je dobré použít nejprve krystalový cukr a až poté moučkový, aby se moučkový cukr přilepil a neroztekl se při pečení.
  • Použité máslo by mělo být zcela vychladlé. Tento krok nepřeskakujte, sušenky by se mohly příliš roztáhnout.

A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční crinkles líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X