Ty nejlepší recepty na sváteční makronky na jednom místě. Inspirujte se!

Makronky jsou nádherným, moderním cukrovím, které se skvěle hodí i na Vánoce.

Připravují se až těsně před Vánocemi, jsou totiž nejlepší, když jsou čerstvé.

Sice se nejedná o nejlehčí pečení, ale s našimi recepty na vánoční makronky si je hravě zvládne připravit téměř každý.

Tak pojďme na to!

Vánoční mátové makronky

Sváteční červené makronky plněné lahodným máslovým krémem s chutí máty a ozdobené polevou z bílé čokolády jsou krásně jemné a rozplývají se v ústech. Jejich příprava sice není úplně snadná, ale za ten božský výsledek to stojí.

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 140 g jemné mandlové mouky
  • 120 g moučkového cukru 
  • 100 g vaječných bílků (asi 3 velké bílky) pokojové teploty
  • 110 g extra jemného moučkového cukru
  • 1-2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva

Na ozdobu:

  • 110 g bílé čokolády, rozpuštěné
  • 3-4 lžíce drcených lízátek candy cane (pokud seženete – ideálně s mátovou příchutí, případně použijte dozdobení dle vlastní volby)

Na máslový krém:

  • 115 g másla, změkčeného
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička mátového extraktu

Postup

Skořápky:

  • Vyložte si plech nebo 2 silikonovou pečící podložkou.
  • Do velké misky prosejte pomocí jemného síta mandlovou mouku. 
  • Všech velkých kusů mouky se zbavte.
  • To samé udělejte s moučkovým cukrem.
  • Mouku s cukrem šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Dejte stranou. 
  • Do mísy stolního mixéru dejte vaječné bílky a pomocí nástavce na šlehání šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy (cca 2 minuty). 
  • Přidejte extra jemný cukr a zvyšte rychlost na střední. 
  • Jakmile se začnou tvořit o něco tužší špičky, zvyšte rychlost na vysokou. 
  • Šlehejte na maximum, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 2 minuty. 
  • Přidejte červené potravinářské barvivo a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  • Vyjměte mísu ze stolního mixéru a navrch položte sítko. 
  • Suchou směs nasypte do síta a  suché ingredience prosejte do pusinek.
  • Pomocí gumové stěrky vmíchejte suché ingredience do pusinek. 
  • Dávejte pozor, abyste pusinky nepřemíchali a nevyfoukli. 
  • Těsto je připravené k použití, když zřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Přidejte těsto do zdobícího sáčku se střední až velkou kulatou špičkou (ideálně 1 cm). 
  • Na připravený plech tvořte 2,5 – 4 cm malá kolečka těsta. 
  • Poté, co si připravíte všechna kolečka, jemně několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z makronek odstranili případné vzduchové bubliny. 
  • Pokud nějaké vzduchové bubliny stále zůstávají, jemně je propíchejte pomocí párátka.
  • Předehřejte troubu na 150°C. 
  • Zatímco se trouba předehřívá, nechte makronky uležet.
  • Důležité je, aby se na nich vytvořila taková slupka, což může trvat od několika minut do hodiny.
  • Makronky jsou připravené k pečení, když se jich lehce dotknete a těsto se vám nebude lepit na prst.
  • Pečte 15-20 minut. 
  • Po 15 minutách je zkontrolujte a pokud nejsou hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte je už každou minutu.
  • Makronky jsou hotové, když jsou vršky pevné a netřesou se.
  • Než makronky sundáte ze silikonové podložky, nechte je úplně vychladnout.

Zdobení:

  • Rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
  • Vršky poloviny makronek ponořte do rozpuštěné bílé čokolády a posypte drcenými lízátky, pokud máte. 
  • Dejte do lednice ztuhnout.
  • Připravte si krém.
  • Přidejte máslo do stolního mixéru vybaveného nástavcem na šlehání. 
  • Šlehejte na maximum, dokud máslo nezdvojnásobí svůj objem a nebude vypadat lehce a nadýchaně.
  • Zapněte mixér na minimum a pomalu přidávejte moučkový cukr. 
  • Šlehejte, dokud se úplně nezapracuje, poté přidejte mátový extrakt.
  • Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  •  Vložte máslový krém do zdobícího sáčku s 1 cm kulatou špičkou.
  • Naneste máslový krém na spodní poloviny skořápek (neozdobených) a přiklopte ozdobenými vršky.
  • Dejte přes noc do lednice,
  • Dobrou chuť!
Červené makronky plněné máslovým krémem s chutí máty a ozdobené polevou z bílé čokolády a posypkami.
www.aheadofthyme.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na sněhové cukroví, jimiž potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu a návštěvy.

Vanilkové makronky plněné krémem

Tyto vánoční makronky jsou skvělým cukrovím, kterým na svátky zapůsobíte! Vanilkové skořápky plněné a zdobené máslovým krémem jsou dokonale křehké a zmizí vám z talířů jako první!

Co budete potřebovat

Na vanilkové skořápky:

  • 100 g mandlové mouky
  • 105 g moučkového cukru
  • 3 velké bílky, pokojové teploty
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžička pasty z vanilkového lusku (nebo extraktu)

Na vanilkový krém:

  • 113 g másla, pokojové teploty
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty z vanilkového lusku
  • 2 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty

Na polevu:

  • 90 g moučkového cukru
  • 1 lžička sušených bílků
  • 1 a 1/2 lžíce vody

Dekorace:

  • zbytek máslového krému
  • zelené gelové potravinářské barvivo
  • tmavě modré gelové potravinářské barvivo
  • černé gelové potravinářské barvivo
  • posypky

Postup

Vanilkové skořápky:

  • Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte a dejte stranou.
  • Rozehřejte malý hrnec s vodou na sporáku a připravte si vodní lázeň. 
  • Vaječné bílky a krystalový cukr dejte do mísy, tu dejte nad malý hrnec s vodou a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a bílky nezpění.
  • Sundejte z plotny a pomocí stolního mixéru s nástavcem na šlehání při vysoké rychlosti šlehejte bílky a cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 2 minuty. 
  • Přidejte vanilkovou pastu a několik sekund šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
  • K pusinkám prosejte směs mandlové mouky a moučkového cukru a vmíchejte ji pevnou stěrkou tak, že dvakrát stěrkou obkroužíte mísu a poté třikrát přetřete směs shora. 
  • Tento postup opakujte, dokud nebude vmíchána celá sypká směs.
  • Pomocí zdobícího sáčku s malou kulatou zdobící špičkou dělejte kruhy o velikosti cca 4 cm na plechy vyložené pečícím papírem, asi 5 cm od sebe. 
  • Několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z těsta odstranili všechny vzduchové bubliny použijte párátko k odstranění vzduchových bublin, které jsou viditelné a nemizí).
  • Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 150 stupňů.
  • Pečte jeden plech po druhém ve středu trouby po dobu 13 minut. 
  • Vyjměte plech z trouby a nechte skořápky na plechu úplně vychladnout.

Máslový krém:

  • Ve velké míse šlehejte máslo při plné rychlosti, dokud nebude bledé a nadýchané, 2–3 minuty.
  • Přidejte moučkový cukr a šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nespojí s máslem.
  • Oškrábejte okraj mísy a pokračujte ve šlehání středně vysokou rychlostí, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nebude nadýchaná.
  • Přidejte vanilku, vlijte 2 lžíce smetany a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Pokud chcete jemnější krém, přidejte navíc 1 lžíci smetany ke šlehání a šlehejte, dokud se úplně nespojí se zbytkem krému.

Poleva:

  • Smíchejte všechny ingredience na polevu v míse a pomocí elektrického mixéru šlehejte při plné rychlosti 2-3 minuty, dokud nebude poleva hladká a nadýchaná.

Zdobení:

  • Obarvěte zbytky máslového krému velkým množstvím zeleného, tmavě modrého a černého barviva, abyste získali temnou lesní zelenou barvu na stromy a věnce.
  • Na ozdoby z máslového krému použijte zdobící hvězdu a poté jen tvořte věnce a vánoční stromky.
  • Než máslový krém zaschne, nezapomeňte ozdobit posypkami.
  • Na polevu použijte úzkou zdobící špičku a dělejte drobné tečky na věncích a vánočních stromcích.
  • Z polevy můžete také vykouzlit krásné sněhové vločky viz foto níže.
  • Před zaschnutím opět nezapomeňte ozdobit posypkami.
  • Užijte si to!
Vanilkové skořápky plněné a zdobené máslovým krémem.
www.baranbakery.com

Chcete letos sladit celou domácnost ve vánočním stylu? Je pro vás důležitá kvalita a pohodlí?
Inspirujte se při naší recenzí vánočního povlečení.

Makronky s perníkovou příchutí

Krásné a lahodné makronky s perníkovým kořením ohromí vaše chuťové buňky. Můžete si je ozdobit bílou čokoládou a vánočními posypkami viz foto níže a nejen děti se po nich budou moci utlouct!

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 100 g krystalového cukru
  • 4 g sušených vaječných bílků
  • 100 g vaječných bílků
  • 105 g mandlové mouky
  • 105 g moučkového cukru
  • 1/4 lžičky mletého sušené zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku 
  • 3 g kakaa (volitelně)
  • hnědé a žluté gelové potravinářské barvivo

Na krém:

  • 170 g prosátého moučkového cukru
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky třtinové melasy
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1-2 lžíce mléka (volitelně na zředění)
  • bílá čokoláda na ozdobu
  • vánoční posypky na ozdobu

Postup

Skořápky:

  • Připravte si zdobící sáček s velkou kulatou špičkou cca 0,6 cm.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  • Odměřte si všechny ingredience.
  • Prosejte moučkový cukr a mandlovou mouku spolu s kakaem a kořením do mísy a dejte stranou.
  • Zahřívejte troubu na 150°C 60 až 90 minut, což pomáhá s kolísáním teploty. Předehřívám troubu na 30 až 45 minut.

Sněhové pusinky:

  • Dejte misku nad hrnec se sotva vroucí vodou. 
  • Do misky dejte cukr a sušené bílky.
  • Prošlehejte. 
  • Přidejte bílky a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. 
  • Zabere to několik minut. 
  • Ujistěte se, že se dno misky nedotýká vroucí vody, protože nechcete, aby se bílky uvařily.
  • Cukrový sirup nepřehřívejte, jen chcete rozpustit cukr.
  • Přeneste sirup do mísy stolního mixéru. 
  • Šlehejte směs při nízké rychlosti po dobu asi 30 sekund, poté začněte postupně zvyšovat rychlost na střední. 
  • Šlehejte na středním stupni jednu až dvě minuty, dokud směs nezbělá a nezačne být nadýchaná. 
  • Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte několik minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky. 
  • Šlehání může trvat i 13 až 15 minut.

Macaronage:

  • Do tuhých pusinek vsypte prosáté suché ingredience.
  • V tomto okamžiku přidejte gelové potravinářské barvivo. 
  • Začněte směs jemně skládat a pomocí špachtle v ní vytvořte písmeno J.
  • Jakmile se suché ingredience spojí s pusinkami, můžete z těsta začít vytlačovat vzduch tak, že ho při překládání přitlačíte ke stranám mísy.
  • Skládejte, dokud není těsto lesklé a nemá hustou konzistenci.
  • Vezměte lžičku těsta a naneste ho na pečící papír nebo silikonovou podložku. 
  • Počkejte chvíli, abyste viděli, jak se těsto chová.
  • Pokud těsto zůstane tuhé, tvoří špičku a nerozteče se, těsto ještě trochu překládejte a zkuste znovu.
  • Opět naberte lžičku těsta, naneste ho na pečící papír a pokud se trochu rozteče a nahoře bude lesklé a hladké, je hotové.
  • Dávejte pozor, abyste ho nepřemíchali. 

Příprava skořápek:

  • Těsto přeneste do zdobícího sáčku, který nahoře uzavřete, aby těsto nezačalo vysychat.
  • Na plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy, vzdálené cca 5 cm od sebe.
  • Několikrát poklepejte plechem o pult.
  • Pomocí párátka propíchněte vzduchové bubliny na povrchu skořápek.
  • Nechte 20 – 40 minut odležet.

Pečení:

  • Budete mít více plechů a pečte vždy po jednom plechu.
  • Pečte 5 minut a poté plech otočte. 
  • Pečte dalších 15 až 20 minut.
  • Pokud se makronky po upečení stále chvějí, ještě chvíli pečte.
  • Než budete makronky plnit, nechte vychladnout.

Krém:

  • Máslo šlehejte při střední rychlosti v míse elektrického mixéru asi 1 minutu. 
  • Mixér vypněte a přidejte všechen moučkový cukr.
  • Na nízkou rychlost šlehejte cukr a máslo, dokud se nespojí.
  • Zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 – 2 minuty, dokud nebude směs krásně nadýchaná.
  • Přidejte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, skořici a muškátový oříšek.
  • Pokud se vám máslový krém zdá tuhý, přidejte mléko. 
  • Míchejte dalších 30 – 45 sekund. 
  • Pokud se vám máslový krém zdá příliš tekutý, přidejte více prosátého moučkového cukru, dokud nebude mít krém pevnou, ale hladkou a krémovou konzistenci.
  • Krém naneste do zdobícího sáčku a naneste trochu na polovinu skořápek. 
  • Spojte s druhou polovinou skořápek.
  • Hotové makronky můžete pokapat bílou čokoládou, která poslouží jako ,,lepidlo” na vánoční posypky dle vaší volby.
  • Nechte si chutnat!
Makronky s perníkovým kořením ozdobené bílou čokoládou a vánočními poskypkami.
www.piesandtacos.com

Vánoční makronky s čokoládovou náplní

Oku lahodící zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády si zamiluje celá vaše rodina a stanou se hitem letošních svátků!

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g vaječných bílků (rozdělených na dvě 55 gramové porce)
  • 150 g krystalového cukru
  • 45 ml vody
  • 10 kapek zeleného gelového potravinářského barviva (volitelně)
  • barevné vánoční posypky

Na náplň:

  • 170 g hořké čokolády, jemně nasekané
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 1/2 lžíce másla, změkčeného

Postup

Skořápky:

  • 2-3 plechy vyložte pečicím papírem.
  • Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte do mísy a všechny velké granule, které zbyly v sítu, vyhoďte. 
  • Šlehejte, aby se spojily. 
  • Pokud zbyde hodně velkých kousků, dejte všechnu mouku a cukr do kuchyňského robotu a minutu mixujte, poté znovu prosejte. 
  • Pomocí stěrky vmíchejte 55 g vaječných bílků do suchých ingrediencí a vytvořte hustou pastu.
  • Do malého hrnce přidejte krystalový cukr a vodu a zahřívejte na středně vysokém plameni, dokud cukrářským teploměrem nenaměříte teplotu 117 stupňů Celsia. 
  • Mezitím, co se vaří cukr, šlehejte dalších 55 g vaječných bílků, dokud nezpění a nezačnou se v nich tvořit malé pevné bublinky.
  • Jakmile cukrový sirup dosáhne požadované teploty, snižte rychlost mixéru a opatrně přidejte horký sirup do vaječných bílků.
  • Nechte ho stékat pomalým proudem podél strany mixovací nádoby. 
  • Jakmile přidáte všechen sirup, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3-4 minuty, dokud se nevytvoří měkké vrcholy. 
  • Zastavte mixér a přidejte gelové potravinářské barvivo.
  • Pokračujte ve šlehání bílků ještě několik minut, dokud nebudou husté, lesklé a nevytvoří tuhé špičky. 
  • Pusinky nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Část pusinek naberte špachtlí a přidejte je do mandlovo-cukrové pasty.
  • Skládejte technikou macaronage viz recepty výše.
  • Přidejte zbývající pusinky a pokračujte ve skládání těsta, dokud těsto nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Těsto přendejte do zdobícího sáčku se středně velkou kulatou špičkou. 
  • Zajistěte konec sáčku sponou nebo gumičkou.
  • Těsto nanášejte na připravený plech v rovnoměrných kruzích o průměru asi 4 cm.
  • Několikrát poklepejte pečicím plechem o pult, abyste z makronek uvolnili vzduchové bubliny.
  • Párátkem propíchejte zbylé vzduchové bubliny.
  • Posypte makronky posypkami.
  • Nechte makronky 30–60 minut odležet, aby oschly.
  • Předehřejte troubu na 160°C. 
  • Pečte po jednom plechu 12-14 minut. 
  • Makronky jsou hotové, když jsou vršky ztužené a při lehkém poklepání se málo nebo vůbec nevrtí. 
  • Před vyjmutím z plechu nechte úplně vychladnout.

Náplň:

  • Do středně velké misky dejte najemno nasekanou čokoládu. 
  • Smetanu zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30-45 sekund, dokud nebude horká na dotek. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte pár minut odležet. 
  • Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
  • V případě potřeby vložte zpět do mikrovlnné trouby dalších 15 sekund, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  • Vmíchejte máslo.
  • Nechte uležet při pokojové teplotě (nebo v lednici), dokud náplň nezhoustne. 
  • Po ztuhnutí vyšlehejte náplň pomocí ručního mixéru do nadýchané konzistence.
  • Dejte našlehanou náplň do malého zdobícího sáčku s malou kulatou špičkou. 
  • Na plochou stranu jedné makronky naneste kolečka náplně a přiklopte další makronkou.
  • Dobrou chuť!
Zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády.
www.bakeorbust.com

Makronky se zázvorovou náplní a hruškovým želé

Tyto krásné červené makronky jsou plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušek, což tvoří skvělou sváteční chuťovou kombinaci.

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 100 g vaječných bílků
  • 90 g krystalového cukru
  • 4 g sušených bílků
  • 130 g moučkového cukru
  • 130 g mandlové mouky
  • pár kapek červeného gelového potravinářského barviva

Na hruškové želé:

  • 250 g hruškového pyré
  • 30 g invertního cukru, např. světlého kukuřičného sirupu nebo glukózového sirupu
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g citronové šťávy
  • 6 g pektinu smíchaného s 30 g krupicového cukru
  • 1 plát želatiny nabobtnalý ve studené vodě

Na zázvorovou náplň:

  • 375 g šlehačky de luxe
  • 37 g invertního cukru, např. lehký kukuřičný sirup nebo glukózový sirup
  • sůl podle chuti
  • 1 vanilkový lusk
  • zázvorový prášek podle chuti (začněte s ¼ – ½ lžičkou)
  • 100 g vysoce kvalitní bílé čokolády
  • 3 pláty želatiny nabobtnalé ve studené vodě
  • čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky

Postup

Skořápky:

  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Do mísy dejte krystalový cukr a sušené bílky a dobře promíchejte.
  • Pokud není mandlová mouka super jemná, trochu ji promixujte v kuchyňském robotu.     
  • Do samostatné mísy prosejte nadvakrát mandlovou mouku a moučkový cukr.
  • Uchovávejte všechny nádoby zakryté víčky.
  • V míse stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte bílky na střední rychlost do pěny.
  • Postupně přidávejte směs krystalového cukru a bílků a pokračujte ve šlehání na střední rychlost, dokud nebudete mít lesklé tuhé vrcholy.
  • Přidejte polovinu pusinek do směsi mandlové mouky a moučkového cukru.
  • Přidejte gelové potravinářské barvivo
  • Jemně stěrkou překládejte, dokud se suché ingredience nezapracují.
  • Přidejte zbývající pusinky.
  • Jemně překládejte, dokud těsto nebude lesklé a nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Vložte kulatou špičku (např. Wilton 12) do zdobícího sáčku a opatrně do sáčku nalijte těsto.
  • Na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy.
  • Nechte odpočívat na kuchyňské lince, dokud na makronkách nevznikne slupka a dokud se jich nebudete moct jemně dotknout, aniž by se těsto lepilo na prsty.
  • Makronky vložte do trouby a pečte při 150 stupních Celsia 15-18 minut.
  • Před vyjmutím z plechu nechte makronky vychladnout.

Hruškové želé:

  • Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou,
  • V hrnci smíchejte hruškové pyré, invertní cukr, cukr a citronovou šťávu. 
  • Zahřívejte na středně vysokou teplotu, dokud teplota směsí nedosáhne 40-44 stupňů Celsia.
  • Sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přisypávejte směs pektinu a cukru. 
  • Dobře promíchejte.
  • Dejte zpět na plotnu a za stálého míchání vařte asi 30 – 60 sekund.
  • Sundejte z plotny, nechte směs vychladnout na 65 stupňů Celsia nebo méně, poté vymačkejte přebytečnou vodu z nabobtnalé želatiny a přidejte ji do směsi. 
  • Dobře promíchejte.
  • Okamžitě nalijte do malých silikonových forem ve tvaru polokoule. 
  • Dejte do mrazáku.

Zázvorová náplň:

  • Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou.
  • Čokoládu nasekejte na malé kousky a vložte do žáruvzdorné misky.
  • Nakrájejte vanilkový lusk a odstraňte semínka. 
  • Vložte semínka a lusk do hrnce se smetanou. 
  • Přidejte jak čerstvý zázvor, tak zázvorový prášek.
  • Zahřejte k mírnému varu. 
  • Poté nechte 15-30 minut odstát.
  • Vyjměte ze směsi vanilkový lusk a čerstvý zázvor. 
  • Zahřejte k mírnému varu, nalijte na čokoládu a nechte 30-60 sekund uležet.
  • Poté jemně promíchejte stěrkou a poté emulgujte pomocí mixéru.
  • Vymačkejte vodu z želatiny, přidejte čokoládovou směs a promíchejte.
  • Zakryjte plastovým obalem a nechte ztuhnout v lednici ideálně přes noc.
  • Ráno směs vyšlehejte šlehačem, aby byla krásně nadýchaná.

Sestavení makronek:

  • Vyšlehanou zázvorovou náplň vložte do zdobícího sáčku s 1M zdobící špičkou.
  • Ze směsi vytvarujte krouživým pohybem růžici na makronkovou skořápku.
  • Ve středu růžice pomocí hluboké malé lžičky udělejte místo.
  • Vyjměte zmrazené hruškové gelée ze silikonové formy a vložte do středu zázvorové směsi pomocí párátka. 
  • Pracujte rychle, aby želé nezměklo. 
  • Pokud změkne, vložte jej na několik minut zpět do mrazáku.
  • Na hruškové želé přiklopte další skořápku.
  • Makronky ozdobte dle libosti.
Červené makronky plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé a ozdobené čokoládou.
www.docmacaron.com

Inspirujte se i našimi návody na výrobu vlasního adventního věnce. Není na tom nic těžkého a možností existuje nespočet!

Technika macaronage

Při přípravě makronek je macaronage, neboli pečlivé vmíchání mandlové mouky s cukrem do sněhu, naprosto zásadním momentem celého procesu.

A jak tedy na to?

  1. Do mísy nasypte polovinu mandlové směsi a přidejte sníh.
  2. Pomocí silikonové stěrky začněte směs promíchávat.
  3. Jakmile se těsto začne spojovat, ale stále vidíte suchá místa, přidejte druhou polovinu směsi a opět promíchejte.
  4. Nyní můžete začít s technikou nazývanou „macaronage“.
  5. Při macaronage občas otočte mísou a stěrkou tlačte těsto proti dnu a stěnám mísy.
  6. Pohybem, jako kdybyste stěrkou „splácávali“ sníh dolů, postupně vyhánějte ze směsi vzduch.
  7. Tím se těsto stane tekutějším, lesklým a hladkým, bez hrudek sněhu.
  8. Občas vyčistěte stěrku a zajistěte, aby se všechny části těsta důkladně spojily.
  9. Opakujte cca 50krát.

Když máte správnou konzistenci těsta, mělo by se chovat jako tekoucí láva. Když zvednete stěrku z těsta, mělo by pomalu stékat a vytvářet jemnou krajku. Důležité je těsto nepřemíchat, protože by se stalo příliš tekutým.

Pro představu se podívejte se na podrobný videonávod:

MACARONAGE technique in REAL TIME - Master Your Macarons Series, Part 1
www.youtube.com

A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční makronky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X