7 úžasných receptů na bezlepkové vánoční cukroví z rýžové mouky, které už budete chtít péct pořád

Vyzkoušejte letos místo vanilkových rohlíčků nebo včelích úlů zdravější recepty na vánoční cukroví z rýžové mouky.

Pokud použijete místo běžné mouky mouku z rýže, získáte nejen stravitelnější, ale i bezlepkové varianty vánočního cukroví.

A možná máte ve svém okolí někoho, kdo špatně tráví lepek, a proto ocení, že na vašem vánočním stole najde cukroví, kterému se nebude muset vyhýbat .  

Vyberte si některý ze sedmi neodolatelných rýžových receptů, které jsme si pro vás připravili.

Linecké cukroví z rýžové mouky

Ingredience: 

  1. 250 g rýžové mouky
  2.  80 g cukru
  3.  120 g změklého másla
  4.  půlku citronu
  5.  1 vejce

Postup:

  1. V misce vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte změklé máslo, citronovou kůru a rýžovou mouku a hnětením vypracujte kompaktní těsto.
  2.  Zabalte ho do mikrotenového sáčku a uložte nejméně na hodinu do ledničky.
  3. Pracovní desku poprašte trochou rýžové mouky a rozválejte těsto na tloušťku zhruba 0,5 cm.
  4.  Formičkami vykrajujte kolečka nebo jiné tvary, které naskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C, dokud nezezlátnou.
  5. Vychladlé cukroví pomažte oblíbenou marmeládou, spojte vždy dvě kolečka na sebe a pocukrujte. Podle chuti můžete do těsta přidat například i skořici nebo vanilkový extrakt.
Rýžová kolečka slepovaná marmeládou na talířku se skleničkou a lžičkou
cookist.com

Vánoční bezlepkové matcha sušenky z rýžové mouky

Už jste zkoušeli péct sušenky s příchutí matcha? Dodá jim typicky jemnou chuť a vůni a navíc je obarví stylově dozelena. Vaše cukroví proto bude vypadat zajímavě i bez časově náročného zdobení.

Těsto na matcha cukroví je velmi jednoduché a skládá se ze samých zdravých ingrediencí: celozrnné rýžové mouky, javorového sirupu, kokosového oleje, vejce a samozřejmě matcha.   

Ingredience:

  1. 280 g hnědé rýžové mouky
  2. 80 g javorového sirupu
  3. 100 g kokosového oleje
  4. 4 čajové lžičky prášku matcha
  5. 1 čajová lžička prášku do pečiva
  6. špetka soli
  7. 1 vejce

Postup:

  1. Smíchejte v míse rýžovou mouku s matchou, práškem do pečiva a solí.
  2. Přidejte javorový sirup, kokosový olej, vejce a vymíchejte hladké těsto.
  3. Na pomoučené pracovní desce je vyválejte na zhruba 0,5 cm tenkou placku a vykrajujte formičkami požadované tvary.
  4. Těsto naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě 10 minut při teplotě 180°C.
  5. Hotové sušenky můžete posypat matcha práškem nebo potřít matcha čokoládou.
Sušenky z rýžové mouky na talířku, polité matcha čokoládou.
foodlovin.de

Čokoládové rýžové hvězdičky s para ořechy

Ingredience:

Na sušenky:

  1. 90 g celozrnné rýžové mouky
  2. 90 g javorového sirupu
  3. 60 ml vody
  4. 50 g kakaa
  5. 50 g para ořechů
  6. 30 g mletých mandlí
  7. Čajová lžička psyllia
  8. Čajová lžička jedlé sody
  9. Půl čajové lžičky skořice nebo prášku do perníku
  10. Špetku mleté vanilky

Na náplň:

  1. 50 g mléčné čokolády
  2.  40 g para ořechů
  3. Špetku mleté vanilky

Postup:

  1. Smíchejte celozrnnou rýžovou mouku, kakao, mleté para ořechy, mleté mandle, psyllium, jedlou sodu, perníkové koření a vanilku.
  2. Do směsi přidejte javorový sirup a vodu a vymíchejte těsto.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C.
  4. Těsto vyválejte a tvořítky z něj vykrajujte hvězdičky.
  5. Hvězdičky položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
  6. Nechte vychladnout.
  7. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, smíchejte s vanilkou a pomelte zbylé para ořechy na náplň.
  8. Hvězdičky pokropte čokoládou nebo smíchejte rozpuštěnou čokoládu s pomletými ořechy a touto směsí hvězdičky ozdobte.
Vánoční hvězdičky z rýžové mouky s paraořechy, zdobené čokoládou.
weglaserrei.de

Zajímají vás i recepty na vánoční cukroví bez pečení? Už nehledejte a inspirujte se těmi nejlepšími na našich stránkách recepty na nepečené cukroví.


Magdalenky z rýžové celozrnné mouky s čokoládou

Ingredience:

  1. 250 g celozrnné rýžové mouky
  2. 1 a ½ lžíce kakaa
  3. 3 vejce
  4. ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  5. 100 g rozpuštěného másla
  6. 100 g čokolády na vaření
  7. ½ balení vanilkového cukru
  8. 3 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Oddělte bílky od žloutků a z bílků s cukrem ušlehejte tuhý sníh.
  2. Opatrně přidejte žloutky, mouku a rozpuštěné vychladlé máslo.
  3. Propracujte těsto, které vmačkáte do formiček.
  4. Pečte 15 minut při teplotě 190 C.
  5. Vychladlé Magdalenky namáčejte do čokolády.
Celozrnné Magdalenky z rýžové mouky, chladnoucí na kovové mřížce.
schuesselglueck.de

Kolečka z rýžové mouky bez cukru, slepovaná kešu máslem

Pokud se vánočnímu cukroví vyhýbáte ze strachu z množství kalorií, zkuste recept na tyhle vynikající rýžové sušenky z celozrnné hnědé mouky bez lepku i bez cukru.

Ingredience:

  1. 150 g hnědé rýžové mouky
  2. 50 g erythritolu
  3. 1 vejce
  4. 50 g kešu másla
  5. Polévková lžíce vody
  6. Čajová lžička jedlé sody
  7. Citronová kůra z půlky citronu

Postup:

  1. Utřete vejce s erythritolem a citronovou kůrou do husté pěny.
  2. Smíchejte mouku z rýže s jedlou sodou a utřeným vejcem, přidejte vodu a umíchejte hladké těsto.
  3. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku cca 0,5 cm a vykrajujte z něj kolečka nebo jiné libovolné tvary.
  4. Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem 13 – 14 minut při teplotě 180 °C.
  5. Po vychladnutí slepujte kolečka k sobě kešu máslem.
Kolečka z rýžové mouky bez lepku i cukru, slepovaná kešu máslem.
nu3.de

Banánový chlebíček z celozrnné rýžové mouky

Nadýchaný, měkký, plný banánové a kokosové chuti je tento bezlepkový chlebíček z hnědé rýžové mouky, který si nemůžete nezamilovat.

Ingredience:

  1.  450 g hnědé rýžové mouky
  2.  70 g změklého másla
  3.  140 g cukru
  4.  dvě vejce
  5.  tři lžíce podmáslí
  6.  čajovou lžičku prášku do pečiva
  7.  půl čajové lžičky jedlé sody
  8.  špetku soli
  9.  lžičku citronové šťávy
  10.  rozmačkaný zralý banán
  11.  200 g opečeného kokosu 

Postup:

  1. V míse smíchejte máslo, cukr, vejce, citronovou šťávu a podmáslí.
  2. Bokem smíchejte také rýžovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Směs mouky spojte s máslovou směsí, přidejte rozmačkaný banán a opražený kokos a vypracujte těsto.  
  4. Vložte do formy na biskupský chlebíček a pečte asi 50 minut při teplotě 190 °C.                                                                               
nakrájený bezlepkový banánovo-kokosový chlebíček z rýžové mouky
lacademia.com

Tradiční skotské vánoční sušenky z bílé rýžové mouky

Neboli shortbread je velmi oblíbené skotské vánoční jídlo, které by nemělo chybět ani na vašem stole. Jsou velmi dobré a velmi jednoduché a kromě mouky z rýže obsahují i klasickou mouku pšeničnou.

Ingredience:

  1. 300 g másla
  2.  140 g krupicového cukru
  3.  300 g hladké mouky
  4.  140 g rýžové mouky
  5.  špetku soli  

Postup:

  1. Utřete máslo s cukrem, přidejte obě mouky i sůl a vše důkladně zapracujte.
  2. Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte na minimálně 30 minut do ledničky.
  3. Troubu rozehřejte na 160 °C, vyndejte plech z ledničky, povrch těsta propíchejte vidličkou a pocukrujte 4 lžícemi cukru.
  4. Pečte 20 minut, po vychladnutí krájejte na malé plátky.      
skotské vánoční sušenky nakrájené v pánvi.
lacademia.com

Vyrobte si mouku z rýže doma sami

Bezlepkovou rýžovou mouku si můžete bez problémů vyrobit doma sami. Požadovaný druh rýže namočíte přes noc do vody, ráno vodu slijete a rýži necháte schnout.

Když je už skoro suchá, v mixeru nebo po částech v kafemlýnku ji pomelete na jemný prášek a ten necháte následně dosušit a prosejete. A to je všechno. 

Pokud nepoužíváte rýžovou mouku zatím příliš často, tímto způsobem si můžete připravit přesně to množství, které požaduje vámi zvolený recept.

Čerstvě namletá rýžová mouka.
lacademie.com

Rýžová mouka je vhodná nejen k pečení vánočního cukroví

Na trhu najdete rýžovou mouku obyčejnou bílou, celozrnnou hnědou nebo taky lepivou – sladkou rýžovou mouku. Všechny jsou bezlepkové, ale mají různá využití.

Rýžová mouka bílá a hnědá se používají především k zahušťování, smažení a výrobě asijských nudlí. Mouka z bílé rýže je hladká, zbavená otrub, hnědá obsahuje otruby neporušené a má proto hustější strukturu. Je také trochu sladší a má lehce ořechovou chuť. 

Pro pečení moučníků a lepkavých dezertů se častěji používá lepivá rýžová mouka.

Mouka z rýže je zdravější alternativou mouky pšeničné

Pokud ale nechcete příliš experimentovat, můžete nahradit běžnou mouku tou rýžovou a získáte nejen bezlepkové cukroví, ale i dezerty, omáčky nebo knedlíky, bohatší na vlákninu a bílkoviny. A potěšíte tak nejen celiaky, ale všechny, kdo dávají přednost zdravému životnímu stylu bez zbytečných kalorií.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X