4 chutné recepty na vánoční hrachovku jako od babičky. Inspirujte se!

Když se řekne štědrovečerní polévka, většině z nás se vybaví rybí polévka nebo zelňačka.

Kromě nich se ale v mnoha rodinách podávala hrachovka, neboť hrách byl u nás po staletí velmi oblíbenou surovinou.

Škoda, že se na tuto klasiku staročeské kuchyně v posledních letech poněkud zapomnělo.

Vyzkoušejte naše recepty na vánoční hrachovou polévku!

Zasytí, zahřeje a navíc dodá našemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Mimochodem tradičně ji údajně celá rodina konzumovala z jednoho talíře.

Hrachovka se šunkou a opečeným chlebem

Bohatá polévka s vydatnou chutí. Pokud si nechcete nebo nemůžete připravit vlastní vývar, lze použít i ten kupovaný.

Ingredience

  • 200 g mraženého zeleného hrášku
  • 250 g bílého kváskového chleba natrhaného na malé kousky
  • 80 g másla
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2,5 litru šunkového vývaru
  • 30 g baby špenátu
  • několik snítek máty
  • několik snítek tymiánu
  • sůl, pepř dle chuti

Šunkový vývar

  • 1 šunková kost (se zbytky masa)
  • 1 kuřecí skelet (se zbytky masa)
  • 160 ml bílého vína
  • 2 cibule nakrájené nahrubo
  • 2 mrkve nakrájené nahrubo
  • 1 hlava česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička černého pepře

Postup

  1. Nejprve je nutné připravit si šunkový vývar.
  2. Kosti a ostatní přísady spolu s 3 litry vody vložte do hrnce a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na minimum a přibližně vařte 2 až 2,5 hodiny, dokud maso neodpadne od kosti.
  4. Vývar opatrně přeceďte.
  5. Maso z kostí rozdrobte a ponechte si je, ostatní tuhé ingredience vyhoďte.
  6. Mezitím rozehřejte olivový olej a tymián v pánvi na středním ohni.
  7. Přidejte kousky chleba a za častého míchání chléb opékejte, dokud nezezlátne.
  8. Přendejte opečený chléb na papírovou utěrku a dejte stranou.
  9. V hrnci zahřejte máslo a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer.
  10. Za občasného míchání vařte 4-5 minut, dokud cibule a celer nezměknou.
  11. Přidejte šunkový vývar a přiveďte k varu.
  12. Snižte teplotu na střední a vařte 25-30 minut, dokud se množství vývaru nezredukuje na přibližně 1 litr.
  13. Vmíchejte hrášek a vařte ještě 5 minut, dokud není hrášek měkký.
  14. Podle chuti okořeňte a vmíchejte mátu a špenát.
  15. Nechte částečně vychladnout a poté směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  16. Přendejte rozmixovanou směs zpět do hrnce a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  17. Přidejte kousky šunky a kuřecího masa, podle chuti okořeňte a promíchejte.

Tato vánoční hrachová polévka se podává s opečeným chlebem a pokapaná olivovým olejem.

Talíř s hrachovkou se šunkou a chlebem.
zdroj: delicious.com

Hledáte inspiraci na tradiční štědrovečerní menu? Prozradíme vám, jak připravit toho nejlepšího kubu, bramborový salát i vinnou klobásu.

Staročeská štědrovečerní hrachovka

Pokud chcete, můžete kromě mrkve do této hrachové polévky přidat též několik pár žlutých nebo červených brambor, hrachovka bude ještě vydatnější.

Ingredience

  • 400 g sušeného půleného hrachu
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 cibule
  • 3 řapíkaté celery
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 700 g šunky s kostí
  • 2 mrkve
  • čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  1. Hrách přeberte a důkladně propláchněte, případně přes noc namočte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a celer, restujte 3 minuty.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě 1 minutu.
  5. Přilijte kuřecí vývar a vodu.
  6. Přidejte půlený hrášek, bobkové listy a tymián.
  7. Lehce osolte a opepřete.
  8. Do polévkové směsi vložte šunku s kostí.
  9. Přiveďte k varu a poté stáhněte na minimum.
  10. Přiklopte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 90 minut.
  11.  Šunku vyjměte, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky.
  12. Mezitím přidejte do polévky mrkev nakrájenou na kostičky.
  13. Polévku přiklopte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.
  14. Vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte.

Tuto hrachovou vánoční polévku podávejte teplou ozdobenou petrželkou.

Talíč s hráčkovou polévkou se šunkou a petrželkou.
zdroj: cookingclassy.com

Sváteční polévka z hrachu s restovanou cibulkou

Máte rádi smaženou cibulku? Zkuste ji použít jako netradiční ozdobu této lahodné varianty polévky ze žlutého hrachu.

Ingredience

  • 1 a 1/4 šálku sušeného žlutého půleného hrášku
  • 5  a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na malé kostičky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky sušené majoránky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • sůl a pepř dle chuti   
  • 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu

Křupavá cibulka:

  • 1/2  cibule
  • 1/4  šálku mouky
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/4  čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky papriky
  • olej
  • 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  1. Přeberte hrášek a důkladně ho propláchněte studenou vodou, případně ho můžete přes noc též namočit.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olej.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou šunku, promíchejte a nechte několik minut restovat.
  4. Jakmile je šunka opečená, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer a nechte směs několik minut restovat, dokud zelenina trochu nezměkne.
  5. Přidejte majoránku, černý pepř a špetku soli a prolisovaný česnek.
  6. Za důkladného míchání přidejte žlutý hrášek, aby se vmísil do směsi šunky a zeleniny.
  7. Přilijte kuřecí vývar a nechte ho přejít varem.
  8. Jakmile se vše začne vařit, snižte teplotu, přiklopte hrnec pokličkou a vařte asi hodinu, dokud se hrášek nezačne rozpadat a vánoční hrachová polévka nezhoustne.
  9. Zatímco se polévka vaří, připravte restovanou cibulku.
  10. Do malé misky dejte mouku, černý pepř, sůl a papriku a promíchejte.
  11. Na pánvi zahřejte olej.
  12. Do středně velké mísy dejte cibuli nakrájenou na plátky a špetku soli.
  13. Plátky cibule posypte moučnou směsí a dobře promíchejte, aby se obalily.
  14.  Jakmile je olej rozpálený, přidejte po částech obalenou cibuli a restujte, dokud nebude zlatohnědá a křupavá.
  15. Cibulku vyjměte z oleje, dejte ji na papírovou utěrku, aby se osušila, a ještě teplou ji posypte špetkou soli a nasekanou petrželkou.
  16. Promíchejte a dejte stranou, abyste ji mohli použít jako ozdobu do polévky.
  17.  Když je všechen hrášek pěkně rozpadlý, vypněte oheň a nechte polévku asi 15-20 minut odstát.
  18. Poté vmíchejte citronovou šťávu a čerstvou petrželku.

Tuto vánoční polévku s hráškem podávejte ozdobenou křupavou smaženou cibulkou.

Hrachovka podávaná s restovanou cibulkou.
zdroj: hecozyapron.com

Vegetariánská vánoční polévka s hráškem a houbami

Zajímá vás, jak chutná hrachovka bez tradiční šunky? Vyzkoušejte tuto oblíbenou vegetariánskou verzi s „houbovou slaninou“.

Ingredience

  • 2 šálky sušeného zeleného půleného hrášku
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 a 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek brambor nakrájených na kostky
  • 7 šálků zeleninového vývaru
  • 3-4 čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 šálek čerstvého špenátu
  • 1/3 šálku čerstvé petrželky
  • 2 PL čerstvého kopru
  • sůl a pepř dle chuti

Houbová „slanina“

  • 200 g žampionů nebo lesních hub
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky sójové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Hrášek přeberte, propláchněte ve studené vodě, případně můžete přes noc namočit.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji 5-7 minut.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a za občasného míchání vařte ještě 2-3 minuty.
  5. Následně přisypejte celer, mrkev a brambory.
  6. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, několik minut vařte.
  7. Přidejte propláchnutý hrášek a vývar a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 30 minut.
  9. Zatímco se vánoční hrachová polévka vaří, přidejte do pánve na středním ohni olivový olej.
  10. Po zahřátí přidejte na plátky nakrájené houby, promíchejte a 5-6 minut restujte.
  11. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, uzenou papriku, pepř a sůl.
  12. Směs nalijte na houby a za častého míchání vařte, dokud houby lehce nezhnědnou.
  13. Vypněte oheň a dejte stranou, než dokončíte zbytek polévky.
  14. Když je hrášek téměř měkký, přidejte petrželku a kopr a vařte dalších 5 minut.
  15. Poté rozmixujte čtyři šálky vánoční hrachové polévky s citronovou šťávou a špenátem.
  16. Rozmixovanou polévku vlijte zpět do hrnce a dobře promíchejte.

Kromě „houbové slaniny“ můžete tuto polévku ozdobit též malým množstvím veganské zakysané smetany, jogurtu nebo kokosového krému a posypat čerstvým nasekaným koprem.

Miska s vegetariánskou verzí hrachové polévky, podávaná s restovanými houbami.
zdroj: crowdedkitchen.com

Klasikou českých Vánoc samozřejmě též vánoční rybí polévka, vyzkoušejte naše lahodné varianty rybí polévky.

Jak uvařit tu nejlepší hrachovou polévku?

Recepty na vánoční hrachovou polévku se v rodinách často dědí podobně jako ty na cukroví z generace na generaci. Možná ale doma nepřipravujete polévku hrachovou, nýbrž hráškovou.

Myslíte si, že mezi nimi není rozdíl? Je, tradiční hrachová polévka se připravuje ze sušeného hrachu, hrášková polévka se vaří z hrášku čerstvého nebo mraženého.

Ve většině receptů na vánoční hrachovou polévku je základní ingrediencí suchý půlený a loupaný hrách. Jeho výhodou je, že se nemusí namáčet a zároveň se snadněji rozvaří a rozmixuje.

Nicméně pokud chcete, můžete hrachovku samozřejmě uvařit též z hrachu celého, ten je ale nutné přes noc namočit. Pokud jde o zeleninu, vystačíte si s mrkví, cibulí a petrželí, často se přidává i řapíkatý celer.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X