Vyrobte si to nejlepší vánoční cukroví s marcipánem

Také milujete veškeré sladkosti, kde je marcipán?

Už jste někdy připravovali marcipánové vánoční cukroví?

Inspirujte se v našem článku a zkuste si nějaké vyrobit!

Vykrajované marcipánové vánoční cukroví s čokoládou

Jednoduchý a velmi chutný recept, který je plný marcipánu a vynikající čokolády si určitě zamilujete.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Na vykrajované cukroví z marcipánu budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mléčné čokolády
  • 75 g hořké čokolády
  • 1 lžičku kakaa (ideálně holandského typu)
  • 150 g marcipánové hmoty

Postup:

  • Do mísy prosejte hladkou mouku s kakaem, přidejte nastrouhanou čokoládu (oba druhy) s marcipánem, změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto.
  • Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 až 45 minut odpočinout do chladničky.
  • Připravte si plech, vyložte ho pečícím papírem a nechte troubu předehřát na 170 °C.
  • Těsto dejte na vál, vyválejte zhruba 0,3 cm silný plát a vykrájejte tvary podle libosti (třeba hvězdičky, zvonečky a podobně).
  • Přendejte na plech a pečte 25 až 30 minut. Upečené můžete nechat, tak jak jsou, případně je lehce pocukrovat nebo obalit v čokoládové polevě. Někdo dokonce stejné tvary slepuje pikantní marmeládou.
upečené marcipánové cukroví v čokoládové polevě
Zdroj: myrecipemagic.com

Marcipánové pusinky

Tentokrát jde o kombinaci lískových oříšků s marcipánem a mletými mandlemi, která podráždí váš mlsný jazýček.

Na pusinky z marcipánu budete potřebovat:

  • 250 g marcipánu
  • 60 g cukru moučky
  • 1 bílek
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g lískových oříšků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • čokoládová poleva
  • cukrové zdobení

Postup:

  • Připravte si pánev a nasucho na ní opražte nasekané lískové oříšky. Přidejte k nim cukr a nechte zkaramelizovat.
  • Přilijte smetanu, trochu vody (podle potřeby) a vymíchejte hladkou směs. Hned jak se směs vytvoří, přelijte ji na tukem vymazaný plech a rozetřete po celé ploše.
  • Počkejte, až zatuhne a potom jí nasekejte na drobné kousky. Do mísy nastrouhejte marcipán, přidejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, mleté mandle, bílek a nakonec i nasekanou směs s lískovými ořechy.
  • Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, ze kterého odebírejte stejně velké kousky a tvarujte z nich malé kuličky. Naskládejte je na plech, který si vyložíte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  • Pečte zhruba 12 až 15 minut. Upečené pusinky nechte chvíli vychladnout, potom je pocákejte čokoládovou polevou a přidejte cukrové zdobení.
  • Vhodné jsou třeba perličky, kytičky, případně čokoládové zdobení atd. Pak už jen stačí počkat, až poleva zatuhne a může se konzumovat.
ozdobené pusinky z marcipánu
Zdroj: prozeny.blesk.cz

Marcipánová srdíčka

Tento recept je zvláštní v tom, že pro tentokrát není marcipán součástí těsta, ale tvoří náplň. Výsledek je naprosto vynikající.

Na srdíčka z marcipánu budete potřebovat:

  • 330 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 javorového sirupu
  • 2 celá vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Na náplň:

  • 250 g marcipánu
  • 50 g cukru mouka

Na ozdobení:

  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení

Postup:

  • Připravte si mísu, dejte do ní změklé máslo, javorový sirup, vanilkový cukr i citronovou kůru a vše společně vyšlehejte do pěny. Potom jedno za druhým zašlehejte vejce.
  • Do jiné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, smíchejte a menší polovinu této směsi vmíchejte do připravené máslové hmoty. Přidejte mleté mandle a důkladně promíchejte.
  • Po menších částech přidávejte zbývající polovinu mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do potravinové fólie a necháte hodinku odpočinout v lednici.
  • Vychlazené a odpočaté těsto dejte na vál a vyválejte z něj tenký plát, ze kterého budete formičkou ve tvaru srdíčka vykrajovat jednotlivé kousky.
  • Přeskládejte je na plech s pečícím papírem a nechte péct v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 10 minut.
  • Po upečení odložte srdíčka na rovnou podložku a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím propracujte marcipán s 25 g cukru moučka, aby vznikla hladká hmota. Zbytek moučkového cukru použijte na poprášení válu, na kterém marcipán rozválíte na plát a budete z něj tvořit stejná srdíčka, jako jste pekli.
  • Dvě pečená srdce vždy slepte jedním marcipánovým, které vložíte mezi ně. Jakmile máte vše hotovo, namočte půlku srdíčka do čokoládové polevy, posypte zdobením a nechte zatuhnout.
slepená srdíčka z marcipánu
Zdroj: dortiky.happz.cz

Jaké je vaše zamilované marcipánové vánoční cukroví? Podělte se s námi v komentářích. 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.