Vyrobte si to nejlepší marcipánové vánoční cukroví

Také milujete veškeré sladkosti, kde je marcipán?

Už jste někdy připravovali marcipánové vánoční cukroví?

Inspirujte se v našem článku a zkuste si nějaké vyrobit!

Zdroj: nepecenecukrovi.cz

Marcipán, to je dokonale sladký orgasmus, bez kterého si řadu pamlsků ani nedokážeme představit. Většina z nás ho má spojený s výzdobou dortů, kdy se používá na jejich potažení, ale ani vánoční cukroví se bez něj neobejde. Má naprosto vynikající chuť a dá se s ním vytvořit prakticky cokoliv, co vás napadne, stačí jen trochu šikovnosti a fantazie.

Základními surovinami pravého marcipánu jsou moučkový cukr a mandle. U nás se však většinou připravuje nepravý marcipán, kterému se běžně říká domácí marcipán. Je to v podstatě slaďoučká modelovací hmota, která se vyrábí ze sušeného mléka a má příchuť marcipánu. Spousta druhů nepečeného vánočního cukroví by bez marcipánů nebyla tím pravým.

Vykrajované marcipánové vánoční cukroví s čokoládou

Zdroj: celestina.blog.cz

Jednoduchý a velmi chutný recept, který je plný marcipánu a vynikající čokolády si určitě zamilujete.

Co budete na marcipánové vánoční cukroví s čokoládou potřebovat?
  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mléčné čokolády
  • 75 g hořké čokolády
  • 1 lžičku kakaa (ideálně holandského typu)
  • 150 g marcipánové hmoty
Do mísy prosejte hladkou mouku s kakaem, přidejte nastrouhanou čokoládu (oba druhy) s marcipánem, změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 až 45 minut odpočinout do chladničky.

Připravte si plech, vyložte ho pečícím papírem a nechte troubu předehřát na 170°C. Těsto dejte na vál, vyválejte zhruba 0,3 cm silný plát a vykrájejte tvary podle libosti (třeba hvězdičky, zvonečky a podobně). Přendejte na plech a pečte 25 až 30 minut. Upečené můžete nechat, tak jak jsou, případně je lehce pocukrovat nebo pocákat bílou čokoládovou polevou. Někdo dokonce stejné tvary slepuje pikantní marmeládou.

Marcipánové pusinky

Zdroj: blesk.cz

Tentokrát jde o kombinaci lískových oříšků s marcipánem a mletými mandlemi, která podráždí váš mlsný jazýček.

Co budete na marcipánové pusinky potřebovat?
  • 250 g marcipánu
  • 60 g cukru moučky
  • 1 bílek
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g lískových oříšků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • čokoládová poleva
  • cukrové zdobení
Připravte si pánev a nasucho na ní opražte nasekané lískové oříšky. Přidejte k nim cukr a nechte zkaramelizovat. Přilijte smetanu, trochu vody (podle potřeby) a vymíchejte hladkou směs. Hned jak se směs vytvoří, přelijte ji na tukem vymazaný plech a rozetřete po celé ploše. Počkejte, až zatuhne a potom jí nasekejte na drobné kousky.

Do mísy nastrouhejte marcipán, přidejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, mleté mandle, bílek a nakonec i nasekanou směs s lískovými ořechy. Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, ze kterého odebírejte stejně velké kousky a tvarujte z nich malé kuličky. Naskládejte je na plech, který si vyložíte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180°C. Pečte zhruba 12 až 15 minut.

Upečené pusinky nechte chvíli vychladnout, potom je pocákejte čokoládovou polevou a přidejte cukrové zdobení. Vhodné jsou třeba perličky, kytičky, případně čokoládové zdobení atd. Pak už jen stačí počkat, až poleva zatuhne a může se konzumovat.

Marcipánová srdíčka

Zdroj: dortiky.happz.cz

Tento recept je zvláštní v tom, že pro tentokrát není marcipán součástí těsta, ale tvoří náplň. Výsledek je naprosto vynikající.

Co budete na marcipánová srdíčka potřebovat?
  • 330 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 javorového sirupu
  • 2 celá vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Na náplň:

  • 250 g marcipánu
  • 50 g cukru mouka

Na ozdobení:

  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení
Připravte si mísu, dejte do ní změklé máslo, javorový sirup, vanilkový cukr i citronovou kůru a vše společně vyšlehejte do pěny. Potom jedno za druhým zašlehejte vejce.

Do jiné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, smíchejte a menší polovinu této směsi vmíchejte do připravené máslové hmoty. Přidejte mleté mandle a důkladně promíchejte. Potom po menších částech přidávejte zbývající polovinu mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do potravinové fólie a necháte hodinku odpočinout v lednici.

Vychlazené a odpočaté těsto dejte na vál a vyválejte z něj tenký plát, ze kterého budete formičkou ve tvaru srdíčka vykrajovat jednotlivé kousky. Přeskládejte je na plech s pečícím papírem a nechte péct v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 10 minut. Po upečení odložte srdíčka na rovnou podložku a nechte zcela vychladnout.

Mezitím propracujte marcipán s 25 g cukru moučka, aby vznikla hladká hmota. Zbytek moučkového cukru použijte na poprášení válu, na kterém marcipán rozválíte na plát a budete z něj tvořit stejná srdíčka, jako jste pekli. Dvě pečená srdce vždy slepte jedním marcipánovým, které vložíte mezi ně. Jakmile máte vše hotovo, namočte půlku srdíčka do čokoládové polevy, posypte zdobením a nechte zatuhnout.

Jaké je vaše zamilované marcipánové vánoční cukroví?

Vyrobte si to nejlepší marcipánové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *