Vynikající recepty na to nejlepší vánoční cukroví z marcipánu. Inspirujte se!

Marcipánové vánoční cukroví je dobré, zajímavé a vypadá skvěle!

Zapojte do jeho výroby své přátele, rodinu a hlavně děti.

Uvidíte, že si užijete spoustu zábavy a navíc si výborně pochutnáte!

Inspirujte se našimi recepty. 🙂

Marcipánové pusinky

Tento recept vám umožní, pochutnat si na úžasné kombinaci lískových oříšků, marcipánu a mletých mandlí.

Ingredience

  • 250 g marcipánu
  • 60 g cukru moučky
  • 1 bílek
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g lískových oříšků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení

Postup

  • Připravte si pánev a nasucho na ní opražte nasekané lískové oříšky. Přidejte k nim cukr a nechte zkaramelizovat.
  • Přilijte smetanu, trochu vody (podle potřeby) a vytvořte hladkou směs. Hned, jak se směs vytvoří, přelijte ji na, tukem vymazaný, plech a rozetřete po celé ploše.
  • Počkejte, až směs zatuhne a potom jí nasekejte na drobné kousky. Do mísy nastrouhejte marcipán, přidejte mouku s moučkovým cukrem, mleté mandle, bílek a nakonec i nasekanou směs s lískovými ořechy.
  • Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, ze kterého budete následně odebírat stejně velké kousky a tvarovat z nich malé kuličky. 
  • Kuličky naskládejte na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 180 °C.
  • Pečte 12–15 minut. Upečené pusinky nechte chvíli vychladnout, potom je polijte čokoládovou polevou a přidejte cukrové zdobení.
  • Vhodné jsou třeba perličky, kytičky, případně čokoládové zdobení atd. Pak už jen stačí počkat, až poleva zatuhne a můžete konzumovat.

Světle hnědé marcipánové kuličky, zvané také marcipánové pusinky.
zdroj: allrecipes.com

Marcipán je možné vyrobit několika způsoby. Inspirujte se dalšími marcipánovými recepty.

Vykrajované marcipánové vánoční cukroví s čokoládou

Tento recept, plný marcipánu a čokolády, prostě nemůže nechutnat!

Postupujte podle jednoduchých kroků a budete mít rychle hotovo!

Ingredience

  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mléčné čokolády
  • 75 g hořké čokolády
  • 1 lžička kakaa (ideálně holandského typu)
  • 150 g marcipánové hmoty

Postup

  • Do mísy prosejte hladkou mouku s kakaem, přidejte nastrouhanou čokoládu (oba druhy), marcipán, změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30–45 minut odpočinout do chladničky.
  • Připravte si plech, vyložte ho pečícím papírem a nechte troubu předehřát na 170 °C.
  • Těsto dejte na vál, vyválejte plát o síle 0,3 cm a následně vykrojte tvary dle libosti (např. hvězdičky, zvonečky apod.).
  • Vykrojené cukroví přendejte na plech a pečte 25–30 minut. Upečené cukroví můžete nechat tak, případně jej lehce pocukrovat, nebo obalit v čokoládové polevě. 
  • Další možností je, slepit k sobě jednotlivé tvary marmeládou. 

Cukroví nemusíte mít pouze na stole. Můžete jej použít také jako originální marcipánové vánoční ozdoby na stromeček.

Vykrajované marcipánové vánoční cukroví, ve tvaru hvězdiček, s barevným sypáním.
zdroj: myrecipemagic.com

Nevíte, jaké tvary vykrajovátek dneska letí? Inspirujte se recenzemi vykrajovátek a vyberte si podle vlastního vkusu!


Marcipánové cukroví s čokoládovou polevou

U tohoto receptu není marcipán součástí těsta, ale slouží pouze jako náplň.

Výsledek je vynikající!

Ingredience

Těsto:

  • 330 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 javorového sirupu
  • 2 celá vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Náplň:

  • 250 g marcipánu
  • 50 g cukru moučka

Zdobení:

  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení

Postup

  • Připravte si mísu, dejte do ní změklé máslo, javorový sirup, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše společně vyšlehejte do pěny. Následně do směsi, postupně, zašlehejte vejce.
  • Do jiné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, promíchejte a menší polovinu této směsi vmíchejte do připravené máslové hmoty. Přidejte mleté mandle a důkladně zamíchejte, aby se vše spojilo.
  • Po menších částech přidávejte zbývající polovinu mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici.
  • Vychlazené a odpočaté těsto dejte na vál a vyválejte z něj tenký plát, ze kterého budete, pomocí formičky, vykrajovat jednotlivé kousky.
  • Cukroví dejte na plech s pečícím papírem a nechte péct v troubě, vyhřáté na 170 °C, po dobu 10 minut.
  • Po upečení odložte cukroví na rovnou podložku a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím propracujte marcipán s 25 g cukru moučka, aby vznikla hladká hmota. Zbytek moučkového cukru použijte na poprášení válu, na kterém marcipán rozválíte. 
  • Z marcipánového plátu vykrojte stejné tvary jako z těsta, které jste dali péct.
  • Dva stejné upečené tvary vždy slepte jedním marcipánovým tvarem, který vložíte mezi ně. 
  • Na závěr namočte půlku cukroví do čokoládové polevy, posypte zdobením a nechte zatuhnout.
  • Vánoční cukroví s marcipánem máte hotovo!

Marcipánové cukroví ve tvaru kapek a kosočtverců, z poloviny zdobené čokoládovou polevou.
zdroj: lifestylefood.com.au

Vyzkoušejte další rozmanité polevy na vánoční cukroví.

Marcipánové mušličky

Chcete mít na stole originální vánoční cukroví? Marcipánové mušličky jsou v tom případě pro vás to pravé! 

Jedná se o cukroví veselých tvarů, které pobaví hlavně děti, ale chutnat bude všem! 

Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, při kterém nemusíte péct!

Ingredience

  • 350 g nesolených kešu ořechů
  • 350 g moučkového cukru
  • 7-10 kapek mandlového extraktu
  • 2 lžičky granulovaného cukru (rozpuštěného v ¼ šálku horké vody)
  • Potravinářské barvivo (dle vlastní volby)

Postup

  • Kešu oříšky rozemelte na jemný prášek. Ten následně ještě prosejte pomocí sítka. Pokud vám zůstanou větší kusy oříšků, posbírejte je a všechny je znovu rozemelte na jemný prášek.
  • V misce smíchejte moučkový cukr s práškem z kešu ořechů a přidejte několik kapek mandlového extraktu. Nepřidávejte ho moc, aby nedošlo k, až příliš výraznému, aroma. 
  • Po malých dávkách do mísy přilijte připravenou horkou vodu s cukrem a vzniklou směs rozdělte podle toho, kolik máte potravinářských barev.
  • Uprostřed každé části směsi udělejte jamku a přidejte asi 4–5 kapek potravinářského barviva. 
  • Začněte hníst těsto. Pokud se při hnětení těsta objeví olejovitá hmota, je to v pořádku. 
  • Jakmile je těsto hotové, rozdělte jej na menší kuličky a tvarujte pomocí forem ve tvaru mušlí, hvězdiček apod.
  • Takto připravené nepečené marcipánové vánoční cukroví nechte schnout na vzduchu asi 6–8 hodin. 
  • Jakmile jsou marcipánové mušličky suché, můžete podávat nebo je uložit je do vzduchotěsné nádoby. Takto uschované mušličky vám vydrží 2–3 týdny v pokojové teplotě a až měsíc, pokud je budete uchovávat v ledničce.

Marcipánové mušličky nejrůznějších tvarů a barev.
zdroj: aromaticessence.co

Z marcipánu lze vytvořit velmi efektní fondánové cukroví. Podívejte se na rozmanité recepty na dobroty, které můžete pokrýt marcipánem.

Linecké cukroví s marcipánem

Tento recept ocení všichni, kteří milují linecké těsto, ale jeho výrobou nechtějí trávit spoustu času.

Recept je jednoduchý a navíc obsahuje výborný marcipán, který dodá lineckému cukroví extra vzhled i chuť!

Ingredience

  • 1–2 balení lineckého těsta (koupíte v potravinách)
  • Marcipán (např. od firmy Dr. Oetker)
  • 1 vejce (žloutek)
  • cukrářské sypání

Postup

  • Z lineckého těsta vykrojte nejrůznější tvary. Záleží čistě na vás, zda to budou hvězdičky, kolečka apod.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C a vykrojené tvary dejte péct na 6–8 minut. Cukroví hlídejte a vyndejte ho, jakmile začne lehce zlátnout.
  • Nechte upečené cukroví vychladnout a připravte si marcipánovou hmotu. 
  • Hmotu vyválejte a vykrojte z ní stejné tvary, jako jsou ty, které jste upekli. 
  • Cukroví pomažte vyšlehaným žloutkem a přilepte na něj marcipán. 
  • Marcipánové cukroví můžete na závěr ozdobit cukrářským sypáním. 
  • Máte hotovo!

Linecké cukroví s marcipánem ve tvaru vánočního stromečku.
zdroj: latimes.com

Marcipán nemusíte použít pouze jako vrchní vrstvu cukroví. V dnešní době lze zakoupit hotové marcipánové ozdoby na cukroví v nejrůznějších tvarech, jako jsou hvězdičky, kytičky, srdíčka apod.

Pokud nechcete používat předpřipravené směsi a chcete si zkusit vyrobit domácí marcipán, postupujte podle návodu ve videu.

Jak udelat marcipan How to make marzipan

Vyzkoušejte také další recepty z lineckého těsta!

Vybrané recepty dokazují, že marcipánové vánoční cukroví není nijak složité vyrobit. 

Vytvořte si pečené nebo nepečené marcipánové dobroty a nechte si chutnat! 

Komentáře
  1. POZOR!!!! hned u prvního receptu je neuvěřitelný čas pečení!!! 25-30 min. na vykrajované cukroví už musí být vážně překlep i když uvážím že každá trouba peče jinak. Já pekla 10 min. a myslím, že stačí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X