4 lahodné recepty na dvoubarevné rohlíčky. Ohromí vás svou chutí i vzhledem!

Vanilka a kakao patří při pečení k nejčastěji používaným ingrediencím.

Použijte je společně a odděleně zároveň.

Výsledkem bude na pohled velmi zajímavě vypadající pečivo.

Inspirujte se našimi recepty na dvoubarevné rohlíčky.

Mohou se stát pochoutkou, kterou nabídnete návštěvě ke kávě, i dalším druhem vánočního cukroví.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Nadýchané dvoubarevné rohlíčky

Tyto lahodné rohlíčky jsou ideální k snídani, svačině i k odpolední kávě. Vanilka a čokoláda spolu vytváří dokonalé souznění barev i chutí.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 160 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g neslazeného kakaového prášku
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkové esence
  • špetka soli

Postup:

  1. V misce s malým množstvím vlažného mléka a lžičkou cukru rozpusťte droždí.
  2. Nechte chvilku odležet.
  3. Poté vložte kvásek společně s vanilkou a zbylým mlékem do kuchyňského robotu.
  4. Hněťte a poté po částech přidejte mouku, vejce a cukr.
  5.  Těsto dobře hněťte nejméně 15 minut, dokud se vše dobře nesmíchá.
  6. Následně po částech přidejte máslo a na závěr sůl.
  7. Nechte těsto alespoň 15 minut kynout.
  8. Poté těsto rozdělte na dvě stejně velké části a do jedné části přidejte kakao.
  9. Těsta vložte do dvou mís, překryjte potravinovou fólií a nechte kynout až do doby, kdy zdvojnásobí svůj objem.
  10. Následně obě těsta vyválejte válečkem na tenký obdélník a poté je položte na sebe.
  11. Nožem vykrajujete tvary trojúhelníků, velikost přizpůsobte tomu, jak velké chcete mít dvoubarevné rohlíčky.
  12. Trojúhelníky srolujte a odkládejte na plech s pečicím papírem.
  13. Nechte 30 minut odpočívat.
  14. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem
  15. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 minut.
Rohlíčky s vanilkou a čokoládou.
zdroj: dolciagogo.it

Dvoubarevné linecké cukroví

Pokud máte rádi linecké cukroví, nemusíte ho vždy vytvářet pouze pomocí vykrajovátek. Tento recept vás přesvědčí, že užitečné může být i klasické zdobítko.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • meruňková marmeláda na slepení

Na polevu

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 čajové lžičky másla

Postup:

  1. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  2. Troubu předehřejte na 170°C.
  3. V míse s pomocí mixéru vyšlehejte máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr do pěny.
  4. Postupně přidávejte žloutky a dobře promíchejte, aby směs byla lehká a nadýchaná.
  5. Přidejte citronovou kůru a vanilkový extrakt a znovu dobře promíchejte.
  6. V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
  7. Přidejte je do máslové směsi a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  8. Vypracujte do podoby jednolitého těsta.
  9. Část těsta přeneste do zdobicích sáčků s hvězdicovou špičkou.
  10. Na plechy vytlačujte asi 3 cm těsta do tvaru půlměsíce.
  11. Snažte se, aby byly co nejrovnoměrnější.
  12. Linecké rohlíčky pečte přibližně 8 minut.
  13. Nechte je vychladnout a poté hladkou stranu jednoho půlměsíčku namažte meruňkovou marmeládou.
  14. Rohlíčky slepte a dejte na 20-30 minut do mrazáku.
  15. V mezidobě rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a když se rozpustí, vmíchejte máslo.
  16. Následně do čokolády zlehka namořte oba konce lineckého cukroví.
  17. Přebytečnou čokoládu nechte okapat a poté dvoubarevné rohlíčky položte zpět na plech s pečicím papírem a opět dejte ztuhnout do mrazáku.
Linecké cukroví ve tvaru rohlíčků namáčené v čokoládě.
zdroj: pineappleandcoconut.com

Vyzkoušejte i další druhy lineckého cukroví. Variant existuje spousta!

Křehké dvoubarevné rohlíčky s vanilkou a čokoládou

Hledáte drobné pečivo ke kávě či nový druh vánočního cukroví? Vyzkoušíte tento recept na rohlíčky dvou barev.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky mletých mandlí
  • 1 šálek másla
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Na ozdobu

  • čokoládová poleva
  • plátky mandlí, kokos, moučkový cukr
  • vánoční posypky

Postup:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny.
  2. Po částech vmíchejte mleté mandle a vanilku.
  3. V jiné míse prosejte a smíchejte mouku, kakaový prášek a špetku soli.
  4. Poté postupně zapracovávejte tuto sypkou směs do máslového krému a vypracujte těsto.
  5. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte na dvě hodiny do ledničky.
  6. Z těsta vytvarujte přibližně 3 cm dlouhé válečky a poté je ohněte do tvaru rohlíčku.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 10-12 minut.
  8. Hotové rohlíčky následně nechte zcela vychladnout.
  9. V mezidobě si připravte čokoládovou polevu a vychladnuté rohlíčky do ní poté z poloviny ponořte.
  10. Na závěr můžete čokoládou posypat mandlemi či posypkami a nechte ztuhnout.
Dvoubarevné vánoční cukroví
zdroj: playingwithflour.com

Recepty na dvoubarevné rohlíčky nejsou jedinými, kde můžete využít čokoládovou polevu. Chcete si ji připravit sami? Inspirujte se našimi recepty na vánoční polevy.

Lahodné croissanty z dvoubarevného těsta

Tyto dvoubarevné croissanty se vyrábějí ze dvou různých těst. Příprava vyžaduje čas, ale výsledek stojí za to. Pokud máte rádi pleněné croissanty, můžete do nich přidat džem, krém či čokoládu.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 1 vanilkový lusk

Světlé těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • 40 g vody
  • 70 g soli
  • 2 g čerstvých pivovarských kvasnic

Tmavé těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g neslazeného kakaového prášku
  • 250 g mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • 40 g vody
  • 10 g čerstvých pivovarských kvasnic
  • 7 g soli

Na potření

  • 100 g vody
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Při přípravě těchto dvoubarevných croissantů si nejprve připravte máslo, které budete později potřebovat na těsto.
  2. Do mísy mixéru vložte 250 g měkkého másla, přidejte semínka z vanilkového lusku a vyšlehejte.
  3. Směs přeneste na list pečicího papíru.  
  4. Přikryjte ho dalším listem, pomocí válečku rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně půl centimetru.
  5. Uložte do ledničky.

Světlé těsto

  1. Nyní připravte také světlé těsto.
  2. Droždí rozpusťte v mléce o pokojové teplotě.
  3. Do mísy mixéru dejte obě mouky, přidejte mléko, ve kterém jste rozpustili droždí a cukr.
  4. Promíchejte a přidejte vodu.
  5. Když je těsto ztuhlé, začněte po troškách přidávat měkké máslo.
  6. Nakonec přidejte sůl  a pokračujte v hnětení asi 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné.
  7. Přeneste těsto na pracovní plochu a lehce prohněťte.
  8. Vytvarujte v kouli, zabalte do potravinové fólie a nechejte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  9. Poté těsto přeneste do lednice a nechte ho 12 hodin odpočívat.

Tmavé těsto

  1.  Po uplynutí 12 hodin si připravte kakaové těsto.
  2. Do mísy mixéru nasypte obě mouky a kakao.
  3. Rozpusťte droždí v mléce o pokojové teplotě.
  4. Mléko nalijte do mixéru a přidejte cukr.
  5. Spusťte mixér a přidejte vodu.
  6. Když je těsto ztuhlé, začněte po troškách přidávat měkké máslo.
  7. Nakonec přidejte sůl a pokračujte v hnětení asi 5 minut.
  8. Poté těsto přeneste na plochu a prohněťte.
  9. Když získáte kulovitý tvar, vložte ho do velké mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě kynout asi 3 hodiny.

Tvorba croissantů

  1. Vyjměte světlé těsto z ledničky a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 25×40 cm.
  2. Do jeho středu položte máslový základ a vyválejte ho na plát. 
  3. Okraje těsta otočte dovnitř a srovnejte je, ale nepřekrývejte.
  4. Otočte těsto o 90° a rozválejte na tloušťku půl centimetru.
  5. Nyní proveďte první přehyb, vrchní části do středu a poté totéž proveďte odspodu.
  6. Těsto přeložte a dejte na 30 minut do chladničky.
  7. Pak těsto rozválejte ve směru záhybů na tloušťku půl centimetru.
  8. Nyní proveďte první trojí přeložení, jeden konec těsta přitáhněte ke středu obdélníku a mírně jej přetáhněte přes, poté přeložte druhý konec přes.
  9. Odložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 30 minut do ledničky.
  10. Pak ho znovu rozválejte, vytvořte druhý trojitý plát a opět ho dejte na 30 minut do lednice.
  11. Poté vezměte těsto a stejným způsobem proveďte třetí a poslední přeložení.
  12. Nakonec dejte těsto ještě na hodinu do chladničky.
  13. Vezměte světlé těsto a rozválejte ho válečkem na obdélník o rozměrech 50×35 cm a tloušťce asi půl centimetru.
  14. Vezměte tmavé těsto a vyválejte ho válečkem, dokud nevznikne obdélník o rozměrech 50×35 cm a tloušťce půl centimetru.
  15. Světlý obdélník potřete vodou a položte na něj tmavý obdélník.
  16. Rukama přiložte okraje k sobě a pak použijte váleček na těsto, aby k sobě obě vrstvy přilnuly.
  17. Obdélník rozdělte na polovinu a nožem nařežte na 18 trojúhelníků se základnou přibližně 10 cm.
  18. Následně trojúhelníky opatrně srolujte od širší části k užší do tvaru rohlíčku.
  19. Odložte na plech s pečicím papírem a nechte hodinu kynout.
  20. Pečte v troubě předehřáté na 175° přibližně 25 minut.
  21. Když jdou dvoubarevné rohlíčky zlatavě hnědé, vyjměte je z trouby.
  22. Mezitím nalijte do hrnce vodu a cukr.
  23. Přiveďte k varu, vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  24. Směs přelijte do malé misky a nechte ho vychladnout, pak jím potřete ještě teplé croissanty.
Croissanty z dvoubarevného těsta.
zdroj: ricette.giallozafferano.it

Ke kávě můžete návštěvě nabídnout nejen tyto lahodné croissanty, ale také další pochoutku. Víte, jak připravit pravé svatomartinské rohlíčky?

Jak upéct ty nejlepší dvoubarevné rohlíčky?

Rohlíčky v rozmanitých podobách jsou jedním z nejoblíbenějších typů sladkého pečiva. Připravovat se dají v mnoha variantách, kynuté, nekynuté, plněné různými náplněmi. Recepty na dvoubarevné rohlíčky představují další, méně obvyklou možnost.

Stačí trocha trpělivosti a fantazie. Klasikou jsou především rohlíčky, které jsou kombinací světlého vanilkového těsta a tmavého kakaového těsta, které vytvářejí zajímavý kontrast.

Pokud jde o postup jejich přípravy, nejčastěji se v receptech na dvoubarevné rohlíčky setkáte se společným srolováním dvou druhů těst nebo s tím, že část rohlíčku po upečení ponoříte do čokoládové polevy.

Odvážnější možnost představuje použití potravinářských barev, v tom případě mohou vznikat rohlíčky opravdu pestrobarevné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X