Jak slaví Vánoce v Indii? Pojďte s námi poznat indické zvyky, dekorace a vánoční kuchyni.

Jak slaví v Indii Vánoce?

Kdo Indům nosí dárky?

Peče se u nich cukroví nebo jiný tradiční pokrm jako u nás?

Indie je úplně jiná země než ta naše. Poznejte s námi jejich zvyklosti, tradice i kuchyni.

Možná tu najdete také zajímavou inspiraci jak ty vaše Vánoce trošku ozvláštnit.

Jdeme se podívat na indické Vánoce!

Kdy se slaví Vánoce v Indii

Vánoce se v Indii slaví 25. prosince.

V Indii jen jen 2.3 % křesťanů z celkového počtu obyvatelstva. Proto jsou pro Indii menším svátkem. Myslíte si, že 2.3 % je málo. Indie má 1 miliardu obyvatel, takže indické Vánoce slaví 25 milionů indů. Což je v našem měřítku vlastně hodně.

Kolébka křesťanské víry je ve městě Mumbai a státě Goa. V malém státě Goa tvoří 26 % obyvatelstva právě křesťané. Mnoho křesťanů z města Mumbai pochází právě z tohoto státu.

Jaké zvyky a tradice mají Indové na Vánoce

Tak jako u nás se v Indii vánoční přípravy řeší měsíc před Štědrým dnem. Uklízí se a zdobí domy.

Nejočekávanější událostí indických Vánoc je Půlnoční mše. Mše se účastní celá rodina. Indové si po mši vyměňují dárky a je tu spousta jejich typických dobrot. Obvykle jídla s kari a také sladkosti. Nejznámější je švestkový dort.

Mangové listy jsou tradiční vánoční dekorace. Listy z manga jsou v Indii považovány za svaté. K dekoraci se tedy používají jen při svátečních událostech.

Půlnoční vánoční mše v Indii.
Zdroj: Indiachronicles.com

Kdo nosí v Indii vánoční dárky

Na Štědrý den nosí vánoční dárky otec Vánoc. V Indii se mu říká různě, například: Christmas Baba, Christmas Thatha nebo Nathal Bua. Jako Santa Claus má povoz, který je tažen koňmi (oproti sobům).

Jaké jsou vánoční dekorace v Indii

Indové si zpravidla nepořizují speciální vánoční strom. Ozdobí si jakýkoliv strom nebo keř, který mají zrovna doma. Nejčastěji to bývá strom banánu nebo manga.

Některé rodiny si koupí umělý jehličnatý strom. Zdobí se různými indickými ornamenty a bílou vlnou, která napodobuje sníh.

K zdobení vnitřních částí a dveří domu Indové na Vánoce používají mangové a banánové listy. Zavěsí je k sobě a vytvoří ozdobný řetěz.

Na dveře také věší dekoraci z mangových listů a z afrikánů. Více listů z manga obvážou afrikánem a pověsí za sebe na provázek. Tato dekorace se jmenuje se Toran.

Jako další dekorace používají v Indii různé olejové a elektrické lampy a papírové lucerny. V kostelech také zdobí stolky a okna lampami, aby navodili vánoční atmosféru.

Podobně jako u nás, je v Indii populární rostlina vánoční hvězda. Tato rostlina zdobí mnoho kostelů právě o půlnoční mši.

Indové mají v oblibě také betlémy. Vytváří si je jak doma, tak venku na zahradě. Používají velké sochy, písek, kameny a různé rostliny k dekoraci. Občas se tam vyhlašují i soutěže, kdo má nejhezčí betlém. Socha malého ježíška se přidá až na Štědrý den.

Jaké vánoční pokrmy se v Indii připravují

V Indii je spousty variací na typická jídla. Každý má nějaký ten svůj rodinný recept.

Ve velké oblibě jsou různá kari, sladké chleby a sladkosti. Některé jsou podobné jako naše cukroví.

V oblibě mají banánové chipsy, Neureos – smažené pečivo plněné sušeným ovocem a kokosem, Dodol – karamelový bonbon s kokosem a kešu a Kidiyo – smažené koblížky obalené v cukru.

V Indii mají také vánoční pudink – Kheer. Většinou se připravuje z rýže, vermicelli nudlí nebo z ovesných vloček. Nejčastěji se vaří právě z rýže.

Pojďte se s námi podívat na indický recept na sladkost – Dodol. Můžete tím ozvláštnit vaše tradiční vánoční cukroví!

Dodol

Suroviny

na 9-10 ks budete potřebovat:

  • 1.5 hrnku kokosového mléka
  • 1.5 hrnku rýžové mouky
  • 1 hrnek palmového cukru
  • půl hrnku cukru
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce rýže

Postup

  • V hlubší pánvi opražte rýží lehce dohněda. Dejte stranou a nechte vychladnout. Potom rýži rozmixujte na prášek.
  • do pánve dejte oba cukry, vodu, kokosové mléko a rýžovou mouku. Směs pozvolna vařte a míchejte dokud nezhoustne
  • Do směsi přidejte rozemletou rýži a směs takto vařte cca 1 hodinu na mírném plameni.
  • Jakmile je konzistence směsi hustá asi jako karamel, nalijte ji do pečícím papírem vystlaného plechu. Nechte vychladnout
  • Před servírováním rozkrájejte Dodol na menší kostičky. Cukroví je hodně sladké, proto se doporučuje připravit si k tomu šálek černého čaje.
Indické vánoční cukroví Dodol.
Zdroj: Asianinspiration.com.au

Ve všech zemích světa se slaví Vánoce různě. Občas je zajímavé poznat, jak je prožívají jinde. Můžeme se něco dozvědět, ale taky se nechat inspirovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X