Jak slaví Italové Vánoce? Poznejte jejich tradice a naučte se upéct panettone!

Jak se slaví Vánoce v zemi, kde se ke křesťanství hlásí téměř 80% obyvatelstva?

Proč zdobí stromeček už 8. prosince?

Kdo je Babbo Natale a kdo Befana?

Kolik chodů má tradiční oběd a co je obdobou naší vánočky?

Pojďte společně objevit kouzlo Vánoc v Itálii.

Kdy se slaví Vánoce v Itálii?

Vánoce jsou v Itálii bezesporu nejoblíbenějším a nejdůležitějším křesťanským svátkem. Italové je tradičně tráví doma v kruhu širší rodiny. Nejdůležitějším dnem je 25. prosinec neboli il giorno di Natale.

Nicméně sváteční vánoční období začíná v Itálii již 8. prosince, tedy v den, kdy podle Bible Maria přijala zvěstování od archanděla Gabriela, a končí až 6. ledna Třemi králi.

Jaké jsou symboly a dekorace italských Vánoc?

Nejdůležitějším náboženským symbolem Vánoc v Itálii je betlém neboli presepio. Jde o hluboce zakořeněnou tradici, jesličky najdete téměř v každé rodině, ale vypadají trochu jinak než ty, na které jsme zvyklí my. Betlém se, stejně jako ozdobený vánoční stromeček, v italských rodinách objevuje právě již 8. prosince.

Vlastnoručně vyrobený nebo zakoupený betlém vypadá ale trochu jinak, než jsme zvyklí. Je vlastně rekonstrukcí celého města Betlém a okolní krajiny. Hlavními postavami je Svatá rodina, tedy Ježíš, Maria a Josef. Figurka Ježíška se do jesliček pokládá o půlnoci 25. ledna a Tři králové se podle tradice do betléma přidávají v noci na Tři krále, tedy 6. ledna neboli il giorno dell’Epifania.

V Římě je na každoroční výstavě k vidění sto různých betlémů z celého světa, včetně miniaturních verzí vyřezaných do ořechů, nebo dokonce i těstovin. Skutečným domovem betlémů je ale Neapol, konkrétně via San Gregorio Armeno, které se někdy říká Vánoční ulička, protože všechny její obchody prodávají figurky do betlémů, od tradičních až po bláznivé. Koupit tak můžete třeba i figurky fotbalistů či politiků

Kdo nosí dětem dárky?

Stejně jako ve většině západních zemí je i v Itálii jednou z hlavních postav vánočních svátků a zároveň dětských snů a dárků Otec Vánoc neboli Babbo Natale. Dárky přináší v závislosti na regionu buď v noci 24. prosince, nebo 25. prosince ráno. Děti mu jako odměnu nechávají mléko a sušenky a sobům mrkev.

Nicméně Babbo Natale není jediný, kdo nosí dětem dárky. Vánoce v Itálii mají ve skutečnosti mnoho dalších protagonistů. V severní Itálii je podobně jako u nás důležitý též svatý Mikuláš neboli San Nicola, který v noci z 5. na 6. prosince nosí dětem malé dárky a sladkosti.

Ještě důležitější je ale čarodějnice Befana, zobrazovaná jako stará žena v hadrech s pytlem sladkostí a dárků, které dětem nechává v noci mezi 5. a 6. lednem v punčochách, které si před spaním připravily.

V některých italských regionech se 13. prosince slaví též svátek svaté Lucie neboli Santa Lucia, která podobně jako Befana vstupuje v noci do domů a nechává dětem sladkosti.

Klasická silueta čarodějnice Befany.
zdroj: vanityfair.it

Co se jí v Itálii o Vánocích?

Ačkoli každý region má svá typická jídla, Pro Vánoce v Itálii platí z hlediska stolování jedno stejné „heslo“: hojnost. Vše vrcholí večeří 24. prosince a obědem 25. prosince. Večer 24. prosince (la Vigilia di Natale) se rodiny scházejí doma u večeře, jejíž hlavní součástí jsou ryby, mořské plody a korýši.

Po večeři se obvykle rodina společně vydává do místního kostela na půlnoční mši. Oblíbenou vánoční tradicí pro ty, kteří žijí nebo pobývají v Římě, je návštěva Vatikánu na půlnoční mši s papežem. Ve skutečnosti se koná v půl desáté, nikoli o půlnoci. Pro ty, kterým se nepodaří dostat se do baziliky, je mše na Svatopetrském náměstí přenášena televizí.

Na druhou stranu mnohochodový, většinou pěti či šesti, vánoční oběd 25. prosince je obvykle založen na masitých pokrmech a těstovinách. U tohoto oběda se často sejde celá široká rodina. Oběd končí typickým vánočním pečivem pandoro nebo panettone, doplněné tureckým medem torrone.

V každé domácnosti se každý rok opakuje stejný příběh, hádky o to, který z nich je nejlepší. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že klasické panettone obsahuje kandované ovoce, zatímco pandoro nikoli, ale je posypané moučkovým cukrem.

Znáte italské vánoční tradice? Tombola, dudáci i půlnoční lyžování

Zatímco někteří Italové se na Štědrý den účastní půlnoční mše, jiní na Štědrý den sviští po sjezdovkách. V severní Itálii v Dolomitech sjíždějí o půlnoci na lyžích s pochodněmi sjezdovky, aby přivítali Vánoce.

Kromě jídla jsou pro Vánoce v Itálii typické i různé hry. Typickou vánoční hrou je zejména tombola, která se podobá bingu. Zvláštní přitažlivost této hry pramení nejen z možné výhry, ale také z toho, že každému číslu je přiřazen symbol. Místo toho, aby hráči četli čísla nahlas, mohou je označit symbolem, kterým jsou tradičně reprezentována, například číslo 90 je „strach“, číslo 47 je „mrtvý“.

Tradiční vánoční hra tombola.
zdroj: blogmamma.it

V různých italských městech, zejména v Římě, potkáte na náměstích muže hrající na dudy. Říká se jim zampognari a jsou oblečeni jako pastýři. To proto, že to byli tradičně právě pastýři, kteří se vydávali ze svých horských domovů na náměstí, aby si o Vánocích přivydělali hrou na dudy. Inspirace vychází z bible z příběhu pastýřů, kteří navštívili Ježíše v noci jeho narození a hráli mu na dudy.

Jak si upéct vlastní panettone?

Vánoce v Itálii se bez panettone neobejdou. Touto pochoutkou si ale můžete letos ozvláštnit i vaše svátky. Jeho příprava je sice malou výzvou, ale výsledek stojí za to. Hlavní je být trpěliví a nespěchat, protože panettone vyžaduje poměrně dlouhou dobu kynutí. Uvedený recept je tradiční verzí, ale můžete si ho samozřejmě upravit dle vašich preferencí či možností.

Ingredience:

Pro první těsto

  • 250 g italské mouky Manitoba nebo hladké mouky
  • 65 g čerstvého droždí
  • 150 g vody
  • 70 g měkkého másla
  • 65 g cukru
  • 50 g vaječných žloutků
  • 2 g sladu

Pro druhé těsto

  • 62 g italské mouky Manitoba nebo hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 40 g měkkého másla
  • 50 g vaječných žloutků
  • 150 g rozinek
  • 2 g soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 16 g akátového medu
  • 30 g kandovaného citronu
  • 30 g kandovaného pomeranče
  • 75 g pasty z pomerančové kůry
  • 30 g pasty z mandarinkové kůry
  • 20 g pasty z citronové kůry   
  • 20 g másla na potření

Postup:

První těsto

  1. Přípravu panettone začněte přípravou prvního těsta.
  2. V míse smíchejte slad, cukr a vodu.
  3. Míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí, a poté nalijte směs do kuchyňského robotu, přidejte mouku a začněte hníst.
  4. Hněťte asi 5 minut, jakmile je těsto pevné, přidejte droždí, pokračujte v hnětení mírnou rychlostí.
  5. Mezitím si pomocí ručního šlehače připravte krém z másla a žloutků.
  6. Následně krém po částech přidávejte ke směsi do kuchyňského robota.
  7. Když je těsto hladké a homogenní, přeneste ho na pracovní plochu.
  8. Těsto vytvarujte do kulovitého tvaru, zabalte do potravinové fólie a nechejte kynout asi 12 hodin při pokojové teplotě, dokud těsto neztrojnásobí svůj objem.

Druhé těsto

  1. Pro druhé těsto na panettone vyjměte první vykynuté těsto z fólie a přeneste ho do mixéru s pádlovým nástavcem.
  2. Přidejte mouku a nechte stroj pracovat při mírných otáčkách, dokud se zcela nevstřebá.
  3. Pak přidejte pomerančovou, mandarinkovou a citronovou pastu, med a semínka z vanilkového lusku.
  4. Znovu spusťte mixér, dokud se aromata zcela nevstřebají.
  5. Mezitím si opět připravte krém z másla a žloutků.
  6. Jakmile je těsto pružné, vypněte stroj a přidejte cukr.
  7. Znovu na několik minut spusťte mixér a přidejte špetku soli.
  8. Máslový krém přidejte ve dvou fázích, pokračujte v hnětení, dokud se těsto dobře nezpracuje.
  9. Následně do těsta přidejte předem namočené rozinky a kandované ovoce a znovu promíchejte.
  10. Když je směs kandovaného ovoce a sultánek dobře zapracovaná, vypněte stroj a nechte těsto asi 20 minut odpočívat v míse.
  11. Poté ho přeneste na pracovní plochu, několikrát ho přeložte a nechte ho ještě 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Pečení

  1. Po uplynutí 30 minut těsto vytvarujte, aby mělo kulovitý tvar, a přeneste do papírové formy podobné té na muffiny (přesné rozměry jsou 22 cm v průměru a 8 cm na výšku).
  2. Troubu předehřejte na 35 °C, poté ji vypněte, panettone přikryjte skleněnou pokličkou a dejte na 6-8 hodin kynout do trouby.
  3. Po vykynutí ho nechte asi 30 minut odkryté při pokojové teplotě.
  4. Pomocí nože udělejte křížový řez a do středu kříže vložte malou kostku másla.
  5. Pečte 50 minut ve statické troubě při 175 °C.
  6. Poté vyjměte panetonne z trouby a na vnějších okrajích propíchněte dvěma ocelovými jehlami.
  7. Nechte panettone přes noc vychladnout dnem vzhůru zavěšené pomocí ocelových jehel.
  8. Druhý den ráno ho otočte, odstraňte jehly a panettone je připraveno k ochutnání.

Panettone skladujte pevně uzavřené v plastovém sáčku.

Rozkrojené italské panettone.
zdroj: saporideisassi.it

Nemůžete sehnat pastu z citrusů? Vyrobte si ji sami. Na 25 g citrusů budete potřebovat 125 g cukru. Mandarinky, pomeranče či citrony omyjte, odstraňte konce a poté je bez loupání rozkrojte na polovinu a následně na plátky, které opět rozkrojte na poloviny.

Vložte do pánve, přidejte cukr, promíchejte a nechte asi 15-20 minut, dokud se cukr nerozpustí. Následně vařte na mírném ohni 35-40 minut. Po uvaření nechejte vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem, dokud nezískáte pastu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X