Jak vypadají maďarské Vánoce? Najdete zde Ježíška i plněné zelí

Proč většinou nezdobí vánoční stromeček děti?

Co dobrého najdete na štědrovečerní tabuli?

A co je den Luca?

Podívejme se, jak vypadají tradiční Vánoce v Maďarsku.

Štědrý den v Maďarsku

V Maďarsku je Štědrý večer velmi důležitý a nazývá se Szent-este, což znamená Svatý večer.

Maďaři tráví celý den s rodinou a zdobí vánoční stromeček. Někdy strom zdobí pouze dospělí, takže když děti přijdou a strom uvidí, je to velké překvapení a myslí si, že strom pro ně přinesli andělé!

Na vánočních stromcích jsou jedinečné a krásné ozdobami. Od 19. století je maďarským zvykem zdobit sváteční strom szaloncukorem, sladkým fondánem často obaleným čokoládou a zabaleným do lesklé barevné fólie. Mezi další dekorace patří lesklé skleněné ozdoby a ručně vyráběné dekorace vyšívané tradičními maďarskými vzory.

Po setmění se tradičně servíruje štědrovečerní večeře.

V Maďarsku nosí dárky, stejně jako v Česku, Ježíšek.

Po večeři, až se setmí, čekají děti před dveřmi obýváku a až uslyší zazvonit zvoneček, můžou otevřít dveře. Poté je čeká rozbalování dárků pod stromečkem.

Po štědrovečerní večeři jdou některé rodiny do kostela na půlnoční mši.

Jaké je tradiční maďarské vánoční jídlo?

Přemýšlíte, co jí v Maďarsku na Vánoce?

Vánoční polévka je připravovaná z kapra nebo jiné sladkovodní ryby a jmenuje se Halászlé.

Hlavním vánočním jídlem, které se jí i na Štědrý večer, je ryba a plněné zelí (listy jsou plněné rýží, mletým vepřovým masem, cibulí, česnekem a dalšími bylinkami).

Některé rodiny si ale stejně jako u nás připraví smaženého kapra a bramborový salát.

V Maďarsku se věří, že mák (mákos) přináší štěstí a štěstí v novém roce. Proto jsou makové moučníky běžnou součástí svátečního období. Jedním z nejznámějších makových moučníků je mákos retes, bohatý makový závin.

Tyto makové rohlíčky mají dvě tradiční druhy náplně: mák, symbolizující bohatství a dobré zdraví, a vlašské ořechy, o kterých se věřilo, že chrání před smůlou.

V Maďarsku se na Vánoce také tradičně jí perník. Perník se často zdobí do velmi pestrých barev a je ozdobený vánočními figurkami.

Vánoční trhy v Maďarsku

Pro mnoho Maďarů jsou adventní trhy neodmyslitelnou součástí předvánočního času a nejslavnější vánoční trh je na náměstí Vörösmarty.

Tento světově proslulý sváteční trh, který Conde Nast Traveler jmenoval jeden z nejlepších vánočních trhů v Evropě, nabízí více než 100 dřevěných stánků prodávajících tradiční maďarské řemeslné výrobky.

Lidová hudba a vůně svařeného vína naplní vzduch, zatímco otevřené kuchyně servírují sváteční pohodové jídla, jako jsou nokedli knedlíky, lángos a kominické koláče.

Není žádným překvapením, že vánoční veletrh na náměstí Vörösmarty přitahuje tisíce návštěvníků každé prázdninové období.

Vánoční trhy v Budapešti
Zdroj: mcdaniel.hu

Tradiční vánoční zvyky

V předvečer svátku svatého Mikuláše, který se slaví 6. prosince, navštíví děti Mikuláš. Tu noc si děti dávají na parapety vyčištěné boty, aby je Mikuláš a jeho pomocníci naplnili drobnými dárky.

Pokud jste byli hodní, probudíte se a najdete botu plnou pomerančů a mandarinek. Pokud jste byli zlobiví, Mikulásův parťák Krampusz vám místo toho nechal svazek březových klacíků.

Den Luca, který se slaví 13. prosince, připomíná každoroční zimní slunovrat v Maďarsku. Jako nejkratší den a nejdelší noc v roce byla také nejtemnější a tradičně je spojována s čarodějnicemi a duchy.

Lucův kalendář označuje dvanáct dní mezi zimním slunovratem a Vánocemi, během kterých jsou praktikovány různé lidové tradice, aby se zabránilo zlu.

Lucův kalendář byl také časem milostných kouzel. Aby svobodná žena předpověděla jméno svého budoucího manžela, napsala dvanáct jmen na malé útržky papíru a až do Vánoc jedno denně spálila. Jméno na posledním kousku papíru bylo považováno za jméno jejího budoucího manžela.

Recept na mákos retes neboli makový závin

Zaujalo vás tradiční maďarský vánoční dezert mákos retes? Můžete si ho upéct i doma!

Ingredience

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 4 listy listového těsta
  • 100 gramů nesoleného rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku višňového džemu
  • 1/2 hrnku prosátého moučkového cukru

Postup:

  • Ve středně velké míse smíchejte mletý mák, cukr a citronovou kůru.
  • Směs nechte alespoň hodinu odležet.
  • Troubu nechte zahřát na 180 stupňů.
  • Na navlhčenou kuchyňskou utěrku položte plát listového těsta a potřete jej rozpuštěným máslem.
  • Přikryjeme druhým plátem listového těsta a potřeme dalším máslem.
  • Pokračujte stejným postupem pro další dva pláty a další máslo, abyste vytvořili čtyři vrstvy.
  • Makovou směs rozprostřete do pruhu po délce těsta, přičemž na obou stranách těsta ponechejte dvoupalcový okraj.
  • Makovou směs potřeme višňovým džemem.
  • Štrůdl srolujte a okraje opatrně zastrčte dovnitř.
  • Štrůdl přendejte na máslem vymazaný plech a potřete jej máslem.
  • Vložte plech do trouby a pečte při 180 stupních 25 – 30 minut.
Tradiční maďarský vánoční makový závin
Zdroj: cookpad.com

Určitě se nebojte napéct těchto makových závinů více a obdarovat blízké, zaručeně jim uděláte radost. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X