Tradiční recepty na roládu na vánočním stole, které udělají obrovskou parádu! Připravte si je s námi

Doplňte klasické cukroví na vašem slavnostním stole i našimi recepty na vánoční rolády.

Tyto recepty vás naprosto odzbrojí a vy se budete ptát, proč jste si je nepřipravili dříve.

Ale máme pro vás i slanou verzi. Jakou? To se dozvíte na konci článku!

Vánoční piškotová roláda s jahodami

Ať už jako speciální dezert, narozeninový dort nebo jako součást pohoštění na Štědrý den, tato krásná sladká čokoládová roláda z piškotu na vaše hosty určitě udělá dojem. Nebudete věřit, jak snadné je ji upéct.

Co budeme potřebovat

  • 5 bílků
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 600 ml husté smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 250 g jahod

Postup

  • Troubu předehřejte na 150 °C.
  • Do velkého plechu na pečení položte list pečicího papíru.
  • Ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  • Postupně přisypávejte moučkový cukr.
  • Kukuřičnou mouku a kakao prosejte a opatrně vmíchejte do bílků.
  • Směs vyklopte na připravený pekáč a pomocí stěrky ji rovnoměrně rozprostřete.
  • Pečte 1 hodinu.
  • Vyndejte a nechte vychladnout.
  • Smetanu ušlehejte s vanilkou a moučkovým cukrem.
  • Trochu šlehačky si dejte stranou na pozdější zdobení.
  • Jahody nakrájejte je na čtvrtiny, hrst dejte stranou.
  • Promíchejte se šlehačkou.
  • Upečené těsto na roládu otočte tak, aby strana, která byla v troubě nahoře byla vespod.
  • Opatrně sloupněte z papíru.
  • Na těsto rozetřete smetanovou náplň s jahodami.
  • Roládu opatrně srolujte.
  • Potřete zbylou šlehačkou, ozdobte jahodami a posypte moučkovým cukrem.

A jak si můžete krásně ozdobit vánoční stůl? Například pomocí těchto světýlek s vánočním motivem na baterky. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si ty nejhezčí!

Sladká roláda z kakaa šlehačkové náplně a jahod.
Zdroj: issuu.com

Kokosová sváteční roláda s čokoládou

Tato kombinace chutí dělá recept na tradiční vánoční roládu něčím úžasným a udělá z ní středobod vašeho štědrovečerního stolu. Pro další cukroví s kokosem, se inspirujte u nás.

Co budeme potřebovat

  • máslo
  • 150 g hořké čokolády (nasekané na malé kousky)
  • 6 velkých vajec
  • 170 g moučkového cukru
  • 25 g kakaa
  • 25 g mletých mandlí
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml tučné smetany
  • 50 ml Malibu (volitelné)
  • 85 g moučkového cukru
  • 125 g tvarohu
  • lžička vanilkového extraktu
  • 3 kusy fíků
  • 75 g kokosu (opražený)

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  • Plech vyložte pečícím papírem a pomažte ho máslem.
  • Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a nechte lehce vychladnout.
  • Do velké čisté mísy dejte bílky a do druhé žloutky a cukr.
  • Nejdříve vyšlehejte bílky poté žloutky s cukrem.
  • Ke žloutkům přidejte velkou lžíci bílků a promíchejte. Přidejte zbývající bílky a opatrně vmíchejte do žloutků.
  • Když je téměř vše zapracováno, prosejte ke směsi kakao, přidejte mandle a zalijte rozpuštěnou čokoládou a míchejte.
  • Směs rozprostřete na plech.
  • Pečte 15–18 minut na střední příčce trouby.
  • Ještě teplou roládu vyklopte na velký pečicí papír a odstraňte papír, na kterém jste roládu upekli.
  • Začněte rolovat co nejpevněji. Nechte ztuhnout a vychladnout.
  • Mascarpone, smetanu, Malibu a moučkový cukr šlehejte.
  • Roládu opatrně rozbalte.
  • Třetinu krému rozetřete po celém povrchu.
  • Tvaroh smíchejte s vanilkou a rozetřete ho na krém.
  • Na tvaroh přidejte nakrájené fíky.
  • Roládu znovu srolujte co nejpevněji.
  • Roládu položte švem dolů a potřete zbylým krémem.
  • Roládu posypte opraženým kokosem.
  • Chlaďte několika hodin před podáváním.
nadýchaná roláda s čokoládou a náplní z kokosu.
Zdroj: waffleandwhisk.com

Nepečená vánoční čokoládovo-kokosová roláda

Blíží se svátky a mezi oblíbenější suroviny pro vánoční cukroví je bezpochyby kokos. Pokud se u vás na Vánoce střídají návštěvy, jako na běžícím pásu, můžete na ně zapůsobit roládou z kokosu a čokolády bez pečení, kterou si nebudou moct vynachválit. A rovnou je můžete pohostit lahodným domácím vaječným likérem, recept najdete u nás na webu.

Co budeme potřebovat

Na roládu

  • 120 g cukru
  • pár lžic vody
  • 600 g čokolády na vaření
  • 200 ml mléka
  • 250 g mletých čokoládových sušenek

Na náplň

  • 100 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g kokosové mouky
  • šťáva z jednoho citronu
  • nastrouhaná citronová kůra

Postup

  • Nejprve si připravte náplň. Máslo důkladně promíchejte s cukrem a přidejte zbytek surovin na náplň.
  • Rozmixujte na hladkou směs.
  • V misce smíchejte vodu s cukrem a vařte, dokud nevznikne hustý sirup.
  • Přidejte čokoládu a mléko.
  • Když je čokoláda úplně rozpuštěná, misku odstavte a přidejte namleté sušenky.
  • Vznikne vám hustá směs, kterou důkladně prohnětete.
  • Poté ho na povrchu předem posypaném kokosovou moukou vyválejte do obdélníku o tloušťce několika milimetrů.
  • Rovnoměrně těsto potřete náplní, srolujte a dejte na pár hodin nebo ještě lépe přes noc do lednice.
  • Vánoční roládu ozdobte moučkovým cukrem.
Nepečená čokoládová roláda z nadýchanou náplní.
Zdroj: sweetandsavorymeals.com

Vánoční francouzské poleno Bûche de Noël

Toto je čokoládová vánoční roláda původem z Francie. Je plná čokolády a sladké šlehačky! Jendou kousnete a neodoláte.

Co budeme potřebovat

  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 35 g kakaa
  • 2/3 lžičky prášku na pečení
  • špetka soli
  • 280 ml šlehačky
  • 120 g hořké čokolády
  • 2/3 lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g másla
  • 80 g moučkového cukru

Postup

  • Vyšlehejte bílky.
  • Vedle vyšlehejte žloutky a moučkový cukr.
  • Ke žloutkům přidejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
  • Do žloutkové směsi přidejte 1 velkou kopeček ušlehaných bílků a míchejte.
  • Vmíchejte zbytek bílků.
  • Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
  • Čistou suchou utěrku vydatně posypte moučkovým cukrem.
  • Upečené těsto přendejte na utěrku a sejměte papír.
  • Srolujte a nechte úplně vychladnout.
  • Zahřejte 200 ml smetany.
  • V samostatné misce smíchejte čokoládu, vanilkový extrakt a máslo.
  • Zalijeme teplou smetanou. Míchejte, dokud se všechny ingredience neroztaví a nespojí.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Zbývající smetanu ušlehejte moučkovým cukrem.
  • Těsto rozviňte a potřete šlehačkou a poté znovu srolujte.
  • Vánoční roládu potřete čokoládovou polevou.
Vánoční roláda, která vypadá jako skutečné poleno.
Zdroj: nirvanacakery.com

Krůtí roláda k vánoční hostině

Sváteční roláda z krůty je to překvapivě snadná a super chutná a šťavnatá. Perfektní k podávání s bramborovým salátem!

Co budeme potřebovat

  • 2 krůtí prsa bez kostí a kůže
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 60 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 5 g lístků tymiánu
  • 45 g šalvěje
  • 20 g petržele
  • 6 stroužků česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 60 ml rostlinného oleje

Postup

  • Rozřízněte každé prso na půl, ale neprořízněte.
  • Prso a rozklepejte na tenčí plátek.
  • Ochuťte solí a pepřem.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a opečte do zlatova.
  • Přendejte do kuchyňského robotu, poté přidejte tymián, šalvěj, petržel a česnek a zpracujte.
  • Dochuťte chilli, solí a pepřem.
  • Krůtí prsa osušte, rovnoměrně je posypte polovinou česnekovo-bylinkové směsi a začněte pevně rolovat.
  • Zajistěte kuchyňským provázkem. Opakujte s druhým prsem.
  • Rolády celé potřete rostlinným olejem a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 190°C, asi 1 hodinu.
  • Před krájením nechte 20 minut vychladnout.
Šťavnatá roláda z masa a bylinkovou náplní.
Zdroj: delish.com

Jak na zdobení vánoční rolády?

Použijte polevu, zkuste například polevu z bílé čokolády nebo krémovou polevu ve vánočních barvách, jako je zelená nebo červená. Polevu můžete nanést rovnoměrně na povrch rolády nebo vytvořit vzory, například pruhy nebo spirály.

Použijte cukrářské ozdoby nebo jedlý papír ve tvaru vánočních motivů, jako jsou hvězdy, sněhové vločky, stromečky nebo zvířátka.

Ozdobte vánoční roládu čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo kiwi.

Posypte vrchní část rolády mletou skořicí nebo kakaem. Také můžete přidat čerstvé lístky máty nebo rozmarýnu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X