Recepty na sladké košíčky plněné krémem by neměly chybět na žádné vánoční tabuli! Ochutnejte

Hledáte recept na křehké košíčky plněné krémem? Už nehledejte dále!

Vychutnejte si tyto dokonalé vánoční cukrovinky, které se vám rozplynou na jazyku.

A jaké jsou ty nejlepší krémy? To se dočtete na konci článku.

Plněné košíčky pistáciovým krémem a polevou

Tyto sváteční mini vánoční košíčky jsou ideální k vánoční večeři a zapůsobí na každého! Domácí cukroví naplněné křupavými pistáciemi a krémovou pistáciovou náplní, která je přelitá jemnou čokoládovou polevou.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 90 g moučkový cukr
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 30 g kakaového prášku
  • Špetka soli
  • 110 g másla (velmi studené)
  • 1 vejce

Na polevu

  • 150 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 150 g tučné smetany ke šlehání

Na krém

  • 60 g pistácií
  • pistáciová pasta

Na ozdobu

  • malé množství rozpuštěné čokolády
  • 100 g pistácií (jemně nasekané)

Posptup

  • Prosejte dohromady suché přísady: mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, mandle, sůl
  • Přidejte velmi studené kostky másla a hněťte směs mezi prsty, dokud nezíská drobivou konzistenci.
  • Do směsi přidejte vejce a rukama míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Hněťte dlaní minutu nebo dvě (nepřehněťte a nepoužívejte mixér), dokud těsto nebude hladké.
  • Těsto zakryjte plastovým obalem. Nechejte v lednici odpočinout min. 2 hodiny.
  • Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku 2 mm.
  • Rozválené těsto dejte na 15 minut do mrazáku.
  • Těsto vyndejte z mrazáku a pomocí kruhového vykrajovátka vykrájejte 6 koleček a jeden po druhém je vložte do formiček na tartaletky*.
  • Formičky s těstem vložte na 2 hodiny do mrazáku.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Košíčky pečte 18 minut.
  • Na čokoládovou polevu si nasekejte čokoládu na malé kousky a dejte je do misky.
  • Smetanu zahřejte v hrnci na střední teplotu, dokud nezhoustne
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte.
  • Jakmile košíčky vychladnou na pokojovou teplotu, potřete jejich stranu (vnější) rozpuštěnou čokoládou a obalte je v najemno nasekaných pistáciích.
  • Do každého košíčku vložte několik kousků (10) pistácií a navrch naneste malé množství pistáciové pasty.
  • Nalijte čokoládovou polevu přes pistácie a pistáciovou pastu a naplňte košíčky až po okraj.
  • Vložte do lednice, aby poleva ztuhla, může to trvat min. hodinu.
  • Plněné košíčky krémem uchovávejte v chladu.

Pokud se těsto někdy příliš zahřeje, aby se s ním dalo pracovat, vložte jej zpět na 5 minut do mrazáku. Možná budete muset 10-15krát vyndat a vyndat těsto z mrazničky. Je nesmírně důležité pracovat s těstem, které je dostatečně studené, aby se s ním dalo manipulovat (tedy nelepivé), ale ne příliš studené, což by vedlo k jeho lámání.

Košíček s pistáciemi a čokoládovou polevou.
Zdroj: spatuladesserts.com

Krémové košíčky plněné pudinkem

Tento recept na vánoční cukroví s ochuceným krémem je dokonalou kombinací chutí. Čokoládové košíčky jsou dokonalým základem pro lahodnou náplň. A co jiného k vánočnímu cukroví pít, než domácí vaječný likér. Inspirujte se u nás.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 120 g změklého másla
  • 120 g cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • ¼ lžičky soli
  • 225 g hladké mouky

Na pudink

  • 480 ml plnotučného mléka
  • 120 g cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 velké žloutky
  • 1 lžička brandy
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • Šlehačka, ovoce a lístky máty (na ozdobu)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte formičky na muffiny máslem.
  • Na košíčky smíchejte smetanu máslo a cukr, dokud směs nebude mít světlou barvu.
  • Vmíchejte vejce a poté kakao a sůl. Postupně vmíchejte mouku. Po posledním přidání zapněte mixér na středně vysokou rychlost a mixujte.
  • Těsto položte na pomoučený povrch a vyválejte.
  • Pomocí vykrajovátka s kulatým nebo vroubkovaným okrajem vyřízněte kruhy.
  • Vložte kruhy těsta do otvorů ve formě na muffiny a jemně zatlačte, aby zapadly na dno otvoru.
  • Pečte 18 minut. Nechte zcela vychladnout a poté opatrně vyndejte.
  • Umístěte skořápky koláče na plech.
  • Zatímco košíčky chladnou, začněte s pudinkem. Ve velkém hrnci prošlehejte mléko, cukr a kukuřičný škrob. Všlehejte vejce a poté brandy.
  • Zapněte plotnu na střední teplotu.
  • Pudink zahřívejte a za častého šlehání, nechte pudink vařit a houstnout. Nenechte vařit, ale pokračujte ve šlehání.
  • Sundejte hrnec z plotny a zašlehejte skořici, zázvor a muškátový oříšek.
  • Nechte pudink odpočinout asi 3 minuty, poté pudink nalijte do košíčků, aby byly co nejvíce plné.
  • Po naplnění dejte do lednice alespoň na 30 minut, nejlépe na 1 hodinu.
  • Před podáváním přidejte do každého krémového košíčku s pudinkem kopeček šlehačky, ovoce a lístek máty.
Křehké košíčky s pudinkovou náplní a ovocem.
Zdroj: spatuladesserts.com

Košíčky plněné bílou čokoládou a brusinkami

Tento sváteční brusinkový košíček z bílé čokolády je tak neuvěřitelně jemný a krémový, že budete v sedmém nebi. Jeho náplň je tak lahodná, a to i bez pečení. A víte, jak si připravit sladké kuličky Rafaelo i u vás doma? Inspirujte se našimi recepty!

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 180 g bezlepkových vloček
  • 60 g syrových mandlí
  • 5 lžic kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 2 lžíce javorového sirupu

Na brusinky

  • 300 g brusinek (čerstvé nebo mražené)
  • 250 ml vody
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžička agaru (nahraďte želatinou v poměru 1:1)

Na čokoládu

  • 150 ml kokosového mléka
  • 150 g syrových kešu ořechů (namočených)
  • 170 g kakaového másla
  • 75 ml javorového sirupu
  • Špetka soli
  • 4 lžíce bílé čokolády (rozpuštěné a vychladlé)

Postup

  • Pro košíčky dejte oves a mandle do kuchyňského robotu. Pulsujte, dokud se nespojí, a přidejte javorový sirup a kokosový olej.
  • Těsto pevně vtlačte do formiček na košíčky.
  • Pečte při 160 stupních po dobu asi 10-15 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé.
  • Nechte asi 5-10 minut odležet.
  • Do malého hrnce přidejte brusinky, vodu a javorový sirup.
  • Vařte asi 10–15 minut na mírnou a střední teplotu, dokud se brusinky nerozpadnou.
  • Ručním mixérem rozmixujte brusinky a přidejte trochu vody, pokud je omáčka příliš hustá.
  • Přidejte 1 lžičku agarového prášku (nebo želatinového prášku) a vařte dalších 5 minut na mírnou teplotu.
  • Nechte pár minut vychladnout, poté do ½ košíčků rozetřete brusinkovou omáčku a dejte na 15 minut ztuhnout do lednice.
  • Mezitím si připravte vrstvu bílé čokolády. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte bílou čokoládu a kakaové máslo.
  • V kuchyňském robotu dohladka umixujte kešu oříšky, javorový sirup a kokosové mléko.
  • Přidejte rozpuštěnou čokoládu/kakaové máslo a zpracujte, dokud se nespojí.
  • Na krémové košíčky nalijte směs bílé čokolády a nechte asi 2-3 hodiny ztuhnout v lednici.
  • Ozdobte brusinkami obalenými v cukru a kousky bílé čokolády a ihned podávejte.

Takto krásné plněné košíčky musí být naservírovány i na krásném vánočním ubruse. Podívejte se na naší recenzi, těch nejkrásnějších a vyberte si ten, který se vám bude hodit.

Sladké košíčky s růžovou náplní z brusinek krásně ozdobené.
Zdroj: boredpanda.com

Košíčky se zázvorovým krémem

Tento recept na plněné košíčky je nejlepším cukrovím na váš vánoční stůl, který nejenže okouzlí vaše hosty, ale navíc se snadno připravuje. Kořeněná čokoládová náplň dokonale hraje s křupavým pečivem na perníčky, šlehačkou a slavnostním posypem.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 120 g hnědého cukru
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička směsi koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Na náplň

  • 150 g hořké čokolády
  • 200 g mléčné čokolády
  • 300 ml husté smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 150 ml Baileys Irish Cream
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky směs koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Na ozdobu

  • 100 ml husté smetany
  • Vánoční posypka

Postup

  • V malém hrnci rozehřejte máslo, cukr a med, dokud se nerozpustí.
  • Ve velké míse prosejte mouku, mletý zázvor, mletou skořici, koření a mletý hřebíček.
  • Přidejte směs rozpuštěného másla a míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto.
  • Přidejte do těsta 1-2 lžíce studené vody, aby se spojilo.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie. Nechte vychladit v lednici alespoň 30 minut nebo přes noc.
  • Před vyválením nechte těsto ohřát na pokojovou teplotu
  • Těsto rozválejte, dokud nebude silné asi 3-4 mm.
  • Z těsta vykrájejte kolečka pomocí vykrajovátka na cukroví.
  • Vložte je do formiček na košíčky.
  • Před pečením ještě 15–30 minut ochlaďte v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Položte list pečícího papíru na neupečené těsto a naplňte formu fazolemi.
  • Pečte 10 minut, poté vše odstraňte a vraťte do trouby na dalších 5–7 minut.
  • Před přidáním náplně nechte košíčky zcela vychladnout ve formě.
  • Hořkou a mléčnou čokoládu nalámejte na kousky a přidejte do žáruvzdorné mísy s máslem, mletým zázvorem, mletou skořicí, směsí koření a mletým hřebíčkem.
  • V malém rendlíku na mírnou teplotu zahřejte smetanu a likér.
  • Když krém začne jemně bublat, přelijte s ním čokoládu a máslo nechte 1 minutu rozpouštět.
  • Ingredience spolu jemně promíchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Před nalitím na košíčky nechte náplň vychladnout alespoň 30 minut.
  • Plněné košíčky chlaďte v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc, dokud náplň neztuhne.
  • Na ozdobení dortu si do velké mísy přidejte smetanu a šlehejte , dokud se nevytvoří hladké, husté vrcholy.
  • Košíčky ozdobte šlehačkou a barevnou vánoční posypkou.

Pečení vánočního cukroví se nemůže obejít bez vykrajování! A to nejde bez krásných vánočních vykrajovátek, podívejte se na naší recenzi!

Sladké košíčky s náplní ze zázvoru a čokolády s ozdobou.
Zdroj: crumbscorkscrews.com

Nejlepší krémy do plněného cukroví

Chantilly krém

Krém Chantilly se používá navrch zmrzlin, dortů, pudinků, ovoce a mnoho dalšího. Je často ochucený vanilkou, hodí se k jahodám a je alternativou k tradičnímu fondánu.

Crème fraîche

Je podobný zakysané smetaně a je vhodný k dezertům a čerstvému ovoci.

Šlehačka

Šlehačka je nejběžnější typ krému a je také nejuniverzálnější. Má tekutou, ale hustou texturu a může být použita nalitý k ovoci a pudinkům, nebo našlehaný do krémů, nebo rozpuštěná s čokoládou na výrobu ganache.

Ochucené krémy

Jedná se o varianty krémů, do kterých byly přidány příchutě, jako je koření, sladidla a alkohol. Jsou vhodné pro různé sváteční příležitosti, jako je krém s Brandy nebo skořicový krém, který se pak přidává do vánočního cukroví. Zatímco vanilka je standardní variantou, můžete si vyrobit i variace, jako je kávová, s javorovým sirupem nebo čokoládová.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X