Víte, jak se slaví Vánoce v Belgii? Poznejte belgické vánoční tradice v našem článku

Jak se slaví Vánoce v zemi, která je od nepaměti známá spory mezi Vlámy a Valony?

Co vše můžete ochutnat na tradičních vánočních trzích?

Proč mají belgické děti raději Mikuláše než Ježíška?

Jak chutná vánoční poleno?

Pojďte se společně podívat, jak se slaví Vánoce v Belgii.

Kdy se slaví Vánoce v Belgii?

Belgie je historicky a kulturně tvořena dvěma odlišnými společenstvími, nizozemsky mluvícími Vlámy na severu země a frankofonními Valony na jihu. Kromě nich žije v zemi i menšina německy mluvících obyvatel. To má vliv nejen na jazykovou a národnostní rozmanitost země, ale rovněž na vánoční zvyky a tradice.

Vánoce v Belgii se slaví 24. prosince večer a 25. prosince ráno. V závislosti na tom, ve které části Belgie lidé žijí, slaví Vánoce různými způsoby. Oslavy mohou být podobné tradicím nizozemské, francouzské nebo německé kultury.

V belgické holandštině/vlámštině se veselé Vánoce řeknou Vrolijk Kerstfeest, ve valonštině Djoyeus Noyé, ve francouzštině Joyeux Noël a v němčině Frohe Weihnachten.

Znáte belgické vánoční tradice?

Velkou tradici mají v období před belgickými Vánocemi trhy s dřevěnými stánky a typickou atmosférou. Tyto vánoční trhy jsou spojeny i s řadou tradičních pochoutek, jako jsou vafle, palačinky a smoutebollen neboli smažené sladké knedlíky. Z nápojů nechybí svařené víno, jenever neboli vlámský gin a horká čokoláda. K zábavě slouží obvykle též bruslení na kluzištích.

Mnoho dětí si poslední den před vánočními prázdninami dává ve škole dárky. Při rozdávání dárků obvykle hraje hudba a všichni sedí v kruhu a vzájemně si posílají dárky. Když hudba přestane hrát, ten, kdo v tom okamžiku drží balíček, si dárek nechá. Proto by měl být dárek něčím, co by se líbilo každému.


Kdo nosí dětem dárky?

Stejně jako u nás i v Belgii nosí dětem malé dárky v noci mezi 5. a 6. prosincem sv. Mikuláš neboli Sinterklaas/St. Niklaas (vlámsky) nebo Saint Nicholas (valonsky). Tradičně děti dávají před krb boty a společně s nimi též něco pro Sinterklaase, například kresbu nebo sušenky, mrkev pro Sinterklasova koně a něco pro Zwarte Pieta/Sooty Pieta/Roetpieta neboli Černého Petra, Sinterklasova pomocníka.

Sinterklaas údajně přijíždí na svém koni s Pietem na střechu, Piet vleze do domu komínem a nechá dětem dárky v botách a kolem nich. Sinterklaas má knihu, ve které má zapsaná jména všech dětí i s tím, jestli zlobily, nebo byly hodné. Pokud zlobily, může si je Piet strčit do pytle a odvézt pryč.

Žádný Ježíšek nebo obdoba Santa Clause dětem v Belgii dárky nenosí, přesto si ale v rodinách na Štědrý den večer nebo na Boží hod vánoční ráno rozbalují pod stromečkem menší dárky. Ty, které si vzájemně koupili.

Mikuláš a Černý Petr, hlavní protagonisté belgických Vánoc.
zdroj: mikestravelguide.com

Co se jí v Belgii o Vánocích?

Štědrý den (Kerstavond ve vlámštině a Le réveillion de Noël ve valonštině) Belgičané obvykle slaví se svou blízkou rodinou, hlavním jídlem je štědrovečerní večeře. Začíná se aperitivem a pochutinami, následuje předkrm, zejména mořské plody, a pak nadívaný krocan či krůta. Nikdy nechybí bramborové krokety.

Tradičním vánočním dezertem je Kerststronk (vlámsky) nebo La bûche de Noël (valonsky), čokoládové vánoční poleno neboli piškotová roláda s čokoládovým krémem.

Druhý den na Boží hod vánoční se v mnoha rodinách podává speciální vánoční snídaně. Jedná se o čerstvě upečené křupavé rohlíky s máslem a uzeninou a/nebo marmeládou, po kterých následuje pečivo zvané koffiekoek neboli kávové koláče.

Ve valonských oblastech na jihu Belgie se k vánoční snídani jí speciální sladké pečivo podobné naší vánočce zvané cougnou nebo cougnolle. Jeho zvláštností ale je, že má tvar Ježíška a často je do něj zapíchnuta ještě malá růžová cukrová figurka Jezulátka.

Belgický vánoční dezert ve tvaru jezulátka.
zdroj: londoneats.wordpress.com

Jak si upéct vlastní vánoční poleno?

Vánoční poleno (La bûche de Noël) je tradiční vánoční dezert ve tvaru dřevěného polena, oblíbený je nejen v Belgii, ale i ve Francii. Forma dřevěného špalku souvisí s tím, že poleno je v těchto zemích považováno za příznivý symbol. Jde o vlastně o piškotovou roládu s čokoládovým krémem.

Ingredience:

Těsto

  • 80 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 4 žloutky
  • 2 PL horké vody
  • 4 bílky vyšlehané do tuhého sněhu
  • kůra z jednoho pomeranče
  • špetka soli

Krém

  • 200 g změklého másla
  • 200 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 žloutků

Postup:

  1. Žloutky, cukr, sůl a vodu vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do pěny.
  2. Přidejte pomerančovou kůru, opatrně po částech vmíchejte tuhý sníh z bílků a mouku.
  3. Vypracujte v těsto.
  4. Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně 1 cm.
  5. Pečte  v troubě předehřáté na 200 °C  asi 8 minut.
  6. Po vyjmutí z trouby piškot ihned vyklopte, aniž byste odstranili pečicí papír.
  7. Přikryjte utěrkou  a nechte vychladnout.
  8. V mezidobě si připravte máslový krém.
  9. Žloutky a moučkový cukr vyšlehejte do krémové podoby.
  10. Po částech vmíchejte máslo a poté rozpuštěnou čokoládu.
  11. Následně polovinu máslového krému rozetřete na piškot, na každé straně nechte přibližně 2 cm okraj.
  12. Namazané piškotové těsto pevně podélně srolujte.
  13. Zbytek máslového krému rozetřete po vnějším okraji a vidličkou udělejte vzor tak, aby dezert vypadal jako větev stromu.
  14. Dejte ztuhnout do ledničky.
Vánoční poleno, typická belgická pochoutka.
zdroj: swissmilk.ch

Na ozdobu můžete použít též hoblinky z hořké čokolády a další dekorace.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X