Švýcarské Vánoce vás v mnohém překvapí. Na štědrovečerním stole cukroví i fondue

Švýcaři mají mnoho vánočních zvyků společných s Německem a Rakouskem.

Mají ale i několik svých vlastních tradic.

Kdo je Samichlaus a kdo Christkind?

A proč Švýcaři obcházejí vesnici s kravským zvoncem?

To a ještě mnohem více o tom, jak se slaví Vánoce ve Švýcarsku, se dozvíte na následujících řádcích.

Kdy se slaví Vánoce ve Švýcarsku?

Vánoce ve Švýcarsku se slaví 24. prosince neboli na Heiliger Abend, a to podle tradic jednotlivých oblastí. Většina z nich je úzce spojena s náboženským vyznáním. V 16. století se v rámci reformace mnoho vesnic rozhodlo přiklonit buď ke katolické, nebo k reformní víře, což ovlivňuje vánoční tradice, které se dodržují dodnes.

Ve Švýcarsku jsou čtyři úřední jazyky. Veselé Vánoce ve švýcarské němčině jsou Schöni Wiehnachte, ve francouzštině Joyeux Noël, v italštině Buon Natale a v rétorománštině Bellas festas da Nadal.

Znáte švýcarské vánoční tradice?

Začátek vánočních příprav je spojený s adventem. Oblíbené jsou adventní kalendáře, v mnoha městech najdete vánoční trhy, kde si můžete vychutnat horký glühwein neboli svařené víno.

Ve Švýcarsku existuje mnoho místních tradic v podobě průvodů a zpívání koled. V regionu Bernese Oberland se konají průvody, které začínají na Štědrý den a končí na Silvestra. Říká se jim „Trychler“, protože muži chodí v průvodu s velkým trychlerem (kravským zvoncem) nebo nesou bubny a mohou na sobě mít masky. Procházejí ulicemi, dělají hluk a mají za úkol odhánět zlé duchy. Kde se tradice těchto průvodů vzala?

Vánoční stromky se tradičně zdobí na Štědrý den. Někteří lidé na stromeček rádi používají skutečné svíčky, které se tradičně zapalují při rozbalování dárků.

V některých oblastech Švýcarska je rozšířená víra, že na Boží hod vánoční dostala zvířata moc mluvit. Vznikla pak tradice, že hospodářská zvířata dostávají o Heiliger Abend navíc porci sena nebo obilí.

Vánoční tradice obcházení se zvonci.
zdroj: badenertagblatt.ch

Kdo nosí dětem dárky?

Na švýcarské děti čeká od začátku prosince do začátku ledna mnoho dárků. První dárky přináší Mikuláš známý jako Samichlaus, který se svým pomocníkem jménem Schmutzli a oslíkem.

Když se švýcarské děti ráno 6. prosince probudí, přivítá je Samichlaussack, sáček, který obsahuje oříšky, mandarinky, čokoládu a často také lebkuchen neboli perník a gritibänz, panáčka z vánočkového těsta.

Počet obdržených dobrot se někdy může zvýšit, když dítě zarecituje Mikulášovi básničku. Schmutzli má na starosti „trestání“ neposlušných dětí tím, že je šlehá koštětem z větviček.

Na Štědrý den se pod stromečkem pozdě odpoledne „zázračně“ objeví dárky od Christkind (Ježíška). Kolem 18. hodiny se podává štědrovečerní jídlo a poté se rodina shromáždí kolem vánočního stromku v obývacím pokoji, rozsvítí svíčky, poslouchá vánoční koledy a rozbaluje dárky.

6. ledna dětem poslední dárky přinášejí Tři králové nebo v jižním Švýcarsku čarodějnice Befana.

Jak Befana vypadá a co dětem obvykle přináší? Objevte, jak se slaví Vánoce v Itálii.


Co se jí ve Švýcarsku o Vánocích?

Zatímco štědrovečerní večeři jí většina Švýcarů pouze s nejbližší rodinou, oběd na Boží hod vánoční se většinou koná v širším rodinném prostředí.

Nejoblíbenější volbou štědrovečerní večeře je filet im Teig (vepřová panenka v těstíčku) nebo schinkli im Teig (teplá šunka v těstíčku). Přílohou je bramborová kaše a fazolkami nebo bramborový salát. Dezertem bývá ořechový koláč a vánoční cukroví, například zimtsterne, chräbbeli, mailänderli a brunsli.

Další klasikou jsou sýry, které se konzumují i jako fondue, v některých oblastech Švýcarska se o Vánoce podává i masové fondue chinoise. V tomto případě se v hrnci namáčejí tenké plátky a konzumují se zeleninou a omáčkami.

Švýcarské vánoční fondue.
zdroj: newlyswissed.com

Jak si upéct vlastní filet im Teig?

Tato klasická pochoutka švýcarských Vánoc se může stát i součástí vašeho slavnostního stolu. Příprava není nikterak složitá a výsledek stojí za to. K výrobě filet in Teig můžete použít i listové těsto.

Ingredience:

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 čajová lžička soli

Nádivka              

  • 100 g mazacího smetanového sýra
  • 70 g sušených rajčat nakrájených nadrobno
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • pepř

Náplň

  • 500 g vepřové panenky
  • 12 plátků slaniny
  • 1 vejce
  • 1 PL mléka
  • máslo
  • sůl         
  • pepř

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto.
  2. Smíchejte mouku a sůl.
  3. Přidejte máslo a vytvořte drobenku.
  4. Vytvořte důlek a přidejte tvaroh.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.
  7. V mezidobě si připravte nádivku, všechny ingredience smíchejte, dobře okořeňte.
  8. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost 40×20 cm.
  9. Úzké strany přeložte přes střed, abyste vytvořili tři vrstvy těsta.
  10. Zabalte do pečicího papíru nebo fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
  11. Poté těsto opět zpracujte podle výše uvedeného postupu. Zabalte je do pečicího papíru a nechte 30 minut chladnout.
  12.  Předehřejte troubu na 200 °C.
  13. Panenku krátce osmahněte ze všech stran na rozpáleném másle a okořeňte.
  14. Nechte vychladnout.
  15.  Těsto rozválejte na obdélník.
  16.  Proužky slaniny položte vedle sebe na těsto.
  17. Nádivku rovnoměrně rozetřete na povrch.
  18. Panenku položte doprostřed.
  19. Rozšlehejte vejce s mlékem a potřete okraje.
  20. Vše opatrně srolujte a položte je na připravený plech „švem“ dolů.
  21. Těsto potřete vejcem a několikrát propíchněte vidličkou.
  22. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut.
Vepřová panenka v těstíčku jako typické švýcarské štědrovečení jídlo.
zdroj: bettybossi.ch

Jaká místa ve Švýcarsku o Vánocích navštívit?

Pokud si ideální svátky spojujete se spoustou sněhu, budou pro vás Vánoce ve Švýcarsku to pravé. Vyrazit můžete do mnoha slavných alpských středisek, jako je Svatý Mořic, Zermatt či Davos. Pokud vás hory nelákají, můžete vánoční svátky strávit v některém z velkých švýcarských měst.

  • Basilej – basilejské vánoční trhy patří k nejkrásnějším v Evropě. V historickém centru každý rok najdete téměř dvě stě dřevěných chýší, náměstí Münsterplatz zdobí vánoční strom s ozdobami od známého designéra Johanna Wannera.
Vánoční trhy v prostorech nádraží v Curychu.
zdroj: myswitzerland.com
  • Curych – v Curychu se konají čtyři hlavní vánoční trhy, včetně jednoho z největších evropských vánočních trhů na hlavním nádraží a nejstaršího trhu ve Starém městě. Za pozornost stojí také vánoční strom na curyšském hlavním nádraží, který je ozdoben tisíci třpytivými krystaly Swarovski.

  • Lucern – chcete-li zažít tradiční Vánoce ve Švýcarsku se vším všudy, pak je Lucern tím pravým místem. Krásná vánoční výzdoba, trhy i ledové kluziště na jezeře. Do vánoční atmosféry se samozřejmě zahalí i slavný Kapličkový most.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X