To nejlepší cukroví se zeleným čajem matcha 6x jinak. Inspirujte se!

Chcete letos něčím ozvlášnit své cukroví?

Pak vyzkoušejte naše skvělé recepty na matcha cukroví!

Matcha totiž cukroví dodává nejen zajímavou čajovou chuť, ale také nádhernou barvu, díky které vše vypadá mnohem zajímavěji.

Najdete u nás třeba netradiční linecké cukroví, krásné vánoční stromečky nebo také nepečené kuličky.

Tak pojďme na to!

Křehké vánoční matcha sušenky

Nádherně zelené vánoční sušenky krásně voní a mají příjemně hořký nádech díky použitému matcha prášku. Pokud chcete, můžete je namočit do čokoládové polevy viz foto níže pro ještě lepší chuť a krásnější vzhled.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1–2 lžíce matcha prášku
  • 1⁄2 lžičky soli 
  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1⁄2 šálku moučkového cukru 

Postup

  • Do mísy prosejte mouku, matcha prášek a sůl.
  • V míse mixéru ušlehejte máslo a moučkový cukr do nadýchané hmoty.
  • Přidejte moučnou směs do mixéru a pomalu míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto vyndejte z mísy a vytvarujte ho do špalku o průměru cca 5 cm.
  • Špalek těsta zabalte a vložte ho do mrazáku na 30 minut nebo dokud neztuhne na dotek.
  • Těsto nakrájejte na kolečka o průměru 0,5 cm a kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, cca 2,5 cm od sebe.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia po dobu 16 až 18 minut (nebo dokud cukroví nezačne zlátnout kolem okrajů), v polovině doby pečení otočte plech.
  • Cukroví Ihned vyjměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
  • Pokud chcete, můžete jednu polovinu každé sušenky namočit do čokoládové polevy a nechat ztuhnout.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo dobře zabalte a zmrazte.
  • Dobře vychlazené těsto lze před pečením také vyválet a nakrájet na požadované tvary.
Zelené vánoční sušenky namočené v čokoládě.
www.food.com

Inspirujte se také našimi recepty na vánoční cukroví ze sádla. Cukroví má díky sádlu vláčnou konzistenci, výraznou chuť a není suché. A to stojí za vyzkoušení!

Nepečené matcha kuličky

Užijte si tyto vynikající vánoční kuličky, které jsou navíc veganské a bez lepku! Jejich příprava je neuvěřitelně snadná a rychlá a výsledek přitom tak luxusní. Připravte si je letos i vy.

Co budete potřebovat

  • 1/4 šálku jemného kešu másla
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 3/4 šálku ovesné mouky
  • 4 lžíce kokosové mouky
  • 1/2 lžičky matcha prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku strouhaného kokosu nebo více podle potřeby (volitelně)

Postup

  • Do mísy přidejte kešu máslo, javorový sirup a vanilkový extrakt. 
  • Promíchejte do hladka.
  • Přidejte mandlovou mouku, ovesnou mouku, kokosovou mouku, matchu a sůl. 
  • Míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Z těsta vytvarujte 12 kuliček. 
  • Každou kuličku obalte ve strouhaném kokosu. 
  • Užijte si to!
Vánoční zelené kuličky obalené v kokosu na talířku.
www.nourishedbycaroline.ca

Linecké matcha cukroví plněné brusinkovým džemem

Vyzkoušejte zajímavou alternativu tradičního lineckého cukroví. Přidejte do těsta trochu matcha prášku a získáte nádherný zelený odstín. Když cukroví naplníte lahodným brusinkovým džemem, bude hvězdou každé vánoční tabule.

Co budete potřebovat

  • 240 g másla, pokojové teploty
  • ¾ šálku moučkového cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 2 a ¼ šálku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce matcha prášku
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • 1 a ½ šálku brusinkového džemu

Postup

  • V míse elektrického mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo a moučkový cukr do světlé a nadýchané hmoty, asi 4 minuty.
  • Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt a míchejte, dokud se vše nespojí, asi 1 minutu.
  • Přidejte mouku, matcha prášek a sůl a míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Dobře oškrábejte boky mísy a ujistěte se, že je těsto rovnoměrně promíchané.
  • Těsto rozdělte na polovinu. 
  • Každou polovinu zabalte do plastové fólie a dejte na 20 minut do lednice.
  • Rozbalte jeden kus těsta a vyválejte ho na lehce pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 cm.
  • Vykrajujte těsto pomocí 4 cm kulatého vykrajovátka. 
  • Kolečka těsta přeneste na plech vyložený pečícím papírem a rozmístěte je asi 1 cm od sebe. 
  • Dejte odpočinout do lednice.
  • Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte druhé těsto opět na tloušťku 0,5 cm.
  • Vykrájejte těsto pomocí stejného vykrajovátka a kolečka přendejte na jiný plech vyložený pečícím papírem. 
  • Pomocí malého vykrajovátka (použijte kulaté nebo jakýkoli jiný tvar – třeba hvězdičku) vyřízněte střed každého kolečka.
  • Dejte plech s vykrojenými kolečky na 10 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160°C. 
  • Pečte (v případě potřeby pracujte po dávkách), dokud nejsou kolečka na okrajích lehce zlatá, 15 až 17 minut. 
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Kolečka (která nejsou ve středu vykrojená) otočte a doprostřed každého naneste 1 polévkovou lžíci džemu. 
  • Kolečka s vykrojením lehce poprašte moučkovým cukrem a položte na kolečka s džemem. 
  • Cukroví vydrží až týden ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Zelené slepované cukroví plněné džemem.
www.purewow.com

Možná se vám bude hodit i naše recenze vánočních světelných dekorací! Kdo vyhrál v našem srovnání?


Vánoční matcha větrníčky

Nádherná sváteční verze tradičních větrníků, kterou prostě musíte vyzkoušet! Sice vám nevydrží tak dlouho jako ostatní cukroví a je nutné ji do několika dní zkonzumovat, ale s tím určitě nebudete mít problém 🙂 

Co budete potřebovat

Na náplň:

  • 1 lžíce matcha prášku
  • 80 ml horké vody
  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na krustu:

  • 65 g másla, pokojové teploty
  • 80 g třtinového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce matcha prášku
  • špetka soli

Na těsto:

  • 60 g másla
  • 120 ml vody
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetka soli
  • 80 g hladké mouky
  • 2 vejce (ne větší než středně velká)

Volitelně na ozdobu:

  • čokoládové hvězdičky nastříkané jedlou zlatou barvou ve spreji

Postup

Krém:

  • Vyšlehejte matchu společně s vodou do hladka.
  • Ve velké míse prošlehejte vejce, cukr, kukuřičnou mouku, matchu vyšlehanou s vodou a vanilku a dejte stranou. 
  • Do malého hrnce dejte mléko a máslo a na středním plameni v něm rozpusťte máslo. 
  • Přiveďte k varu a poté za stálého míchání horkou směsí přelijte směs vajec, kukuřičné mouky a matchy.
  • Nalijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do husté konzistence (jako pudink). 
  • Seškrábněte do samostatné misky a zakryjte potravinářskou fólií.
  • Ujistěte se, že se fólie dotýká povrchu směsi, aby se nevytvořil škraloup. 
  • Nechte úplně vychladnout a poté dejte alespoň na čtyři hodiny do lednice.

Krusta:

  • V míse vařečkou promíchejte máslo spolu s cukrem a vmíchejte mouku, matchu a sůl (klidně míchejte rukama, pokud vám to s vařečkou nepůjde). 
  • Jakmile vytvoříte hladké, měkké těsto, rozválejte ho mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku cca 3 mm.
  • Těsto přendejte na velký plech a dejte ho do lednice alespoň na čtyři hodiny (nebo na hodinu do mrazáku).
  • Jakmile je krusta důkladně vychladlá, vykrajujte z ní cca 5 cm kolečka.
  • Měli byste jich mít 20.
  • Kolečka dejte zpět do lednice nebo mrazáku, dokud je nebudete potřebovat.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečícím papírem.

Těsto:

  • Máslo, vodu, cukr a sůl dejte do malého hrnce a zahřívejte na středním ohni, aby se máslo rozpustilo a tekutina se začala vařit. 
  • Jakmile se vaří, vypněte sporák a vmíchejte mouku.
  • Důkladně promíchejte, abyste ve směsi neměli žádné hrudky. 
  • Znovu zapněte sporák a pokračujte v míchání a vaření, dokud se vše krásně nespojí a nevznikne vám těsto.
  • Zcela stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout.
  • Jakmile je těsto ještě trochu teplé, ale ne horké, zašlehejte do něj jedno po druhém vejce, dokud nevznikne hladká pasta.
  • Lžící naneste směs do cukrářského sáčku a na připravené plechy nanášejte 20 rovnoměrných kopečků těsta dostatečně daleko od sebe, aby měla prostor.

Sestavení cukroví:

  • Vyjměte z lednice kolečka a pokládejte je na kopečky těsta (udělejte to zatím pouze s prvním plechem). 
  • Vložte do trouby první plech a pečte 10 minut.
  • Snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 15 minut. 
  • Nakonec snižte teplotu na 130 °C a pečte ještě 15 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  • Opakujte s druhým plechem.
  • Předehřejte troubu zpět na 180 °C a těsně před vložením do trouby nandejte zbytek koleček na zbylé kopečky těsta.
  • Nyní dokončete krémovou náplň.
  • Krém vyndejte z lednice a promíchejte.
  • Smetanu šlehejte v samostatné misce, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy.
  • Krém opatrně promíchejte s vyšlehanou smetanou.
  • V horní části každého upečeného cukroví udělejte dírku.
  • Nalijte náplň do zdobícího sáčku a každý kousek cukroví naplňte tak, aby se trochu vyboulilo.
  • Před podáváním volitelně ozdobte čokoládovou hvězdičkou, které postříkejte zlatou barvou.
  • Užijte si to!
Cukroví s příchutí zeleného čaje plněné krémem a ozdobené pozlacenou hvězdičkou.
www.tashcakes.com

Matcha makronky plněné krémem z bílé čokolády

Dokonalé makronky jsou stále oblíbenější a není se čemu divit! Sice jejich příprava není nejjednodušší, ale s naším návodem to zvládne i začátečník. Vychutnejte si luxusní kombinaci hořko-sladké chuti. 

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 45 g mletých mandlí
  • 3 g matcha prášku
  • 45 g moučkového cukru
  • 40 g vaječných bílků
  • 40 g krystalového cukru

Na náplň:

  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 125 g bílé čokolády
  • 30 g másla
  • 5 g matcha prášku

Postup

  • Nejprve si připravte skořápky.
  • Do mísy prosejte mleté mandle, matcha prášek a moučkový cukr.
  • Pokud v sítu zůstanou velké kusy mletých mandlí, zlikvidujte je.
  • Do velké čisté mísy přidejte bílky a pomocí elektrického mixéru je vyšlehejte do pěny.
  • Pomalu přidávejte krystalový cukr a šlehejte do tuhých vrcholů.
  • Volitelně přidejte potravinářské barvivo dle vlastního výběru a prošlehejte.
  • Do bílků vmíchejte ve 2 – 3 přídavcích prosáté mleté mandle s matcha práškem a moučkovým cukrem.
  • Začněte směs jemně skládat a pomocí špachtle v ní vytvořte písmeno J.
  • Jakmile se suché ingredience spojí s pusinkami, můžete z těsta začít vytlačovat vzduch tak, že ho při překládání přitlačíte ke stranám mísy.
  • Skládejte, dokud není těsto lesklé a nemá hustou konzistenci.
  • Přeneste těsto do cukrářského sáčku s kulatým hrotem a na plech vyložený pečícím papírem nanášejte cca 4 cm kolečka.
  • Nechte 1-2 hodiny zaschnout.
  • Pečte v předehřáté troubě na 140°C po dobu 10-15 minut.
  • Skořápky jsou hotové, když s nimi zatřesete a nebudou se hýbat.
  • Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Nyní si připravte náplň.
  • Bílou čokoládu nahrubo nasekejte a dejte do velké mísy spolu s matcha práškem.
  • Smetanu zahřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
  • Bílou čokoládu zalijte horkou smetanou a mísu přikryjte talířem – neche 5 minut odležet.
  • Sundejte talíř a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Přidejte máslo a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Dejte na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
  • Vyndejte náplň z lednice a dejte ji do cukrářského sáčku.
  • Do středu makronkové skořápky naneste kopeček náplně a přiklopte další skořápkou odpovídající velikosti.
  • Užijte si to!
Makronky s chutí zeleného čaje plněné krémem z bílé čokolády.
www.zhangcatherine.com

Máme pro vás také ta nejkrásnější přání k Vánocům s obrázky a to online a úplně zdarma. Vyberte si svého favorita!

Vánoční stromečky s matchou

Toto cukroví vypadá tak úžasně, že se stane hitem vaší vánoční tabule! S jeho přípravou, která je navíc překvapivě jednoduchá, vám mohou pomoci děti. Tvoření lahodných stromečků si určitě užijí.

Co budete potřebovat

  • 240 g másla, změkčeného
  • 2 lžíce matchy na pečení a vaření
  • 1 a ½ šálku krystalového cukru
  • 1 velké vejce plus 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a ½ šálků hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • moučkový cukr, na posypání
  • ¼ šálku peciček bílé čokolády, rozpuštěných
  • 10 celých mandlí 

Postup

  • Ve velké míse ušlehejte máslo spolu s matchou a krystalovým cukrem do nadýchané směsi.
  • Přidejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • V samostatné misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. 
  • Suché ingredience přidejte k mokrým a míchejte, dokud ve směsi nebudou žádné hrudky.
  • Těsto zakryjte a dejte na 30 minut do chladu. 
  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia. 
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Těsto nakrájejte na polovinu nebo čtvrtiny a vyválejte na tloušťku necelých půl centimetru. 
  • Pomocí vykrajovátka ve tvaru hvězdy nebo sněhové vločky vykrajujte požadované tvary.
  • Je důležité mít vykrajovátka jednoho tvaru v několika různých velikostech,a by se vám povedlo sestavit stromeček.
  • Na jeden stromeček budete potřebovat 2 velké hvězdy nebo sněhové vločky, dvě střední, 3 malé a 2 nejmenší.
  • Každou dávku pečte 7 minut.
  • Upečené tvary nechte na plechu úplně vychladnout, asi 10 minut. 
  • Pokračujte v pečení, dokud nebudou všechny tvary upečené.
  • Tvary seskládejte do tvaru vánočních stromečků (viz foto níže) a posypte moučkovým cukrem.
  • V mikrovlnné troubě zahřívejte pecky bílé čokolády 20 sekund. 
  • Dobře promíchejte a znovu zahřívejte dalších 20 sekund. 
  • Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. 
  • Lžičkou kápněte trochu bílé čokolády na vršky vánočních stromečků a do středu dejte mandli..
  • Zabalte do celofánu nebo ihned podávejte.
Zelené cukroví ve tvaru vánočního stromečku a ozdobené mandlí na plechu.
www.hostthetoast.com

Cukroví se bude krásně vyjímat na slavnostně prostřeném stole. Podívejte se na naše tipy na vlastnoruční dekorace na vánoční stůl. Možná se vám budou hodit!

Zatímco na pití oceníte matchu spíše jemnou a lehkou, na pečení si vybírejte spíše matchu označenou jako ,,matcha na pečení a vaření“. Ta má totiž mnohem silnější a hořčí chuť, což vám umožní do těsta či krému přidat spoustu dalších přísad (jako je mouka, cukr, vejce…), aniž by úplně zanikla chuť čaje.

A jak se vám naše dnešní recepty na matcha cukroví líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X