Jak se slaví Vánoce v zemi, která je od nepaměti známá spory mezi Vlámy a Valony?
Co vše můžete ochutnat na tradičních vánočních trzích?
Proč mají belgické děti raději Mikuláše než Ježíška?
Jak chutná vánoční poleno?
Pojďte se společně podívat, jak se slaví Vánoce v Belgii.
Kdy se slaví Vánoce v Belgii?
Belgie je historicky a kulturně tvořena dvěma odlišnými společenstvími, nizozemsky mluvícími Vlámy na severu země a frankofonními Valony na jihu. Kromě nich žije v zemi i menšina německy mluvících obyvatel. To má vliv nejen na jazykovou a národnostní rozmanitost země, ale rovněž na vánoční zvyky a tradice.
Vánoce v Belgii se slaví 24. prosince večer a 25. prosince ráno. V závislosti na tom, ve které části Belgie lidé žijí, slaví Vánoce různými způsoby. Oslavy mohou být podobné tradicím nizozemské, francouzské nebo německé kultury.
V belgické holandštině/vlámštině se veselé Vánoce řeknou Vrolijk Kerstfeest, ve valonštině Djoyeus Noyé, ve francouzštině Joyeux Noël a v němčině Frohe Weihnachten.
Znáte belgické vánoční tradice?
Velkou tradici mají v období před belgickými Vánocemi trhy s dřevěnými stánky a typickou atmosférou. Tyto vánoční trhy jsou spojeny i s řadou tradičních pochoutek, jako jsou vafle, palačinky a smoutebollen neboli smažené sladké knedlíky. Z nápojů nechybí svařené víno, jenever neboli vlámský gin a horká čokoláda. K zábavě slouží obvykle též bruslení na kluzištích.
Mnoho dětí si poslední den před vánočními prázdninami dává ve škole dárky. Při rozdávání dárků obvykle hraje hudba a všichni sedí v kruhu a vzájemně si posílají dárky. Když hudba přestane hrát, ten, kdo v tom okamžiku drží balíček, si dárek nechá. Proto by měl být dárek něčím, co by se líbilo každému.
Objevte podobné tipy
Kdo nosí dětem dárky?
Stejně jako u nás i v Belgii nosí dětem malé dárky v noci mezi 5. a 6. prosincem sv. Mikuláš neboli Sinterklaas/St. Niklaas (vlámsky) nebo Saint Nicholas (valonsky). Tradičně děti dávají před krb boty a společně s nimi též něco pro Sinterklaase, například kresbu nebo sušenky, mrkev pro Sinterklasova koně a něco pro Zwarte Pieta/Sooty Pieta/Roetpieta neboli Černého Petra, Sinterklasova pomocníka.
Sinterklaas údajně přijíždí na svém koni s Pietem na střechu, Piet vleze do domu komínem a nechá dětem dárky v botách a kolem nich. Sinterklaas má knihu, ve které má zapsaná jména všech dětí i s tím, jestli zlobily, nebo byly hodné. Pokud zlobily, může si je Piet strčit do pytle a odvézt pryč.
Žádný Ježíšek nebo obdoba Santa Clause dětem v Belgii dárky nenosí, přesto si ale v rodinách na Štědrý den večer nebo na Boží hod vánoční ráno rozbalují pod stromečkem menší dárky. Ty, které si vzájemně koupili.
![Mikuláš a Černý Petr, hlavní protagonisté belgických Vánoc.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/sinterklass.jpg)
Co se jí v Belgii o Vánocích?
Štědrý den (Kerstavond ve vlámštině a Le réveillion de Noël ve valonštině) Belgičané obvykle slaví se svou blízkou rodinou, hlavním jídlem je štědrovečerní večeře. Začíná se aperitivem a pochutinami, následuje předkrm, zejména mořské plody, a pak nadívaný krocan či krůta. Nikdy nechybí bramborové krokety.
Tradičním vánočním dezertem je Kerststronk (vlámsky) nebo La bûche de Noël (valonsky), čokoládové vánoční poleno neboli piškotová roláda s čokoládovým krémem.
Druhý den na Boží hod vánoční se v mnoha rodinách podává speciální vánoční snídaně. Jedná se o čerstvě upečené křupavé rohlíky s máslem a uzeninou a/nebo marmeládou, po kterých následuje pečivo zvané koffiekoek neboli kávové koláče.
Ve valonských oblastech na jihu Belgie se k vánoční snídani jí speciální sladké pečivo podobné naší vánočce zvané cougnou nebo cougnolle. Jeho zvláštností ale je, že má tvar Ježíška a často je do něj zapíchnuta ještě malá růžová cukrová figurka Jezulátka.
![Belgický vánoční dezert ve tvaru jezulátka.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/cougnou.jpg)
Jak si upéct vlastní vánoční poleno?
Vánoční poleno (La bûche de Noël) je tradiční vánoční dezert ve tvaru dřevěného polena, oblíbený je nejen v Belgii, ale i ve Francii. Forma dřevěného špalku souvisí s tím, že poleno je v těchto zemích považováno za příznivý symbol. Jde o vlastně o piškotovou roládu s čokoládovým krémem.
Ingredience:
Těsto
- 80 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 4 žloutky
- 2 PL horké vody
- 4 bílky vyšlehané do tuhého sněhu
- kůra z jednoho pomeranče
- špetka soli
Krém
- 200 g změklého másla
- 200 g rozpuštěné hořké čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 5 žloutků
Postup:
- Žloutky, cukr, sůl a vodu vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do pěny.
- Přidejte pomerančovou kůru, opatrně po částech vmíchejte tuhý sníh z bílků a mouku.
- Vypracujte v těsto.
- Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně 1 cm.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 minut.
- Po vyjmutí z trouby piškot ihned vyklopte, aniž byste odstranili pečicí papír.
- Přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
- V mezidobě si připravte máslový krém.
- Žloutky a moučkový cukr vyšlehejte do krémové podoby.
- Po částech vmíchejte máslo a poté rozpuštěnou čokoládu.
- Následně polovinu máslového krému rozetřete na piškot, na každé straně nechte přibližně 2 cm okraj.
- Namazané piškotové těsto pevně podélně srolujte.
- Zbytek máslového krému rozetřete po vnějším okraji a vidličkou udělejte vzor tak, aby dezert vypadal jako větev stromu.
- Dejte ztuhnout do ledničky.
![Vánoční poleno, typická belgická pochoutka.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2022/09/vanocni-poleno.jpg)
Na ozdobu můžete použít též hoblinky z hořké čokolády a další dekorace.