Seznamte se s bulharskými vánočními zvyky a upečte si lahodnou baklavu!

Bulharsko je sice pravoslavnou zemí, Vánoce se zde ale slaví netypicky už v prosinci.

Proč je štědrovečerní večeře bezmasá a kolik by měla mít správně chodů?

Víte, co to je a jak vypadá survačka?

My rozkrajujeme jablko, z čeho „věští“ svou budoucnost Bulhaři?

Pojďte společně odhalit, jak se slaví Vánoce v Bulharsku.

Kdy se slaví Vánoce v Bulharsku?

Mnoho zemí ve východní Evropě slaví Vánoce 7. ledna, protože většina pravoslavných církví používá starý juliánský kalendář, ale bulharská pravoslavná církev používá gregoriánský kalendář, takže Vánoce v Bulharsku jsou 24. prosince.

Pro většinu Bulharů začínají přípravy na svátky adventem, který v pravoslavné církvi trvá 40 dní, začíná tedy 15. listopadu. Po celou dobu půstu se pravoslavní Bulhaři vyhýbají alkoholu a živočišným produktům. Dokonce i štědrovečerní večeře je vegetariánská a neobsahuje maso, sýr, mléko, vejce ani živočišné oleje. Jak vlastně tradice půstu vznikla?

Jedna z bulharských legend říká, že Maria začala rodit 20. prosince na Ignazhden (svátek sv. Ignáce Antiochijského) a porodila na Štědrý den, ale narození Ježíše bylo oznámeno až o den později, tedy na Boží hod vánoční.

Znáte bulharské vánoční tradice?

Vánoce v Bulharsku jsou spojeny z mnoha zvyky a tradicemi, řada z nich se vztahuje k samotné štědrovečerní večeři. Pod ubrus se často dává sláma, které měla v minulosti zajistit dobrou úrodu v novém roce.

U štědrovečerního stolu se také věští. Aby se předpovědělo, jaký bude rok, každý rozlouskne ořech. Pokud je dobrý a chutný, bude rok šťastný, pokud je ořech prázdný, lze očekávat špatný rok. Dalším zvykem je, že stůl se nechává se vším jídlem až do rána 25. prosince, údajně pro mrtvé předky, kteří by mohli mít během noci chuť něco sníst.

Po půlnoci 24. prosince uslyšíte v bulharských ulicích zpívat koledari. Kdo jsou koledari a jak vypadají? Skupina koledarů chodí po vesnici či městě a když dorazí k nějakému domu, zpívá „píseň o domě“, kterou ho chválí a přeje mu vše dobré.

Koledníci mají též zvláštní dřínové pruty neboli survačky, kterými bouchají na dveře a na které by se jim jako poděkování měla dát odměna, tradičně koledni gevreci (kulaté buchty s dírou). Na survačku se ale navazují také mašličky či sušené ovoce.

Příklady bulharských vánočních survaček.
zdroj: mamaenbulgaria.com

Kdo nosí dětem dárky?

V minulosti nosil bulharským dětem dárky stejně jako v bývalém Sovětském svazu na Nový rok Děda Mráz. Od devadesátých let se ale pomalu začal vracet tradiční Dyado Koleda neboli Děda Koleda či Dědeček Vánoc a dárky dětem přináší v noci mezi 24. a 25. prosincem.

Dárky děti rozbalují pod stromečkem, kromě jehličnatých vánočních stromečků v některých rodinách stále najdete i tradiční badnik či budnik, velký kus dřeva z dubu nebo hrušně, správně přinesený zdravým mladým mužem, který se dává na Štědrý den do krbu.

Co se jí v Bulharsku o Vánocích?

Na Štědrý den zvaný Budni Vecher se jí hlavní vánoční jídlo. Večeře by měla mít tradičně lichý počet bezmasých jídel, nejčastěji devět nebo jedenáct. Častými pokrmy jsou fazolová polévka zvaná bob chorba, zelné listy nebo papriky plněné rýží, vařená pšenice s cukrem a ořechy, různé druhy pečiva, spousta ovoce a ořechů a též ošav, kompot ze sušeného ovoce.

Po půlnoci se podává banitsa (listové pečivo plněné jogurtem a slaným sýrem) a baklava (dezert z listového těsta s ořechy namočenými v medu).

Tradiční součástí večeře je též speciální kulatý a zdobený bochník chleba, ve kterém je zapečena mince. Pokud ji najdete, máte mít v příštím roce štěstí. Chléb obvykle ukrojí nejstarší osoba u jídla a předá ho kolem stolu.

Na Boží hod vánoční následuje velký rodinný oběd, tentokrát masitý, podávají se zejména pokrmy z vepřového masa.

Bob chorba, tradiční vánoční fazolačka.
zdroj: rferl.org

Jak si upéct vlastní baklavu?

Sladký dezert baklava je typický nejen pro bulharskou kuchyni, ale pro celý Balkán, Turecko a Střední Asii. Klasický recept, který vám přinášíme, vyžaduje tenké vrstvy speciálního listového těsta známého pod označením filo.

Ingredience:

  • 500 g listového těsta Filo
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g cukru
  • 300 g másla
  • 150 ml vody
  • 4 PL medu
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • několik celých ořechů na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve si připravte sirup.
  2. Do hrnce dejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
  3. Za občasného míchání povařte na mírném ohni, až z ingrediencí vznikne jednolitý sirup.
  4. Odstavte a nechte zchladnout.
  5. V misce smíchejte mleté ořechy se skořicí.
  6. Poté si připravte listové těsto Filo, které se od toho klasického liší tím, že jde o tenké plátky, používá se tradičně v balkánské kuchyni.
  7. Plátky nařezejte podle tvaru a velikosti formy, kterou chcete použít.
  8. Rozpusťte máslo.
  9. Předehřejte si troubu na 170°C s ventilátorem.
  10. Formu vymažte máslem a poté do ní naskládejte prvních několik plátků listového těsta, každý přitom potřete rozpuštěným máslem, než na něj položíte další.
  11. Počet plátků přizpůsobte velikosti formy, tradičně se na dno dává 8-10 plátků.
  12. Na poslední plát pomazaný máslem naneste vrstvu ořechů se skořicí.
  13. Na ořechy poté položte 4-5 vrstev těsta pomazaných máslem.
  14. Na poslední plát opět naneste ořechy a takto pokračujte dále.
  15. Nejsvrchnější vrstva by měla opět mít 8-10 plátků, jako spodní část.
  16. Následně ostrým nožem baklavu nařežte do požadovaných tvarů, obvykle jde o malé kousky ve tvaru obdélníku či kosočtverečku.
  17. Každý kousek ozdobte polovinou či čtvrtkou vlašského ořechu.
  18. Formu dejte do trouby a pečte na 170°C přibližně 60 minut.
  19. Pokud máte pocit, že se vrchní část příliš zbarvuje do hněda, překryjte ji alobalem.
  20. Po vyjmutí z trouby ještě teplý dezert prolijte předem připraveným sirupem.
Kousky vánočního dezertu baklava.
zdroj: viaggiallafinedelmondo.it

Jaká místa v Bulharsku o Vánocích navštívit?

Vánoce v Bulharsku jsou jedním z nejkouzelnějších období v roce. Všechny ulice jsou pokryty vánočním osvětlením, koná se zde spousta vánočních trhů a akcí k nadcházejícím svátkům.

  • Sofia – hlavní město Bulharska je ve vánočním čase krásně vyzdobené a nabízí spoustu míst, která si můžete prohlédnout, od slavné katedrály svatého Alexandra Něvského až po muzea a galerie. V centru města se konají tradiční vánoční trhy, kde si můžete naplno vychutnat atmosféru bulharských Vánoc.

  • Plovdiv – v zimní sezóně je velmi dobrou volbou město Plovdiv. Centrum města je známé jedinečnou architekturou a v době adventu je vždy krásně vyzdobené.  V neposlední době stojí za zhlédnutí i zdejší antické divadlo Philippopolis či čtvrť Kapana, která je plná hospůdek, kaváren a restaurací nabízejících chutné pokrmy.

  • Veliko Tarnovo – krásný park Marno Pole se každoročně promění ve sváteční centrum s dřevěnými stánky, kde se prodávají ozdoby, cukroví, svařené víno a nejrůznější dobroty. Po celý prosinec zde zůstává otevřena speciální poštovní schránka, do které lze posílat důležité dopisy Ježíškovi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X