Jak se slaví tradiční francouzské Vánoce? Kdo je Père Noël a co je to Réveillon?

Stejně jako ve všech evropských státech, i ve Francii jsou Vánoce nejslavnostnějším obdobím roku.

Najdete během štědrovečerního jídla na stole žabí stehýnka nebo něco jiného?

A proč se polévají třešňová polínka červeným vínem?

Pojďme se podívat, co vše přináší Vánoce ve Francii.

Adventní čas ve Francii

Vánoční atmosféra začíná ve Francii ještě před příchodem prosince s velmi oblíbenou tradicí adventních kalendářů.

Děti dostávají kalendáře před prosincem, takže mohou netrpělivě očekávat 1. prosince, kdy otevřou své první okýnko, ve kterém se obvykle skrývá čokoláda.

Stejně jako v Česku i ve Francii jsou součásti adventu vánoční trhy.

Na náměstích měst v celé Francii jsou postaveny okouzlující dřevěné chaty zdobené světly a ornamenty, všechny prodávají místní řemeslné výrobky a tradiční francouzská jídla.

A jaképak by to byly francouzské adventní trhy bez vína? Oblíbené je francouzské svařené víno zvané vin chaud rouge.

Pro některé rodiny začíná období rozdávání dárků 6. prosince, tedy na Mikuláše. V předvečer svátku svatého Mikuláše si francouzské děti obují boty u vánočního stromku a zpívají písničky nebo slyší příběhy o svatém Nickovi.

Ráno se všechny hodné děti probudí a najdou své boty naplněné sladkostmi. Pokud jsou na seznamu zlobivých dětí, dostanou svazek větviček se stuhou!

Kdo nosí dárky ve Francií?

Francouzským dětem nosí dárky Otec Vánoc, francouzsky Père Noël a na Štědrý den cestuje po celém světě a rozdává dárky. Můžeme si ho představit jako vousatého dědečka s dlouhými bílými vlasy v červeném oblečku.

Dříve bylo zvykem, že francouzské děti naplnily své boty mrkví pro osla Père Noëla a položily je ke krbu, a na oplátku je měly ráno naplněné dárky. Dnes již mají svou nadílku pod vánočním stromečkem.

Père Noël slézá komínem, aby nechal dárky pro hodné děti, které se ráno 25. prosince seběhnou ke stromečku, aby se podívaly, co jim Père Noël přinesl.

Některé rodiny otevírají dárky už večer 24. prosince po tom, co sní štědrovečerní večeři nebo co se vrátí z vánoční mše.

Na celém světě je vánoční tradicí psát Ježíškovi – ale ve Francii odepisuje. Země v roce 1962 přijala zákon, podle kterého děti, které napsali dopis Père Noëlovi, musí obdržet pohlednici zpět.

Poštovní služby to udržují po čtyři desetiletí a odpovídají tisícům dětí jménem Père Noëla.

Réveillon aneb tradiční francouzské štědrovečerní jídlo

Přemýšlíte, co jí ve Francií na Vánoce? Réveillon je jednou z francouzských vánočních tradic. Je to největší jídlo Vánoc, které se jí v podvečer Štědrého dne. Jídlo se obvykle podává před nebo po půlnoční mši.

 Před hlavním jídlem se podává předkrm, obvykle to bývá foie gras, kaviár, uzený losos nebo ústřice.

V Savojských Alpách můžete zase ochutnat lahodné sýrové pokrmy, jako je fondue nebo raclette.

Hlavním jídlem bývá drůbež, nejčastěji krůta, obvykle podávaná se sezónní kaštanovou nádivkou. Některé rodiny volí jako štědrovečerní večeři vepřovou pečeni, kýtu nebo dokonce zvěřinu.

Co by to bylo za hostinu bez sladké tečky? Oblíbenými dezerty jsou všechny druhy čokolády, nugátu a ovoce, ale opravdu slavnostní dezert je Bûche de Noël neboli vánoční poleno. Je to čokoládová piškotová roláda ve tvaru polena, který pochází z 19. století.

V Provence se tradičně podává na Štědrý den dokonce 13 dezertů.

Pro Francouze je velmi důležité, aby jejich vánoční jídelní stůl vypadal mimořádně elegantně a příjemně. Je běžné položit na stůl tři svícny, které představují Trojici. Zajímavou francouzskou vánoční tradicí je, že Francouzi zavazují konce ubrusu, aby se ďábel nedostal pod stůl.

Pokud jste někdy slyšeli o francouzském zvyku jíst pomalu a shovívavě, Réveillon je nejlepším příkladem. Večeře může trvat hodiny a přátelé a rodina si navzájem užívají společnost u dobrého jídla a skvělého vína.

Tradiční francouzský vánoční dezert Buche de Noël
Zdroj: swissmilk.ch

Pálení třešňového dřeva a další francouzské tradice a zvyky

Po celé zemi uvidíte adventní věnce, které jsou vyrobeny z větví jedle a borovic a ozdobeny červenými mašlemi a šiškami.

Pokud se chcete podívat na největší adventní věnec ve Francii, vydejte se do ohromující štrasburské katedrály!

Jednou z francouzských vánočních tradic je pálení třešňového polena v krbu. Starou tradicí je, že poleno se na Štědrý večer nosilo do domu a polévalo se červeným vínem, aby poleno při hoření příjemně vonělo. Je zvykem, že poleno a svíčky se nechají hořet celou noc.

Ve francouzských domácnostech přichystáno přes noc vždy nějaké občerstvení, pro případ, že kolem v noci projdou Marie a Ježíšek.

Ze všech vánočních ozdob jsou Crèche de Noël, neboli Betlém, jednou z nejdůležitějších. Nejsou to obyčejné betlémy – najdete zde celé vesnice a mnoho různých postaviček, jako je řezník, pekař nebo policista, vše postavené kolem klasické jesličky, která vypráví příběh o narození Ježíše Krista.

Vánoční betlém ve Franciii
Zdroj: midilibre.fr

Místní si figurky kupují na vánočních trzích a svůj Betlém vystavují ve svém domě až do 2. února. Ve městech po celé Francii dokonce najdete jesle v životní velikosti nebo reprodukce narození Ježíše s živými herci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X