Feliz Navidad aneb španělské Vánoce. Neuvěříte, kdo nosí dětem dárky!

Jak souvisí s Vánocemi losování loterie?

Proč se děti „starají“ o dřevěné poleno?

Jakou netradiční postavičku přidávají Španělé do betléma?

Jaké delikatesy patří k vánočnímu hodování?

Pojďme si přiblížit Vánoce ve Španělsku!

Kdy se slaví Vánoce ve Španělsku?

I když Vánoce ve Španělsku se tradičně slaví 25. prosince neboli Día de Navidad, neoficiálně vánoční svátky začínají již o tři dny dříve. 22. prosince se totiž již mnoho let losuje Lotería de Navidad, vánoční loterie, jejíž tradice sahá do poloviny 18. století.

Kromě 25. prosince, kdy se u oběda schází celá rodina a dávají se dárky, je dalším důležitým dnem pro španělské Vánoce též 28. prosinec neboli Día de los Santos Inocentes, den svatých neviňátek.

Jde o obdobu našeho aprílu, kdy se lidé snaží co nejvíce napálit a provádějí si různé žerty. Nicméně původ tohoto svátku pochází z biblického vyvraždění neviňátek Herodem.

Vánoce ve Španělsku končí 6. ledna Třemi králi. Den před tím se ve městech koná „cavalgata de los Reyes“ neboli jízda králů, během které králové rozhazují různé sladkosti.

Tradiční jízda Tří králů.
zdroj: diariodesevilla.es

Kdo nosí dětem dárky?

Tradičně dárky španělským dětem roznášejí v noci mezi 5. a 6. lednem právě Reyes Magos, Tři králové. To znamená, že španělské děti si musí na své dárky čekat dalších dvanáct dní.

Podle tradice králové přiváží dárky na svých velbloudech, a tak děti večer připravují přede dveře kýbly či misky s vodou, kdyby měli velbloudi žízeň. Dárky jim Tři králové nechávají v botách.

Dnes se ale tento zvyk začíná měnit a děti dostávají dárky jak na Boží hod vánoční, tak na Tři krále. 25. prosince přináší dárky Papá Noel, španělská obdoba Santa Clause.


Jaké jsou symboly a zvyky španělských Vánoc?

Kromě toho existují i určité regionální postavy, které dětem rovněž nosí dárky. K nejzajímavějším patří katalánský Caga Tió neboli Kakánek. Jde o větší dřevěné poleno, které rodiny přínesou domů přibližně v polovině prosince, namalují mu oči, ústa a nasadí čepici, tím se z dřeva oficiálně stane Caga Tió.

Poté se tento kus dřeva přikryje z části dekou a děti mu pod ní několik následujících dní nosí jídlo. Tradice říká, že čím více jídla, tím více dárků.

Na Štědrý den, případně Boží hod vánoční se u Caga Tió sejde celá rodina a děti začnou se zavřenýma očima pomocí proutku do deky bouchat. Zároveň u toho zpívají ne zcela slušnou písničku. Pod dekou se pak zázrakem objeví dárky, které jim tam Caga Tió „nakakal“.

Mimochodem caganera neboli panáčka vykonávajícího v podřepu svou velkou potřebu umisťují Španělé pravidelně i do svého domácího betléma. 

Typická postavička španelských Vánoc.
zdroj: calamariabarcelona.com

Co se jí ve Španělsku o Vánocích?

Podobně jako v mnoha západních zemích je i ve Španělsku nejdůležitějším jídlem večeře na Štědrý den, tedy v předvečer hlavního svátku, a oběd na Boží hod vánoční. Konkrétní menu se liší region od regionu, jako první chod se většinou podává jamon serrano neboli sušená šunka z bílého prasete, olivy a různé druhy sýrů.

Hlavním jídlem může být jehněcí se zeleninou, nadívaný krocan či ryby. K nejoblíbenějším sladkostem patří marcipánové figurky, turrón neboli cukrovinka podobná tureckému medu, a polvorón, cukroví z mouky, sádla, cukru a skořice.

Jak si upéct vlastní polvorón?

I u nás se můžete setkat s nejrůznějšími recepty na sádlové cukroví. Pokud patří mezi vaše oblíbené druhy, zkuste letos o Vánocích i polvorón, španělsky polvorones. Název této cukrovinky je odvozen od slova polvo neboli prach. Konzistence je totiž tak drobivá, že připomíná prach, který se s každým soustem rozpouští v ústech.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 135 g sádla
  • 80 g moučkového cukru
  • 10 g anýzového likéru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • skořice
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte hladkou mouku a mandlovou mouku.
  2. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Mouky „opékejte“ ve troubě předehřáté na 130 °C (s ventilátorem) po dobu asi 20 minut.
  4. Poté je z trouby vyjměte a nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  5. Po vychladnutí přendejte opražené mouky do mísy kuchyňského robota a přidejte moučkový cukr, sůl a špetku skořice.
  6. Následně přilijte také anýzový likér a studené sádlo a hnětacím hákem míchejte, dokud se suroviny nespojí.
  7. Těsto přeneste na pracovní plochu a začněte ho hníst rukama.
  8. Jelikož v těstu nejsou žádná vejce, bude se zpočátku špatně hníst, ale nakonec získáte hladké a jednolité těsto.
  9. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  10. Po uplynutí této doby těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a kulatým vykrajovátkem vykrajujte cukroví.
  11. Kousky cukroví opatrně položte na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Pečte ve statické troubě vyhřáté na 160-170 °C asi 20 minut.
Španělské "prachové" cukroví.
zdroj: lacucinaimperfetta.com

Po upečení bude cukroví ještě trochu měkké, takže když se ho dotknete špičkou prstu, část těsta se na ni přilepí, nebojte se, po vychladnutí ztuhne. Na závěr polvorón posypejte moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X