Vynikající recepty na Izidor košíčky! Upečte si toto proslulé cukroví s lahodnou náplní

Máte rádi voňavé vánoční cukroví s kapkou alkoholu?

Co třeba rum snoubící se s ořechy a čokoládou?

Inspirujte se našimi recepty na košíčky Izidor.

Milují je nejen všichni tatínkové či dědečkové.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Tradiční plněné košíčky Izidor

Jedno z nejchutnějších cukroví, které by na vašem vánočním stole rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi!

Ingredience:

Košíčky

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • špetka mleté skořice

Ořechová náplň

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 100 ml rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • rybízový džem

Čokoládový krém

  • 300 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády na vaření   
  • 100 g másla

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  2. V míse smíchejte všechny ingredience na košíčky – prosátou mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mleté ořechy, kakaový prášek, citronovou kůru a šťávu a mletou skořici.
  3. Důkladně vypracujte v těsto a poté jím naplňte formičky na pečení košíčků.
  4. Vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 10-15 minut.
  5. Upečené košíčky nechte zcela vychladnout.
  6. Mezitím si smíchejte mleté ořechy s cukrem, rumem a vanilkou na ořechovou náplň.
  7. Následně každý košíček potřete rybízovým džemem a pomocí zdobítka nebo kávové lžičky naneste ořechovou náplň.
  8. Třetím krokem je příprava krému, který připravíte vyšleháním vajec s cukrem, máslem a kakaem.
  9. Naplňte krémem zdobítko a naneste krém na cukroví.
  10. Vložte na chvilku ztuhnout do ledničky.
  11. Čokoládový krém naneste na cukroví rovněž pomocí zdobítka a dejte ztuhnout do ledničky.
  12. Poté rozpuštěním čokolády v másle připravte polevu, košíčky do ní zlehka namočte a opět dejte do chladničky.
Plněné košíšky s ořechovou náplní a čokoládovým krémem.
zdroj: mozassavydavat.sk

Kromě receptů na košíčky Izidor můžete rum využít i při přípravě oblíbených rumových kuliček. Jejich příprava vám nezabere víc než pár minut.

Košíčky s ořechovou náplní a čokoládou

Tradičně se toto cukroví potírá rybízovou marmeládou, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy, například meruňkovou.

Ingredience:

Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • kůra a šťáva z půlky citronu
  • špetka mleté skořice

Náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g cukru moučka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • rybízová marmeláda

Krém

  • 200 g másla
  • 70 ml rumu
  • 50 g čokolády na vaření
  • 5 PL cukru
  • 2 vejce

Poleva

  • 100 g čokolády na vaření   
  • 50 g másla

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, rozpuštěné máslo, mleté ořechy, kakao, citronovou kůru a šťávu a mletou skořici.
  2. Vypracujte v hladké těsto, které pak po kouskách vtlačujte do formiček na košíčky.
  3. Formičky vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte přibližně 10-15 minut.
  4. V mezidobě si připravte náplň z ořechů, cukru a rumu.
  5. Do upečených a vychladnutých košíčku následně pomocí lžičky vložte malé množství marmelády a poté ořechové náplně.
  6. Čokoládový krém vytvořte vyšleháním vajec s cukrem ve vodní lázni, jejich směs pak přidáte k vyšlehanému máslu.
  7. Na závěr přidejte rozpuštěnou čokoládu a rum.
  8. Krém na košíčky nastříkejte pomocí zdobítka a nechte ztuhnout.
  9. Posledním krokem je namočení košíčků v polevě vytvořené z čokolády na vaření rozpuštěné v tuku.
Cukroví Izidor košíčky s ořechy a čokoládou.
zdroj: dobruchut.sk

Cukroví opilý Izidor

Opilé cukroví je lidové označení pro všechno vánoční pečivo, do kterého se přidává alkohol. Nejpoužívanějšími druhy alkoholu jsou rum, vaječný koňak a griotka.

Ingredience:

Těsto na košíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • špetka mleté skořice

Náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g cukru moučka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • rybízová marmeláda

Krém a poleva

  • 150 g másla
  • 75 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička vanilky
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, vejce, rozpuštěné máslo, mleté ořechy, kakao a skořici.
  3. Vypracujte v těsto, kterým poté ručně napněte formičky na pečení.
  4. Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut.
  5. V době, kdy košíčky Izidor chladnou, si připravte ořechovou náplň.
  6. Smíchejte v míse mleté ořechy, oba druhy cukru a rum.
  7. Košíčky uvnitř potřete rybízovou marmeládou a vložte do nich kuličku ořechové náplně.
  8. Na závěr vyšlehejte nad parou vejce s cukrem a poté do nich zašlehejte změklé máslo s kakaem.
  9. Vzniklý krém naneste do košíčků pomocí zdobítka, nechte ztuhnout a poté polijte čokoládovou polevou.
  10. V případě přání můžete cukroví ozdobit kouskem vlašského ořechu.
Vánoční pečivo v podobě čokoládovo-ořechových košíčků Izidor na skleněném talíři.
zdroj: daybyme.com

Rádi byste si letos upekli cukroví, které si pamatuje z dětství od babičky? Inspirujte se našimi recepty na zapomenuté vánoční cukroví. Těšit se můžete na sádlovky, zázvorky i Masarykovo cukroví.

Izidor košíčky s lahodným krémem

Příprava tohoto druhu cukroví je sice poměrně pracná a časově náročná, nicméně výsledek stojí za to.

Ingredience:

Košíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 70 g cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka mleté skořice
  • kůra z jednoho citronu

Ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g cukru moučka
  • 70 ml rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rybízová marmeláda

Čokoládový krém

  • 200 g másla
  • 75 g cukru moučka
  • 10 ml rumu
  • 2 vejce
  • 1 PL neslazeného kakaového prášku
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na vaření   
  • 50 g másla

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Smíchejte prosátou mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, ořechy, kakaový prášek, citronovou kůru a skořici a vypracujte v hladké těsto.
  3. Po kouskách vtlačujte těsto do formiček na pečení košíčků.
  4. Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut.
  5. Po upečení nechte košíčky vychladnout.
  6. V mezidobě si připravte náplň smícháním mletých ořechů s cukrem, rumem a vanilkou.
  7. Poté košíčky uvnitř potřete rybízovým džemem a naneste ořechovou náplň.
  8. Na náplň pomocí cukrářského sáčku se zdobítkem nastříkejte krém.
  9. Stačí vyšlehat vejce s cukrem, a poté přidat vyšlehané máslo s kakaem a rumem.
  10. Dejte ztuhnout do ledničky a mezitím ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou.
  11. Košíčky zlehka přelijte čokoládovou polevou a vložte opět do chladu.
  12. Na závěr můžete vánoční cukroví posypat nastrouhanými ořechy a ozdobu.
Postup přípravy Izidor košíčků.
zdroj: najrecepty.sk

Ořechové košíčky s čokoládovou polevou

Velikost košíčků závisí na vašich osobních preferencích. Menší cukroví je na pohled krásnější, ale samozřejmě pracnější na přípravu.

Ingredience:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 170 g cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra a šťáva z jednoho citronu

Náplň

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mléka
  • rybízová marmeláda

Čokoládový krém

  • 300 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády na vaření   
  • 100 g másla

Postup:

  1. Do větší mísy prosejte mouku, cukr a kakao.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo, mleté ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujte v těsto.
  3. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do ledničky.
  4. Mezitím si připravte ořechovou náplň.
  5. V míse smíchejte mleté ořechy, cukr, teplé mléko a rum.
  6. Pomocí těsta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minut v troubě předehřáté na 175°C.
  7. V mezidobě připravte čokoládový krém.
  8. Nad parou vyšlehejte vejce s cukrem a poté do směsi přidejte máslo vyšlehané do pěny a kakao.
  9. Vše společně vyšlehejte do podoby hladkého krému.
  10. Upečené a vychladnuté košíčky potřete malým množstvím rybízové marmelády.
  11. Poté přidejte ořechovou náplň a na ni pomocí zdobítka naneste čokoládový krém.
  12. Vložte na dvě hodiny do ledničky vychladnout a poté namočte košíčky do teplé polevy z rozpuštěného másla s čokoládou.
Izidor košíčky s čokoládovým krémem.
zdroj: mysundayfeastblog.com

Ořechy a čokoládu společně s kávou můžete využít i v mnoha receptech na mocca vánoční cukroví. Načerpejte inspiraci!

Několik tipů na závěr

Rozmanité plněné košíčky patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Jednou z možností, kterou můžete letos vyzkoušet, jsou recepty na košíčky Izidor. Tímto názvem se označují lahodné košíčky s ořechovo-rumovou náplní zdobené čokoládovým krémem a polevou.

Pokud chcete, aby se vám s těstem dobře pracovalo, dejte ho na hodinu či dvě odpočinout do ledničky. Marmeláda je na toto vánoční cukroví vhodná především ta s výraznější chutí, jako je rybízová, meruňková nebo z lesního ovoce.

Aby Izidor košíčky byly lákavé už na pohled, doporučuje se zdobení pomocí cukrářského sáčku se zdobítkem, nicméně použít můžete i malou lžičku.

Před závěrečným namočením v čokoládové polevě je opět vhodné nechat košíčky po několik hodin v chladničce, aby krém dobře ztuhl. Vánoční košíčky Izidor je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X