Top recepty na štafetky, na které jste čekali najdete zde. Inspirujte se a vyberte si ten nejlepší!

Štafetky patří mezi stálice českého cukroví a řada rodin si bez nich svůj sváteční stůl vůbec nedovede představit.

Přinášíme vám nejlepší recepty, dle kterých si můžete vybrat, jakou formou letos tento dezert připravíte.

Pro milovníky retra i moderní hospodyně jsou štafetky správná volba!

Pusťte se společně s námi do toho.

Štafetková roláda s kávovým krémem

Lahodná chuť ořechů, kávy a čokolády se snoubí v tomto základním receptu. Vyzkoušejte jej ještě dnes a my vám ručíme za to, že se toto cukroví okamžitě stane tím nejvyhledávanější na vašem svátečním stole.

Ingredience:

  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 150 g cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 75 g mletých ořechů
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 150 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce škrobu
  • 3 lžičky kávy
  • 100 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového másla

Postup práce:

  • Troubu si předehřejte na 180 °C.
  • K bílkům přidejte špetku soli a třetinu cukru moučky, vyšlehejte do tuhého sněhu.
  • Jakmile je sníh hutný a pevný, přisypte zbytek cukru, stále šlehejte.
  • Na sníh prosejte mouku, přidejte mleté ořechy a metličkou opatrně zapracujte.
  • Směs nyní rozetřete na plech vyložený pečícím papírem v nižší vrstvě (na toto množství využijete dva plechy), jemně poprašte moučkovým cukrem.
  • Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, aby povrch korpusu zezlátl.
  • Po upečení nechte korpusy krátce zchladnout, poté obraťte na nachystaný čistý pečící papír pomoučený moučkový cukrem.
  • Pečící papír sloupněte z korpusu velice opatrně a nechte jej zcela vychladnout.
  • V rendlíku rozehřejte dvě třetiny mléka, přidejte krupicový cukr a přiveďte za stálého míchání k varu. Cukr se musí zcela rozpustit.
  • Zbylé mléko rozšlehejte metličkou se žloutky a škrobem.
  • Až se bude mléko v rendlíku téměř vařit, za stálého míchání do něj přilejte žloutkovou směs a krátce vařte do zhoustnutí.
  • Poté přikryjte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vychladlý žloutkový pudink vyšlehejte metličkou do krémové konzistence, přidejte jemně mletou kávu a postupně, po malých kostičkách zašlehejte změklé máslo.
  • Korpusy rozřízněte podélně na poloviny.
  • Potřete krémem a za pomoci pečícího papíru zarolujte úzké roládky.
  • Roládky nechte v lednici ztuhnout do dalšího dne.
  • Na druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a povolte ji trochou kakaového másla.
  • Rolády nakrájejte na stejně velké špalíčky.
  • Konce namáčejte postupně v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.

Vypadá to složitě, ale výsledek je úžasný. Štafetky s kávovým krémem jsou vynikajícím dezertem, který vás o Vánocích potěší.

Štafetkové roládky.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Pokud si troufnete i na toto lahodné cukroví, nebudete litovat! Recepty na pařížské rohlíčky jsou zde připraveny pro učiněné fajnšmekry.


Štafetkové řezy

Štafetky nemusíte připravit pouze formou rolády, řezy jsou další oblíbenou variantou, která vám malinko usnadní práci, přitom se dočkáte kýženého výsledku. Stále si užijete chuť štafetek s kávovým krémem, navíc se naučíte zákusek, který byste rádi připravili na silvestrovskou párty. 

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky + 3 lžíce do náplně
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g másla
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 80 ml silné černé kávy
  • čokoládová poleva

Postup práce:

  • Troubu předehřejte na 200 °C.
  • Plech si vyložte pečícím papírem.
  • Vyšlehejte bílky do sněhu, postupně přidávejte moučkový cukr.
  • Ořechy promíchané s moukou přisypte do sněhu a velice zlehka promíchejte vařečkou.
  • Těsto rovnoměrně rozetřete na pečící papír.
  • Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 170 °C.
  • Pečte zhruba 15 minut, těsto nesmí příliš ztmavnout.
  • Ihned po upečení korpus překlopte do jiného plechu nebo na pečící papír, nechte vychladnout.
  • Vychlazený plát rozdělte na tři rovnoměrné kousky.
  • Krémem je spojte a navrstvěte na sebe.
  • Nakrájejte na rovnoměrné obdelníky a namáčejte jeden nebo oba kraje do čokolády.
Štafetkové řezy s kávovým krémem.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Štafetkové trubičky

Kromě řezů a rolády si můžete také připravit štafetkovou alternativu ve formě trubiček, které budou na mísách s cukrovím vypadat přímo exkluzivně. Navíc budou i mizet takovým tempem, že budete mít pocit, že nad nimi kouzelník mávl svou hůlkou.

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky
  • 110 g tuku (Hera)
  • 60 g rozinek
  • 280 g cukru
  • trocha ořechů
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva

Postup práce:

  • Rozinky a ořechy si pomelte buď v chopperu nebo v mlýnku na maso.
  • Z hladké mouky, hery, rozinek, ořechů, cukru (80g) a dvou žloutků vypracujte těsto.
  • Nechte odležet.
  • Následně tvarujte na trubičky/váleček.
  • Pečte v troubě dozlatova.
  • Konce trubiček namáčejte do čokolády a nechte úplně zaschnout.
  • Všechny suroviny do krému – 2 žloutky, vejce, 200 g cukru, vanilkový cukr šlehejte nad parou do zhoustnutí.
  • Po vychladnutí směs zadělejte se změklým máslem.
  • Následně naplňte trubičky krémem.
Štafetkové trubičky.
zdroj: www.najprzepis.pl

Pokud si u vánočního cukroví potrpíte na klasiku, připravili jsme pro vás recepty na rumové koule. Věřte, že si nebudete moct vybrat, které letos připravíte.

Dnešní recepty na štafetky vám ukáží, že i cukroví, které je zde s námi od nepaměti můžete připravit v několika libovolných formách. Víte už tedy, jakou variantu pro letošní Vánoce zvolíte? Nezapomeňte, že štafetky jsou skvělý dezert, který můžete podávat po celý rok, proto si je připravte, kdykoliv budete mít chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X