4 recepty vánoční cukroví myslivecké knoflíčky s bílkovou čepičkou. Inspirujte se!

Na tomto cukroví si rádi smlsnou zejména milovních ořechů. 

Nezůstaneme přitom pouze u tradiční varianty s vlašskými ořechy, ale pustíme se do experimentů. 

Pojďte si vyzkoušet upéct tyto náramné a křehké dobroty.

Recepty na vánoční myslivecké knoflíky provoníte celý domov.

Nejlepší myslivecké knoflíky s vlašskými ořechy

Jako první zde máme tradiční recept na ořechové cukroví myslivecké knoflíčky, které se rozplývá na jazyku. Základem je linecké těsto a nahoře je sníh s ořechy.

Ingredience:

  • 175 g hladké mouky
  •  25 g cukru moučky 
  • 90 g másla
  • 2 ks vaječného žloutku
  • 1 lžíce plnotučného mléka

Na ořechovou čepičku:

  • 2 ks vaječného bílku
  • sůl
  • 120 g cukru moučky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • poloviny vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

  • Do mísy si dáme mouku, cukr, změklé máslo, žloutky a mléko. 
  • Vypracujeme si těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky na půl hodiny odpočívat. 
  • Z bílků a soli si vyšleháme tuhý sníh. 
  • Do bílku po lžících zašleháme cukr. 
  • Nakonec zašleháme namleté ořechy.
  • Těsto si vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme kolečka nebo kytičky o průměru zhruba 4 cm. 
  • Tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem, na ně pak lžíci bílkovo-ořechové směsi a na každý kopeček půlku ořechu.
  • Pečeme při 160 °C asi 30 minut.
Tradiční ořechové cukroví s vlašskými ořechy a lineckým základem.
Zdroj: liana.sk

Tip: Vyzkoušejte naše další recepty na cukroví s ořechy

Jednoduché ořechové knoflíky 

Sice si těsto na linecký základ musíme vypracovat den předem, ale závěrem jde o velmi jednoduchý postup. Tuto variantu oceníte zejména, pokud preferujete lískové oříšky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 3 žloutky

Na lískooříškovou pusinku:

  • 3 bílky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 200 g cukru moučky
  • 5 rozmixovaných piškotů
  • celé lískové oříšky na ozdobu

Postup:

  • Máslo s cukrem a žloutky si utřeme do krémové konzistence. 
  • Postupně přidáváme mouku. 
  • Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit do lednice přes noc. 
  • Druhý den si vytáhneme těsto z ledničky, znahřejeme troubu na 190 °C a  těsto si vyválíme na minimálním množství mouky na 4 mm širokou placku.
  • Vykrajujeme kolečka nebo kytičky (ideálně o průměru cca 1,5 cm) a klademe na plech vyložený papírem na pečení. 
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, ke konci přidáváme cukr po lžících a šleháme do tuha.
  • Nakonec přidáme namleté ořechy a piškoty. 
  • Pusinkou zdobíme vršky těsta. 
  • Pečeme do zlatova.
Vánoční myslivecké cukroví s lískovými ořechy.
Zdroj: receptik.interez.sk

Tip: Hlídáte si o letošních Vánocích kalorie? Zkuste třeba recepty na fitness linecké, které si bez ostychu můžete dopřát.


Hrníčkový recept na myslivecké knoflíky

Pokud doma nemáte kuchyňkou váhu, nemusíte vánoční pečení předem vzdávat. Tyto myslivecké knoflíčky s vlašskými ořechy si můžete upéct jednoduše. Stačí k tomu hrnek, lžíce a lžička.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 10 lžic vychladlého másla
  • ⅓ hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 lžíce mléka

Na sněhovou čepičku:

  • ½ hrnku najemno namletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 bílky
  • poloviny vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

  • Mouku a cukr si prosejeme, máslo si nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mléko a žloutky. 
  • Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odpočívat v ledničce. 
  • Druhý den si nachystáme čepičku z bílků, které vyšleháme do tuha, následně po lžících zašleháme cukr, pak přidáme mleté ořechy.
  • Těsto si vyválíme na 3 mm tenkou placku, vykrajujeme kolečka o průměru asi 4 cm a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. 
  • Na každý kroužek lineckého dáme lžíci bílkové čepičky a ozdobíme půlkou ořechu. 
  • Pečeme při 180 °C po dobu 8 až 10 minut. 
Snadné ořechové knoflíčky na myslivecký způsob.
Zdroj: domacerecpty.sk

Myslivecké knoflíčky s mandlemi

Aby to co do variací nebylo málo, máme tu také verzi s mandlovo-bílkovou krustou. 

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 90 g změklé Hery
  • 2 žloutky
  • 25 g cukru moučky
  • 1 lžíce mléka

Na sněhovou čepičku: 

  • 2 vaječné bílky
  • špetka soli
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g loupaných mandlí
  • celé mandle (nebo půlky) na ozdobu (mletých)

Postup:

  • Z mouky, Hery, žloutků, cukru a mléka si vypracujeme těsto. 
  • Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočívat aspoň na 30 minut. 
  • Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh.
  • Postupně zašleháme cukr po lžících. 
  • Ve finále přidáme najemno namleté mandle.
  • Těsto si vyválíme na 3 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 3 cm. 
  • Tvary skládáme na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Na vrch pomocí zdobicího sáčku dáme bílkový krém. 
  • Ozdobíme mandlí. 
  • Pečeme při 200°C asi 8 minut.
Mandlové cukroví s bílkovým povrchem.
Zdroj: thespurceeats.com

Aby toto slavnostní pečení mysliveckých knoflíků povedlo, je nezbytné pohlídat dvě hlavní části, těmi je správně udělané linecký základ a kvalitně vyšlehaný bílkový sníh. 

Těsto podle těchto receptů by se bezpochyby při zachování správných poměru surovin povést mělo, bílkový sníh však vyžaduje trochu alchymie. 

Pokud si nejste jistí, že nemáte čerstvá vejce, přidejte ke každému bílku lžičku ledové vody. 

Nic také nezkazíte, pokud při každém šlehání bílků přidáte štipku soli. 

Bílky vždy jako první šlehejte samotné, až když jsou tuhé, teprve po lžících přidávejte cukr. 

Nikdy do nevyšlehaných bílků nedávejte ořechy, ty přijdou až nakonec. 

A jak poznáte, že jsou bílky opravdu tuhé? Když překlopíte mísu vzhůru nohama, drží přilepené pěkně na dně.

Teď už si můžete být naprosto jisti, že se to povede a vaše vánoční cukroví bude dokonalé. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X