Také s láskou a nostalgií vzpomínáte na některé retro dobroty, které máte spojené s dětstvím?
Příkladem je i salámová pomazánka s velmi originálním názvem.
Už víte, co máme na mysli?
Oprášili jsme pro vás recepty na sloní žrádlo na chlebíčky.
Inspirujte se!
Pomazánka sloní žrádlo
Tato pomazánka se kdysi s oblibou připravovala nejen v domácnostech, ale také na studentských kolejích.
Ingredience:
- 500 g měkkého salámu
- 2 cibule
- 3 kyselé okurky
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce majonézy (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte základ na pomazánku.
- V menším hrnci za občasného míchání svařte ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
- Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- V mezidobě na struhadle najemno nastrouhejte měkký salám.
- Následně nadrobno nakrájejte cibuli a kyselé okurky.
- Salám, okurky a cibuli smíchejte v míse a přelijte vychladlým základem.
- Promíchejte a v případě potřeby lehce osolte, opepřete nebo přidejte malé množství majonézy.
- Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v ledničce.
Pokud jde o měkký salám, nemusíte ho pouze strouhat, další možnost představuje jeho umletí pomocí mlýnku na maso.
![Miska s pomazánko sloní mls.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2023/08/pomazanka-sloni-mls.jpg)
Kromě receptů na sloní žrádlo můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též vlašský salát. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!
Pikantní sloní žrádlo na chlebíčky
Kombinace lehce pálivého základu, měkkého salámu, kyselých okurek a cibule chutná vždy skvěle. Pokud máte rádi ostré chutě, můžete přidat též trošku chilli, plnotučnou hořčici smíchat s křemžskou a sladký kečup smíchat či nahradit ostrým.
Ingredience:
- 200 g měkkého salámu
- 50 g majonézy
- 1 cibule
- 2 kyselé okurky
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce sladkého kečupu
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 čajová lžička křemžské hořčice
- 1 čajová lžička ostrého kečupu
- sůl, černý pepř a chilli dle chuti
Postup:
- Nejprve v hrnci na sporáku svařte olej, ocet, obě hořčice, kečupy a cukr do hladké směsi.
- Nechte vychladnout.
- Pomocí jemného struhadla nastrouhejte měkký salám, kyselé okurky i cibuli.
- Smíchejte a přidejte vychladnutý základ a majonézu.
- Důkladně promíchejte, ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř a chilli koření.
- Dejte na hodinu odležet do ledničky.
Sloní mls chutná skvěle nejen na chlebíčkách, ale také na jednohubkách, topinkách nebo s čerstvým chlebem.
![Chlebíčky s pomazánkou ševcovský mls.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2023/08/pikantni-sloni-zradlo-na-chlebicky.jpg)
Sloní žrádlo není jedinou pomazánkou, se kterou můžete servírovat vaše silvestrovské chlebíčky. Inspirujte našimi dalšími recepty na pomazánky na chlebíčky, určitě si vyberete.
Objevte další recepty
Neodolatelný ševcovský mls s vajíčkem
I když základní recept vajíčko neobsahuje, neznamená to, že ho nemůžete použít. Chuťově totiž původní suroviny skvěle doplňuje.
Ingredience:
- 350 g měkkého salámu
- 3 kyselé okurky
- 2 natvrdo uvařené vajíčka
- 75 g majonézy, případně zakysané smetany či bílého jogurtu
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce octa
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 1 polévková lžíce cukru
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Prvním krokem je příprava základu.
- Stačí přivést k varu a lehce povařit ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
- Když základ chladne, nastrouhejte měkký salám, vajíčka uvařená natvrdo, kyselé okurky a cibuli.
- Jinou možností je tyto ingredience nadrobno pokrájet.
- Do směsi salámu, vajec, cibule a okurek přidejte vychladnutý základ a majonézu.
- Důsledně promíchejte, chutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Vložte na hodinu odležet do chladničky.
Pro zdravější variantu můžete majonézu smíchat nebo nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Chuť můžete kromě vajíčka obohatit také taveným sýrem nebo pomazánkovým máslem.
![Miska s pomazánkou sloní žrádlo a pečivem.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2023/08/sevcovsky-mls-s-vajickem.jpg)