Vynikající recepty na ševcovský mls! Jednoduchá pomazánka zpestří každou vaši oslavu

Také s láskou a nostalgií vzpomínáte na některé retro dobroty, které máte spojené s dětstvím?

Příkladem je i salámová pomazánka s velmi originálním názvem.

Už víte, co máme na mysli?

Oprášili jsme pro vás recepty na sloní žrádlo na chlebíčky.

Inspirujte se!

Pomazánka sloní žrádlo

Tato pomazánka se kdysi s oblibou připravovala nejen v domácnostech, ale také na studentských kolejích.

Ingredience:

  • 500 g měkkého salámu
  • 2 cibule
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce majonézy (volitelné)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravte základ na pomazánku.
  2. V menším hrnci za občasného míchání svařte ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
  3. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  4. V mezidobě na struhadle najemno nastrouhejte měkký salám.
  5. Následně nadrobno nakrájejte cibuli a kyselé okurky.
  6. Salám, okurky a cibuli smíchejte v míse a přelijte vychladlým základem.
  7. Promíchejte a v případě potřeby lehce osolte, opepřete nebo přidejte malé množství majonézy.
  8. Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v ledničce.

Pokud jde o měkký salám, nemusíte ho pouze strouhat, další možnost představuje jeho umletí pomocí mlýnku na maso.

Miska s pomazánko sloní mls.
zdroj: cookidoo.at

Kromě receptů na sloní žrádlo můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též vlašský salát. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!

Pikantní sloní žrádlo na chlebíčky

Kombinace lehce pálivého základu, měkkého salámu, kyselých okurek a cibule chutná vždy skvěle. Pokud máte rádi ostré chutě, můžete přidat též trošku chilli, plnotučnou hořčici smíchat s křemžskou a sladký kečup smíchat či nahradit ostrým.

Ingredience:

  • 200 g měkkého salámu
  • 50 g majonézy
  • 1 cibule
  • 2 kyselé okurky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce sladkého kečupu
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 čajová lžička křemžské hořčice
  • 1 čajová lžička ostrého kečupu
  • sůl, černý pepř a chilli dle chuti

Postup:

  1. Nejprve v hrnci na sporáku svařte olej, ocet, obě hořčice, kečupy a cukr do hladké směsi.
  2. Nechte vychladnout.
  3. Pomocí jemného struhadla nastrouhejte měkký salám, kyselé okurky i cibuli.
  4. Smíchejte a přidejte vychladnutý základ a majonézu.
  5. Důkladně promíchejte, ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř a chilli koření.
  6. Dejte na hodinu odležet do ledničky.

Sloní mls chutná skvěle nejen na chlebíčkách, ale také na jednohubkách, topinkách nebo s čerstvým chlebem.

Chlebíčky s pomazánkou ševcovský mls.
zdroj: verenakocht.at

Sloní žrádlo není jedinou pomazánkou, se kterou můžete servírovat vaše silvestrovské chlebíčky. Inspirujte našimi dalšími recepty na pomazánky na chlebíčky, určitě si vyberete.


Neodolatelný ševcovský mls s vajíčkem

I když základní recept vajíčko neobsahuje, neznamená to, že ho nemůžete použít. Chuťově totiž původní suroviny skvěle doplňuje.

Ingredience:

  • 350 g měkkého salámu
  • 3 kyselé okurky
  • 2 natvrdo uvařené vajíčka
  • 75 g majonézy, případně zakysané smetany či bílého jogurtu
  • 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce kečupu
  • 1 polévková lžíce cukru
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Prvním krokem je příprava základu.
  2. Stačí přivést k varu a lehce povařit ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
  3. Když základ chladne, nastrouhejte měkký salám, vajíčka uvařená natvrdo, kyselé okurky a cibuli.
  4. Jinou možností je tyto ingredience nadrobno pokrájet.
  5. Do směsi salámu, vajec, cibule a okurek přidejte vychladnutý základ a majonézu.
  6. Důsledně promíchejte, chutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  7. Vložte na hodinu odležet do chladničky.

Pro zdravější variantu můžete majonézu smíchat nebo nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Chuť můžete kromě vajíčka obohatit také taveným sýrem nebo pomazánkovým máslem.

Miska s pomazánkou sloní žrádlo a pečivem.
zdroj: aufgetischt.net

Často kladené otázky

Co je sloní žrádlo?

Sloní žrádlo patří už několik desítek let mezi nejoblíbenější české pomazánky. Jeho originální lidový název pravděpodobně odkazuje na skutečnost, že vzhledem k jeho oblibě a skvělé chuti se ho obvykle připravuje větší množství – jako pro slony.

Kromě tohoto názvu se můžete setkat ještě se synonymy, jako je sloní mls nebo též ševcovský mls. Ševci totiž bývali v minulosti chudí, a tak vymýšleli recepty, do kterých mohli snadno zpracovat rozmanité zbytky.

Jaký salám na pomazánku použít?

Nejlépe se do ševcovského mlsu hodí salám šunkový, junior, gothaj nebo též kabanos. Ten je ale nutné před nastrouháním oloupat. Sloní žrádlo na chlebíčky je vhodné připravovat pomocí struhadla, vznikne jemnější verze pomazánky, která na plátcích veky dobře drží.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X