Nevíte, jaký salát na chlebíčky? Načerpejte inspiraci z našich receptů na domácí vlašák

Bramborový, pařížský nebo pochoutkový?

Tyto saláty jsou oblíbeným základem pro obložené chlebíčky.

Existuje ale ještě jedna klasika, kterou známe už z dětství.

Zavzpomínejte si společně s našimi recepty na domácí vlašský salát na chlebíčky.

Vystačíte si s běžně dostupnými surovinami a úspěch je zaručený.

Retro vlašský salát

Jak na salát, který by vás přenesl zpátky v čase? Tajemství je ve správném poměru surovin!

Ingredience:

  • 170 g brambor
  • 110 g měkkého salámu
  • 40 g sterilovaných okurek
  • 25 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 10 g sterilovaného hrášku
  • 100 g majonézy
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 15 g octu
  • 5 g cukru krupice
  • 3 g worcestrové omáčky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka.
  2. Nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo nudličky, záleží, jakému tvaru dáváte přednost.
  3. Mrkev a celer oloupejte, rovněž uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky nebo nudličky.
  4. Stejným způsobem nakrájejte také nakládané okurky.
  5. Salám nakrájejte na nudličky.
  6. Všechny nakrájené suroviny společně s nakládaným hráškem promíchejte v míse.
  7. V jiné misce smíchejte majonézu s octem, worcestrovou omáčkou a hořčicí.
  8. Přidejte cukr a důkladně promíchejte.
  9. Nakrájenou zeleninu se salámem spojte pomocí majonézy.
  10. Dobře promíchejte.
  11. Vlašský salát ochutnejte a v případě potřeby ještě dochuťte solí, pepřem či octem.
  12. Následně nechte odležet v lednici alespoň dvě až tři hodiny.

Tento domácí vlašský salát na chlebíčky můžete servírovat také jako chutnou svačinu nebo jako předkrm.

Vlašský salát na talíři s rohlíkem.
zdroj: top-recepte.de

Kromě receptů na vlašský salát můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též salát bramborový. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!


Domácí vlašský salát na chlebíčky

Kombinace měkkého salámu, zeleniny, nakládaných okurek a majonézy chutná vždy skvěle. Základ můžete oživit samozřejmě i dalšími surovinami. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience:

  • 250 g vařených brambor
  • 200 g šunkového salámu nebo jiného měkkého salámu
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 40 g sterilované nebo vařené mrkve
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 15 g sterilovaného nebo vařeného celeru
  • 150 g majonézy
  • 1 polévková lžíce láku ze sterilovaných okurek
  • 1 a 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička hořčice
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup:

  1. Měkký salám a okurky nakrájejte na nudličky.
  2. Vařené brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky.
  3. Smíchejte v míse, přidejte sterilovaný hrášek a dobře promíchejte.
  4. V jiné misce smíchejte majonézu s hořčicí, lákem z okurek a cukrem, přidejte dle chuti pepř a sůl.
  5. Smíchejte vzniklý dresink se směsí zeleniny a salámu.
  6. Před podáváním vložte alespoň na dvě hodiny vychladit do ledničky.

Tento poctivý vlašský salát chutná skvěle nejen na chlebíčkách, ale také v kombinaci s vejcem natvrdo.

Vlašák na plátku chleba.
zdroj: essen-un-trinken.de

Lehký vlašák bez brambor

Pokud toužíte po odlehčenější variantě salátu, můžete ho připravit bez brambor a majonézu zkombinovat s bílým jogurtem.

Ingredience:

  • 300 g měkkého salámu
  • 5 kyselých okurek
  • 4 polévkové lžíce sterilované mrkve
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 polévkové lžíce sterilovaného celeru
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 5 polévkových lžic bílého řeckého jogurtu
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička worcestrové omáčky
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Měkký salám a kyselé okurky nakrájejte na nudličky.
  2. Dejte do misky a přidejte sterilovaný hrášek, mrkev a celer.
  3. V jiné misce smíchejte bílý jogurt s majonézou, octem, cukrem a worcestrovou omáčkou.
  4. Ochutnejte a dle chuti osolte či opepřete.
  5. Připraveným dresinkem přelijte směs salámu a sterilované zeleniny.
  6. Důkladně promíchejte.
  7. Před konzumací nechte vlašský salát alespoň dvě hodiny v chladničce.

Vychlazený domácí vlašský salát může být skvělou součástí slavnostního pohoštění, které připravíte formou švédských stolů.

Plátek chleba a miska s vlašským salátem.
zdroj: maggi.de

Silvestrovské chlebíčky můžete servírovat také s rozmanitými pomazánkami. Inspirujte našimi recepty na pomazánky na chlebíčky. Je libo bramborovou, sýrovou nebo vajíčkovou?

Tajemství vlašského salátu

Receptů na vlašský salát existuje velké množství. Klasický vlašák, který si pamatujeme ze socialismu, se připravoval z měkkého salámu, brambor, sladkokyselých okurek, sterilovaného hrášku, mrkve, celeru a majonézy dochucené octem a worcestrovou omáčkou.

Pokud jde o typ měkkého salámu, nejlépe se do vlašského salátu hodí salám šunkový nebo junior. Pokud jde o brambory, nejvhodnější je varný typ A. Ocet v receptu můžete nahradit lákem z okurek.

Zdravější varianty pokrmu docílíte smícháním majonézy s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kromě klasické soli a pepře můžete použít i špetku sladké či pálivé papriky.

Ingredience je možné krájet na nudličky nebo na kostičky. Platí ale, že na chlebíčkách lépe „drží“ nudličky. Důležité je rovněž nechat salát několik hodin odležet v ledničce, aby do sebe ingredience dobře pronikly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X